1. Markten Live
 2. Live blog

Winsten groeien sneller dan economie

De Belgische economie groeide in het tweede kwartaal 0,4 procent. Proximus, Umicore, UCB en Bekaert leggen fraaie rapporten voor en doen daarmee de Bel20 boven de rest van Europa uitsteken.
 • Volgende week

  We sluiten deze blog met overzicht van de meest pertinente vragen voor volgende week. Tot dan!

  1 Hint het jobrapport in de VS op een renteverhoging in september?

  Het rapport over de evolutie van de Amerikaanse arbeidsmarkt in juli, dat vrijdag wordt gepubliceerd, zal meer dan gewone aandacht krijgen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) zei woensdag dat een renteverhoging gepast is als de arbeidsmarkt nog ‘wat’ verbetert. Er is voor de Fed dus niet veel vooruitgang nodig om het nulrentebeleid stop te zetten. Die boodschap deed de speculatie over een renteverhoging op 17 september toenemen.

  Analisten verwachten dat de Amerikaanse economie in juli 225.000 jobs heeft gecreëerd. Dat is iets meer dan in juni, toen er 223.000 arbeidsplaatsen bijkwamen. De werkloosheidsgraad bleef wellicht stabiel op 5,3 procent. Ook de cijfers over de lonen zullen mee bepalen wanneer de Fed zijn monetair beleid verstrakt.

  2 Crasht de beurs van Athene bij heropening?

  De Griekse aandelenmarkt zal maandag wellicht haar deuren heropenen na een sluiting van vijf weken. Dat zegt Costas Botopoulos, de voorzitter van de toezichthouder. Een nieuw decreet van de Griekse minister van Financiën, die de regels voor de handel moet vastleggen, liet gisteren wel nog op zich wachten. De beurs is al gesloten sinds 29 juni. Dat was de dag dat ook de banken dichtgingen en er kapitaalcontroles werden ingesteld om de kapitaalvlucht uit het land in te dijken. Op Wall Street zijn de trackers die de Griekse aandelen schaduwen intussen met zowat 20 procent gedaald.

  3 Hoe presteert het financiële duo in de Bel20?

  Na de 12 Bel20’ers die de voorbije vijfdaagse met resultaten kwamen, luwt de stroom cijfers komende week. De klemtoon ligt op de financiële sector. Op woensdag komt de verzekeraar Ageas met zijn resultaten. Die zullen goed zijn. Afgelopen week kwam de Chinese partner Taiping al met een sterke winststijging. Ageas liet weten dat Taiping, waarin de verzekeraar voor 24,9 procent participeert, het eigen halfjaarresultaat een boost van 100 miljoen euro zal geven.

  Ook KBC zou een sterk rapport voorleggen: analisten rekenen voor het tweede kwartaal op een nettowinst van 557 miljoen. Dat is fors meer dan de 387 miljoen een jaar eerder, toen de groep een  provisie voor de Hongaarse tak in de boeken moest nemen. 

 • Brussel primus in Europa door sterke cijfers

  De cijferregen van vrijdagochtend viel duidelijk in de smaak bij de belegger. De Bel20 sloot 1 procent hoger op 3.763 punten, terwijl de Europese graadmeter Eurostoxx50 de week sloot met maar een beperkte winst van 0,4 procent. Die sterkte prestatie van Brussel was bijna volledig te danken aan Bekaert  en UCB , die beiden een sterk rapport de wereld instuurden. Dit waren de grootste stijgers en dalers op de laatste handelsdag van de week. 

   

 • Wall Street opent vlak

  Zoals de futures aangaven, openen de belangrijkste Amerikaanse indexen nagenoeg onbewogen.

 • Griekse beurs maandag weer open

  Volgens de Griekse toezichthouder plant de beurs van Athene maandag de deuren terug te openen. Een nieuw decreet van de minister van Financiën, die de regels voor de handel moet vastleggen, laat wel nog op zich wachten. De beurs is al gesloten sinds 29 juni. Dat was de dag dat ook de banken dicht gingen en er kapitaalcontroles werden ingesteld om de kapitaalvlucht uit het land in te dijken. Op Wall Street zijn de Griekse trackers ondertussen zowat een vijfde in waarde gedaald.   

  Athens Stock Exchange plans to reopen Mon, Aug3. In time that exchange has been closed, US listed Greek ETF down 18%. pic.twitter.com/LJL475wdEq— Holger Zschaepitz (@Schuldensuehner) 31 juli 2015

 • Voorzichtig herstel

  De Belgische economie is in het tweede kwartaal met 0,4 procent gegroeid en de expansie van het eerste kwartaal is opwaarts herzien van 0,3 naar 0,4 procent. Deze nieuwe cijfers geven aan dat het economisch herstel vaart wint.

 • Futures: Wall Street onbewogen

  Kort voor de deuren open gaan op Wall Street wijzen de futures op weinig wijzigingen. 

 • Nog geen spoor van looninflatie in VS

  In de aanloop naar een mogelijke renteverhoging in de VS later dit jaar is het vooral uitkijken naar signalen die er op wijzen dat de inflatie aantrekt. Een eerste indicatie daarvoor zou zijn dat de lonen stijgen. Maar daar blijkt in het voorjaar niet echt sprake van geweest te zijn. De lonen stegen in het tweede kwartaal amper 0,2 procent, terwijl een klim met 0,6 procent verwacht werd. In de periode januari-maart stegen de lonen nog 0,7 procent.   

  *QUARTERLY INCREASE IN U.S. WAGES SMALLEST IN RECORDS TO 1982— Matthew B (@boes_) 31 juli 2015

 • Winterspelen om beurscrash te stoppen

  Alle beetjes kunnen helpen om de malaise op de beurzen te stoppen, waarom dan niet de organisatie van de Winterspelen.

  Chinese media say Beijing's victory for #WinterOlympics can boost stock market, esp those "Olympics concept" stocks! pic.twitter.com/heTUZYVssG— George Chen (@george_chen) 31 juli 2015

 • Grootste oliegroep stelt zwaar teleur

  Exxon Mobil  biecht een winst op van 1 dollar per aandeel en dat is ruim onder de 1,11 dollar die de markt had verwacht.

   

  EARNINGS ALERT: Exxon Mobil Q2 EPS $1.00 vs. $1.11 Est.; Q2 Revs. $74.113B vs. $72.482B Est. • $XOM QUOTE: http://t.co/mKgjGaMEYI— CNBC Now (@CNBCnow) July 31, 2015

 • Royal Caribbean verhoogt wintprognose

  De op één na grootste cruiserederij Royal Caribbean verwacht meer winst en stijgt in de handel voor beurs

  Royal Caribbean  shares climb as cruise operator raises full-year outlook http://t.co/gU3NoJMawZ

  'Harmony of the Seas' ligt nog op de werf van STX in Saint-Nazaire, het wordt het grootste cruiseschip ter wereld met max. 6.360 passagiers. ©AFP

 • 'Wind en storm op financiële markten'

  Het geld dat investeerders uit de kwakkelende emerging markets wegtrokken, heeft tot nu toe altijd zijn weg gevonden naar de westerse markten. Dat is volgens Philippe Gijsels, chief investment officer van BNP Paribas Fortis, de reden waarom die markten ondanks de financiële en politieke stormen nooit echt onder druk zijn komen te staan. 'Ik ben misschien van de oude stempel,' voegt Gijsels eraan toe, 'maar ik blijf er van overtuigd dat wanneer er gerommel is in de emerging markets, dat ook op een bepaald moment naar de ontwikkelde markten moet overslaan. Ik verwacht dus dat augustus wind en storm op de financiële markten kan laten zien.'

 • Airbus wil belang in rakettenbouwer MBDA verhogen

  Airbus Group  is bereid om een deel van het belang van het Italiaanse Finmeccanica  in MBDA over te nemen. Dat heeft CEO Tom Enders gezegd in een reactie op de aankondiging van de Italiaanse industriële groep dat het zijn participatie van 25 procent in de rakettenbouwer wil verkopen 'tegen een goede prijs'. Vandaag hebben Airbus en BAE Systems  elk 37,5 procent in MBDA en Finmeccanica dus de rest.

  'We beschouwen (ons belang in) MBDA als een kernactiviteit', aldus Enders. 'Dit bedrijf eenvoudiger maken door het aantal partners te verminderen van drie naar twee gaat in de goede richting, al moet ik zeggen dat deze drieledige structuur nooit de competitiviteit van MBDA heeft aangetast'. MBDA bouwt raketten voor militair gebruik, waaronder de Meteor en de Exocet. Het had einde 2014 een orderboek van 12,6 miljard euro, goed voor ruim vijf keer de omzet.

   

  De Meteor is een air-to-air raket en wordt dus gebruikt voor luchtgevechten ©MBDA

 • Lager koersdoel voor Umicore

  Na de puike resultaten bevestigt Rabobank zijn koopadvies voor Umicore , maar het koersdoel gaat wel van 50 naar 48 euro.

  'Umicore rapporteerde stevige cijfers en verhoogde zelfs zijn prognose voor dit jaar naar de bovenkant van de vooropgestelde vork. Dit bevestigt onze positieve kijk op het aandeel als 'Groene groeier. Niettemin verlagen we onze verwachtingen voor 2016 met zo'n 5 procent door de recente daling van de metaalprijzen. Daarom blijven we bij ons koopadvies, maar met een lager koersdoel van 48 euro', aldus analist Frank Claassen.

 • De Russische centrale bank verlaagt haar rente 50 bp naar 11 procent. Met de lagere rente probeert ze de economie terug aan te zwengelen. Maar de centrale bankiers in Rusland balanceren op een slappe koord. Door de zwakke roebel, die samen met de olieprijs zwaar gekelderd is, zijn ingevoerde producten duurder, met stijgende inflatie tot gevolg. Door de rente te verlagen, dreigen ze die inflatoire krachten nog aan te wakkeren. 

  #Russia cuts rates to 11% - but they're still twice early 2014 levels and economy's contracted 4%+ in interim #rouble pic.twitter.com/OfSMiXcS7T— Mike Dolan (@reutersMikeD) 31 juli 2015

 • Toppers en floppers

  Op de middag zijn dit de grootste stijgers en dalers op de beurs van Brussel. 

   

 • Inflatie en werkloosheid eurozone stabiel

  De inflatie in de eurozone is in juli stabiel op 0,2 procent gebleven. De kerninflatie - de inflatie zonder energie en voeding - bedraagt 1 procent tegenover 0,8 procent in juni. De werkloosheid in de muntunie bleef in juni stabiel op 11,1 procent.  

  Dat zijn wee belangrijke macro-cijfers die in Frankfurt angstvallig in de gaten gehouden worden. Sinds maart pompt de Europese Centrale Bank maandelijks 60 miljard euro in de economie in de hoop de inflatie aan te wakkeren, en - en passant - de jobmotor terug aan de praat te krijgen. Het goede nieuws is dus dat de prijzen niet meer lijken te dalen en dat het leger werklozen niet meer aanzwelt. Toch zijn lang niet alle zorgen weg: 

   

  Italy's youth unemployment skyrockets to 44.2% (+1.9 percentage pts in a month) in June pic.twitter.com/bbLHx4K8V0— cigolo (@cigolo) 31 juli 2015

 • Exmar hoger na resultaten

  Ook Exmar  behoort tot de winnaars vrijdag. Donderdag nabeurs publiceerde de gastankerrederij een halfjaarrapport met meer winst, uitzonderlijke items niet meegerekend. Ook voor de rest van het jaar verwacht het bedrijf sterke resultaten, vooral van de LPG-poot. Begin deze maand vond Exmar nog een elegante oplossing voor zijn LNG-afdeling, die zwaar op de koers woog, door een bundeling van de krachten met Noorse reder John Frederiksen.

  'Wij blijven potentieel zien en herhalen ons koopadvies met een koersdoel van 15 euro', stelt KBC Securities. 'De LNG-transactie zal niet alleen aandeelhouderswaarde naar boven halen, maar creëert ook het juiste platform voor een versnelling van de groei.'

 • Telenet blijft Beneluxfavoriet bij ING

  ING houdt Telenet  na de resultaten donderdag op zijn lijstje met favoriete aandelen uit de Benelux. Het advies luidt 'kopen' met een koersdoel van 65 euro.

  Analist Emmanuel Carlier geeft zes redenen voor zijn positieve kijk:

   

  1) Meer winst dan verwacht: de onderliggende bedrijfswinst voor afschrijvingen en afboekingen (ebitda) steeg in het tweede kwartaal 7,4 procent, terwijl de consensus op 6,1 procent lag. In het eerste kwartaal dikte de onderliggende ebitda 4,3 procent aan.

  2) Jaarprognose opgetrokken: Telenet verwacht nu een toename van de omzet met 5 à 6 procent, voorheen 4 à 5 procent. De groei van ebitda zal uitkomen op 4 à 5 procent, voorheen rond 4 procent.

  3) Superieure winstgroei: wij verwachten dat de ebitda over de periode 2014-2019 gemiddeld met 6 procent zal groeien, tegenover 1,5 procent bij Belgacom. Dit dankzij onder meer de synergieën uit de overname van BASE, een stijging van de inkomsten per gebruiker, door de groei van de mobiele markt, groei in de bedrijfswereld, winst van marktaandeel, en selectieve prijsverhogingen.

  4) Stevige dividenden: we denken dat Telenet in de jaren tot 2019 tot 26,5 euro per aandeel kan uitkeren.

  5) Marktconsolidatie: we verwachten dat de komende vijf jaar een consolidatie plaatsvindt op de Belgische markt en we denken dat Telenet het best geplaatst is om daar van te profiteren. We berekenen de waarde van die consolidatie op 11 euro per aandeel.

  6) Waardering: Telenet noteert aan 9,9 keer de voor 2019 verwachte bedrijfswaarde plus schulden tegenover de operationele kasstroom (EV/ebitda), terwijl Belgacom aan 12,3 keer die ratio noteert.

 • Hoger koersdoel voor GBL

  Bank Degroof verhoogt zijn koersdoel voor GBL  van 80 naar 82 euro, het advies blijft 'neutraal'. De holding van rijkste Belg Albert Frère heeft een belang van 3 procent genomen in Adidas, zo bleek donderdag. Voorts toonden de halfjaarcijfers dat het nettoresultaat in het eerste halfjaar steeg van 502 miljoen euro vorig jaar naar 720 miljoen nu. De intrinsieke waarde klom 4,2 procent tot 98,63 euro per aandeel. De cashinkomsten, die belangrijk zijn voor het dividend van GBL, stegen van 317 tot 339 miljoen euro.

  'GBL toonde zich recent bijzonder actief, dus maakten we nog een een grondige update van ons model', schrijft Degroof-analist Hans D'Haese. 'Volgens onze koersdoelen voor de verschillende onderliggende investeringen komen wij op een prognose voor de intrinsieke waarde van 111 euro per aandeel. Daaruit leiden wij een koersdoel van 82 euro af.' D'Haese wijst er nog op dat GBL donderdag met een korting op intrinsieke  waarde sloot van 26 procent, middenin het historisch gemiddelde van een korting tussen 20 en 30 procent.  

 • ArcelorMittal  , dat wel met beter dan verwachte cijfers kwam, vreest voor een nulgroei in de staalconsumptie dit jaar. Airbus Group  deed eveneens beter dan de marktprognose omdat het meer vliegtuigen leverde, maar de A400 blijft een zorgenkind.

 • British Airways en Iberia floreren

  IAG  , de holding boven British Airways, Iberia en lagekostenmaatschappij Vueling, zag zijn winst over het tweede kwartaal met 40 procent stijgen tot 530 miljoen. IAG is de op twee na grootste Europese luchtvaartgroep. De omzet groeide 11 procent tot 5,66 miljard euro zoals de markt had verwacht. Het aandeel won dit jaar al 12 procent. Binnenkort maakt ook Aer Lingus deel uit van IAG. De Ierse regering en Ryanair, de twee belangrijkste aandeelhouders, stemden in met een verkoop. British Airways zorgt voor de bulk van de winst bij IAG met 453 miljoen euro (+36%), die van Iberia verdrievoudigde bijna tot 51 miljoen, Vueling zag ze met 20 procent dalen tot 24 miljoen.

   

  Willie Walsh, CEO van IAG ©Bloomberg

 • Cijfers stuwen Bel20 naar stevige winst

  De cijferregen van vrijdagochtend valt duidelijk in de smaak. De Bel20  gaat vlot hoger, terwijl de Europese graadmeter Eurostoxx50 met een klein verlies noteert. UCB , Umicore  en Bekaert  trekken de kar. 

   

  De sterkste stijgers op E'Next Brussel zijn bijna een exacte kopie van de resultatenkalender. Happy Friday, it is :-) pic.twitter.com/stI4lo4yCj— Tom Simonts (@TSimonts) 31 juli 2015

 • Befimmo bevestigt dividend

  Befimmo  blijft bij zijn plan om over het lopende boekjaar een dividend uit te betalen van 3,45 euro per aandeel. In december krijgt de aandeelhouder al een voorschot op dat dividend dat 2,59 euro zal bedragen.

 • Bekaert boomt in Europa

  Staalgroep Bekaert  boekt forse groei en recordmarges in Europa. Elders in de wereld zijn er wel nog zorgen. Meer over de resultaten leest u hier

  Bekaert heeft een nieuwe groeimarkt gevonden: Europa. Via @marktenlive @tijd: http://t.co/mf50vrLXgU pic.twitter.com/Sv2YI49CoJ— Kurt Vansteeland (@KurtVansteeland) 31 juli 2015

 • Futures: Europese beurzen licht hoger

  Volgens de futures zullen de belangrijkste Europese indexen met groene cijfers aan de laatste handelsdag van de week beginnen. De Eurostoxx50 bijvoorbeeld zou 0,3 procent hoger gaan. 

 • De Franse bankgroep BNP Paribas , waarvan de Belgische staat de grootste aandeelhouder is, heeft in de periode april-juni de hoogste kwartaalwinst geboekt in ruim drie jaar. Het cijfer kwam uit op bijna 2,6 miljard euro, aanzienlijk meer dan de door analisten voorspelde 1,9 miljard.

 • ING geeft Solvay koopadvies

  ING trekt zijn richtprijs voor Solvay  op van 125 naar 145 euro met een koopadvies. De chemiegroep kondigde eerder deze week de overname van zijn Amerikaanse sectorgenoot Cytec aan voor 5,8 miljard euro. Solvay voert daarvoor de eerste kapitaalverhoging in zijn 152-jarige geschiedenis door. 

   

  De druk op het aandeel door de geplande kapitaaloperatie van 1,5 miljard euro vormt een interessant instapmoment.
  Filip De Pauw
  Analist ING

   

  Zonder Cytex noteert Solvay momenteel aan 6,9 keer de verwachte winst voor volgend jaar. Inclusief de overname is dat 7,9 keer. Het sectorgemiddelde is echter 8,9 keer. Die korting van 20 procent tegenover andere chemiebedrijven die we volgen is onterecht. Het groeiprofiel en de marges van Solvay rechtvaardigen een waardering in lijn met de sector.
  Filip De Pauw
  Analist ING

 • Umicore vlot over de lat

  De omzet van Umicore  kwam met 1,35 miljard euro ruwweg volgens de verwachtingen uit. Maar alle andere cijfers zijn duidelijk beter dan verwacht. De recurrente bedrijfswinst (rebit) kwam uit op 171,7 miljoen euro, terwijl analisten eerder op zo'n 150 miljoen mikten. De recurrente nettowinst van 130,6 miljoen euro is ook fors beter dan de zowat 100 miljoen euro die analisten hadden voorspeld.

  Umicore had eerder al een jaarprognose voor zijn recurrente bedrijfswinst gegeven. De verwachtingsvork van 310 tot 340 miljoen euro blijft ongewijzigd. Maar de groep is niettemin wat ambitieuzer geworden. 'Onder de huidige marktvoorwaarden verwacht Umicore dat de recurrente ebit voor het volledige jaar zich in de bovenste helft van de eerder opgegeven vork zal bevinden', klinkt het.

 • Meer omzet en winst voor Proximus

  Goeiemorgen. We beginnen met een blik op de cijfers van Proximus  . De omzet kwam in het tweede kwartaal kwam uit op 1.505 miljoen euro, of een stijging met 1,5 procent tegenover vorig jaar en nipt boven de analistenconsensus. De bedrijfswinst voor afschrijvingen en waardeverminderingen (ebitda) steeg met 4,3 procent tot 450 miljoen euro. 

  Met deze cijfers op zak kan Proximus-topvrouw Dominique Leroy met een gerust hart de verwachtingen optrekken, iets wat analisten al langer verwachtten. Voor het volledige boekjaar gaat Proximus voortaan uit van een omzetgroei van 2 procent, in plaats van een stabilisering. De ebitda zal uitkomen tussen +3 en +5 procent. 'Proximus kan dus een jaar vroeger dan voorzien zijn groeiambitie waarmaken', klinkt het.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud