1. Markten Live
 2. Live blog
live

Wind draait voor grootste gasreus

In Europa springt het licht op groen voor een fusie tussen het Duitse Linde en het Amerikaanse Praxair. De Europese beurzen boeken herstel. In Brussel kwam Lotus (-4%) met een niet helemaal perfect halfjaarrapport.
 • Blik op morgen

  Morgen voorbeurs kijken we uit naar de resultaten van vastgoedgroep Montea.

  DINSDAG 21 AUGUSTUS
  ECONOMIE/FINANCIëN
  België:
  Consumentenvertrouwen augustus, 15 uur

  BEDRIJVEN
  België:
  Montea: halfjaarresultaten, 7 uur

  Verenigd Koninkrijk:
  BHP Billiton: jaarresultaten 2017/2018, 8 uur

 • Bel20 +0,5 procent

  De Brusselse beurs won vandaag e en half procent. ING was het enige aandeel dat terrein moest prijsgeven. De grootste stijgers in de index waren Bpost, Telenet en de investeringsmaatschappij Ackermans & van Haaren.

 • Linde en Praxair bereiken mijlpaal

  Het heeft wat voeten in de aarde gehad, maar nu heeft het Duitse Linde de goedkeuring van de Europese Commissie op zak om samen te gaan met z'n Amerikaanse concurrent Praxair . Zo ontstaat de grootste gasleverancier ter wereld. In de VS moet Linde nog een aantal desinvesteringen doorvoeren voor het licht op groen springt.

  ©REUTERS

 • Nasdaq verkent negatief terrein

  Terwijl de brede S&P500 en ook de meer geconcentreerde Dow Jones-index (met z'n 30 indexleden) kleine winsten kunnen vasthouden, zakte de Nasdaq Composite - tsjokvol (bio)techaandelen - al 0,3 procent vandaag.

 • Verkoper van dure handtassen keldert in Londen

  De Britse fabrikant van luxe-handtassen Mulberry verliest ruim een vijfde van zijn beurswaarde na een winstwaarschuwing. ‘Als de Britse marktomstandigheden niet veranderen in de tweede helft van het jaar, zal de jaarwinst fors zakken.’ Mulberry lijdt onder meer onder het bankroet van House of Fraser, een keten van grote winkels.  Mulberry baat zelf 21 House of Fraser winkels uit via een consessie. De groep zet 3 miljoen pond opzij voor de kosten gelieerd aan House of Fraser. 

  De restanten van House of Fraser zijn intussen opgekocht door Sports Direct. Maar eigenaar Mike Ashley van Sports Direct is niet van plan  om de schuldeisers van House of Fraser te vergoeden. Het is nog niet duidelijk hoeveel winkels van House of Fraser Ashley wil openhouden. 

  Mulberry maakt handtassen die de klant ongeveer 1.000 pond kosten. Het is voor liefst 70 procent van de omzet afhankelijk van het VK. Mulberry wil nu minder afhankelijk worden van het thuisland en zette deze maand een afdeling in Zuid-Korea op. ‘We hebben een sterke cashpositie en herhalen onze ambitie om van Mulberry een wereldwijd luxe-merk te maken’, klinkt het sussend. 

 • Verlies voor Tesla

  Al bij al blijft het verlies voor Tesla beperkt: de believers brengen het koersverlies van initieel 5,5 procent na een half uur al terug naar iets meer dan een procent. JPMorgan-analist Ryan Brinkman krabbelde terug na een koersdoelverhoging, omdat hij de zekere financiering voor een beursexit nu toch niet meer zo geloofwaardig vindt. Het koersdoel zakte met ruim een derde tot 195 dollar. Dat was ook het koersdoel voor de felbesproken tweet van Musk een dikke week geleden, waarin hij langs de neus weg een overnameprijs van 420 dollar op Twitter gooide.

 • Geplande afschaffing Nederlandse dividendtaks zorgt voor beroering

  Belgische beleggers met een boontje voor Nederlandse aandelen kijken uit naar 2020, wanneer de Nederlandse dividendbelasting volgens de huidige plannen verdwijnt. Voor Belgische particuliere beleggers betekent dat het einde van de dubbele belasting op Nederlandse aandelen: 15 procent Nederlandse bronheffing en 30 procent Belgische voorheffing. Maar de maatregel zorgt in Nederland voor beroering, zeker nu die meer blijkt te kosten dan eerder ingeschat. Lees hier meer.

 • Amerikaanse futures: lichtgroen

  De SUV van Tesla, een Model X. ©EPA

  Een half uur voor ook New York aan de beursweek begint wijst de futureshandel op winsten van 0,2 à 0,3 procent voor de aandelenindices. Iedereen houdt natuurlijk ook de ogen strak gericht op Tesla . Na de koersverlaging bij JP Morgan en een kritische analyse van UBS over de productie van de Model 3.

 • JPMorgan hakt in koersdoel Tesla

  Beurshuis JPMorgan is terug zijn sombere zelve over Tesla. En knipt het koersdoel voor eind dit jaar fors bij, van 308 naar 195 dollar. 'We waarderen terug het aandeel op basis van de fundamentals', klinkt het. 'En dus is het koersdoel weer op de 195 dollar van vóór de mededeling dat de financiering rond was om het bedrijf van de beurs te halen. Toen dichten we zo'n scenario 50 procent kans toe, maar nu blijft de financiering niet rond en is er zelfs geen formeel voorstel'. 

 • Filip Balcaen bezit 2,03% van Mohawk

  Filip Balcaen zit wat steviger in de vloerbekledingsreus Mohawk. De West-Vlaamse ondernemer kocht de jongste weken via meerdere transacties 110.000 aandelen bij en bezit voortaan iets meer dan 2 procent van de Amerikaanse groep.

  Hij stapte in Mohawk naar aanleiding van de verkoop van zijn vinylbedrijf IVC. In ruil kreeg hij daar een berg cash en aandelen (1,7 procent van Mohawk) voor.

  Filip Balcaen. ©Emy Elleboog

 • Tesla: opnieuw een moeilijke beursdag?

  De bouwer van elektrische auto's Tesla lijkt opnieuw een moeilijke beursdag te wachten. Pro memorie: vrijdag sloot het aandeel na een ontluisterend interview met CEO Elon Musk op 305 dollar, 20 procent onder het peil van toen Musk in zijn intussen beruchte tweet aankondigde dat de financiering rond was om Tesla tegen 420 dollar per aandeel van de beurs te halen. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Deceuninck-CEO over de halfjaarcijfers

  We belden deze ochtend Francis Van Eeckhout, CEO van Deceuninck , over de halfjaarcijfers. U leest via deze link het verslag, met de boodschap dat de winstmarge van 18 procent in Turkije over het eerste halfjaar geen toevalstreffer was. Van Eeckhout benadrukt ook het sterke groeipad de jongste jaren in Turkije, waar hij slide 7 van de beleggerspresentatie bijhaalt:

  ©Deceuninck

 • Macquarie zet Proximus op kooplijst

  Eén van de sterkste stijgers in de Bel20 is Proximus , met een spurtje van 1,3 procent naar 20,64 euro. De Londense telecomanalisten van het Australische beurshuis Macquarie verhogen het advies van 'neutraal' tot 'kopen', na de koersval van de telecomoperator - een gevolg van de angst voor de komst van een vierde speler in België - de voorbije maanden.

  Analist Guy Peddy ziet een opportuniteit in de uitrol van het 5G-netwerk voor supersnel internet. '5G zal de sector op langetermijn door elkaar gooien omdat niet alle operatoren de nodige investeringen zullen kunnen blijven opbrengen. Volgens ons is schaalgrootte belangrijk en op dat vlak heeft Proximus het voordeel van een superieur aanbod.'

 • UBS: 'Verkies Amsterdam boven Brussel'

  In een update over de Lage Landen breekt beurshuis UBS een lans voor Nederlandse aandelen, met koopadviezen voor TomTom , ASML , Unilever en ING

  UBS-analist François-Xavier Bouvignies verklaart: 'Nederland is een conjunctuurgevoelige markt met een sterke vertegenwoordiging van technologie en energie, vergeleken met de Europese markt. Amsterdam doet het dit jaar relatief goed, maar dat mag niet verbazen. De AEX-index noteert met een premie van 6 procent, maar dat is gezien het potentieel gerechtvaardigd: de Nederlandse bedrijfswinst noteren nog steeds 30 procent onder het pre-crisisniveau'. 

  Over België is de analist een stuk minder positief, al blijft AB InBev een favoriet. 'Doorheen de crisis was België een soort veilige haven, gelet op het grote belang van een defensief aandeel als ABInBev. Dat vertaalde zich in een relatief sterke prestatie van 2008 tot 2016. Dat veranderde sinds het dieptepunt van de rente in 2016. Het defensieve karakter van de Bel20 betekent ook dat de prestatie relatief zwak zal blijven, nu de rente weer geleidelijk aan het stijgen is.'

 • Atlantia keldert in Milaan

  Eén aandeel neemt niet deel aan de beursremonte. Op de beurs van Milaan zakt Atlantia met 9 procent. Het conglomeraat liet zaterdag op een persconferentie weten een half miljard euro uit te trekken om de stad Genua te helpen en de ingestorte autosnelwegbrug herop te bouwen. Dochterbedrijf Autostrade per l'Italia dat verantwoordelijk was voor het beheer van de ingestorte brug, kan naar eigen zeggen een nieuwe brug bouwen binnen acht maanden, eens de vergunningen zijn uitgegeven. Atlantia wijst echter alle verantwoordelijkheid voor de ramp af.

 • KBC over Lotus: 'Perfectie zit in de prijs'

  KBC Securities toont zicht tevreden over het halfjaarrapport van Lotus Bakeries , vooral dan de bevestiging dat Biscoff in de Verenigde Staten aan een tempo van meer dan 10 procent blijft groeien. Niet onbelangrijk in de aanloop naar de start van de Amerikaanse fabriek in 2019

  Toch merkt analist Guy Sips op dat Lotus na de recente koersstijging 'perfectie in de koers verrekent', tegen 32 keer de verwachte nettowinst over 2018 en een ondernemingswaarde die 22 keer de brutobedrijfswinst (ebitda) beloopt. Daarom blijft het advies 'houden', met een koersdoel van 2.700 euro. 

  Het aandeel van de koekjesbakker gaat dan ook een bescheiden 1,9 procent lager naar 2.600 euro. 

 • Wall Street sluipt richting record

  Je zou het bijna vergeten temidden alle Turkse capriolen, maar Wall Street nadert intussen op kousenvoeten verse records. De Dow Jones noteert nog 4 procent van het record van januari, Nasdaq is zelfs maar 1,5 procent verwijderd van de piek van eerder deze zomer. 

 • Een groene dag voor de Bel20

  De Bel20 kleurt bijna universeel groen. Alleen Sofina boekt een miniem verlies, voor de rest domineren plusjes. 

 • Kobaltprijs onder druk

  Niet onbelangrijk voor Umicore: de kobaltprijs staat dit jaar stevig onder druk. Interessant leesvoer ook deze ochtend in de Financial Times over de zoektocht naar alternatieven voor dat cruciale materiaal voor herlaadbatterijen voor elektrische auto's.

 • Bel20 licht hoger, Deceunink boekt herstel

  Zoals verwacht opent de Bel20 met kleine winst: plus 0,3 procent naar 3.778 punten. Deceuninck gaat naar de beter dan verhoopte halfjaarcijfers 4 procent, omgekeerd gaat Lotus na resultaten die iets onder de hooggespannen verwachtingen liggen licht lager. 

 • Beurzen op weg naar licht hogere start

  Afgaand op de belangrijkste futures, staan de Europese beurzen na een bewogen voorbije beursweek voor een rustige start van de nieuwe vijfdaagse: bij de openingsbel zouden Bel20 en Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone, zo'n 0,3 procent hoger noteren.

  ©REUTERS

 • Pepsico koopt Sodastream

  Het zou geen echte maandagochtend zijn mocht er tijdens het weekend geen miljardendeal beklonken zijn: Pepsico koopt het Israëlische Sodastream voor 3,2 miljard dollar. Pepsico biedt 144 dollar per aandeel van de producent van sodamachines, een premie van 32 procent op de gemiddelde koers van de voorbije maanden. 

  Een commercial van Scarlett Johansson voor 'Sodastream' met sneer aan ... Pepsi

 • Xior vertaalt expansie in stevige winstgroei

  Het halfjaarrapport van Xior is er, maar is eigenlijk bijzaak vergeleken met de forse kapitaalronde van 134 miljoen euro die de kotmadam van de Brusselse beurs in juni doorvoerde. Met die kapitaalronde gaf Xior zich ademruimte om de forse expansie sinds de beursgang in 2015 te kunnen doorzetten zonder de schuldgraad te sterk te laten oplopen. 

  De expansie blijkt duidelijk uit de resultatenrekening. De netto huurinkomsten, zeg maar de 'omzet' van een vastgoedbeheerder, steeg 76 procent naar 12,97 miljoen euro. De groep heeft nu in België en Nederland 4.105 koten, fors meer dan de 2.626 een jaar eerder. 

  De courante nettowinst verdubbelde ruim, van 2,54 naar 5,85 miljoen euro. De courante winst maakt abstractie van twee boekhoudkundige aanpassing die het 'gewone' nettoresultaat alle richtingen doen uitzwiepen: de meer - of minwaarden op de indekking tegen renteschommelingen en de meer- of minwaarden op de portefeuille. De winst per dividendgerechtigd aandeel steeg door de kapitaalronde minder fors, van 0,46 naar 0,64 euro. 

  Door de kapitaalronde stonden er eind juni 12,97 miljoen aandelen uit, tegenover 8,13 miljoen eind 2017. De netto-actiefwaarde per aandeel steeg niettemin van 26,86 naar 28,13 euro. Xior blijft voor heel 2018 op een winst per aandeel van 1,43 euro en een dividend van 1,20 euro rekenen. 

 • Turkse lira start de week .. stabiel

  Na de verse appelflauwte vrijdagmiddag, houdt de wisselkoers van de Turkse lira zich bij de start van de nieuwe week stabiel rond 6 per dollar. 

 • Nerd alert

  Neen, we zijn geen grote fan van de lettersoep genaamd ebitda ofte earnings before I tricked the analyst. Elders in de wereld zijn er duidelijk wél grote fans:

 • Aziatische beurzen positief gestemd

  Het gros van de Aziatische markten laat deze ochtend een plusje optekenen, met dank aan optimisme dat Peking en Washington uiteindelijk - tegenover november? - een vergelijk zullen vinden in hun handelsconflict. 

 • ... terwijl Lotus verrast met iets lagere marge

  Lotus is een beetje het omgekeerde verhaal van Deceuninck. In de aanloop naar het halfjaarrapport vrijdagavond hadden beleggers het aandeel van de tussendoortjesspecialist naar een record gestuurd

  Het bovenste lijntje stelde niet teleur: de omzet steeg in lijn met de verwachtingen 3 procent naar 267,5 miljoen euro. Lager op de resultatenrekening kwamen de cijfers echter iets onder verwachting uit: de groei van de brutobedrijfswinst (ebitda) steeg een bescheiden 2 procent naar 54,9 miljoen euro, waardoor de winstmarge licht afbrokkelde naar 20,5 procent. 

  Netto steeg de nettowinst door lagere belastingen 7 procent naar 33,7 miljoen euro of 41,92 euro per aandeel. 

 • Deceuninck verrast met winstgroei ...

  Goedemorgen! We trappen af met een opvallend halfjaarrapport van vrijdagavond: Deceuninck . Beleggers had zich getuigen een koersval van 40 procent sinds qde piek in 2017 schrap gezet voor slecht nieuws, maar kijk: de producent van pvc-raamprofielen verraste met een hogere bedrijfswinst.

  Bij een licht hogere omzet, steeg de bedrijfswinst voor afschrijvingen (ebitda) met 8 procent tot 36,1 miljoen euro. Netto was er wel een daling, door hogere financiële lasten: minus 9 procent naar 7,5 miljoen euro of 0,05 euro per aandeel. 

  Ondanks de escalerende crisis in het land, presteerde Turkije beresterk. De afdeling Opkomende Markten, waar Turkije het leeuwendeel van vertegenwoordigt, krikte de winstbijdrage met bijna 70 procent op naar 19,8 miljoen euro. Dat is meer dan de helft van de groepswinst, terwijl de afdeling voor minder dan een derde van de groepsomzet tekent. De winstmarge kwam uit op 18 procent, tegenover goed 10 procent van de groep. De afdeling West-Europa haalt 9 procent marge, een minieme 1 procent voor Centraal-Europa en 12 procent voor Noord-Amerika. 

Meer uit Markten Live

Tijd Connect