1. Markten Live
 2. Live blog

Winstnemingen duwen beurzen in het rood

De Europese beurzen verloren 1,1 procent nu de bezorgdheid over een diepe en langdurige recessie toeneemt. In New York blijven de techreuzen sterk presteren. Kiadis nam de vlucht vooruit na een deal met Sanofi.
 • Tot morgen!

  We gaan er uit en zien u graag morgenvroeg terug. Fijne avond!

  DONDERDAG 09 JULI 2020

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Inflatie juni, 03.30 uur

  Duitsland:

  • Handelsbalans mei, 08.00 uur

  Verenigde Staten:

  • Aanvragen van een werkloosheidsuitkering week tot 4 juli, 14.30 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Sabca: overnamebod aan 32,09 euro per aandeel door Blueberry. Laatste dag.

  Verenigde Staten:

  • Walgreens Boots Alliance: resultaten derde kwartaal 2019/2020, 13.00 uur
 • United Airlines gaat helft personeel met verlof sturen

  De Amerikaanse luchtvaartmaatschappij gaat 36.000 Amerikaanse werknemers – zowat 45 procent van het totale personeelsbestand – een bericht sturen dat ze per 1 oktober mogelijk met verlof worden gestuurd ('furloughed'). Ze worden niet ontslagen, maar er is voorlopig geen werk voor hen. De reden voor deze geplande ingreep is dat de vraag naar vluchten maar moeizaam herstelt.

  United Airlines merkt op dat niet iedereen die een bericht krijgt, effectief met verlof zal worden gestuurd. Het uiteindelijke aantal zal afhangen van de evolutie van de vraag en van hoeveel werknemers een vervroegde uitstapregeling of tijdelijke werkloosheid aanvaarden.

  Dat de datum voor de ingreep 1 oktober is, is geen toeval. Tot die dag mogen Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen, die miljarden dollar overheidssteun kregen, geen mensen ontslaan.

 • Sabca noteert boven biedprijs

  Na Kiadis was Sabca woensdag de sterkste stijger op Euronext Brussel met een koerswinst van 8,3 procent tot 34 euro. Het aandeel van de fabrikant van onderdelen voor vliegtuigen en raketten noteert daarmee bijna 2 euro boven de prijs van het (verplicht) openbaar overnamebod van Blueberry dat momenteel loopt. Die biedprijs bedraagt 32,09 euro.

  Het bod van Blueberry loopt morgen/donderdag af en zal niet worden heropend. Er volgt onmiddellijk een uitkoopbod.

 • Europese beurzen sluiten procent lager

  De slotbel heeft geluid en de Euro Stoxx 50 is 1,1 procent in de min geëindigd. Het verlies van de brede Stoxx Europe 600 bedraagt 0,7 procent.

  In Brussel klokt de Bel20 met 1,3 procent verlies af. Grootste dalers in de index zijn ING (-4,9%), Barco (-3,8%) en Galapagos (-2,8%).

 • EU sluit deals voor coronamedicijnen

  Wat de Amerikaanse president kan, kan de Europese Unie (EU) ook. Want de EU heeft een deal gesloten met het Zwitserse Roche en het Amerikaanse Merck om potentiële coronamedicijnen af te nemen. De deal gaat over het reumamedicijn RoActemra van Roche en om Merck's sclerosemedicijn Rebif. Beide medicijnen lijken te werken tegen corona. 

  Onlangs kochten de VS de volledige voorraad van Gilead's medicijn remdesivir op ,tot nu toe het meest beloftevolle medicijn tegen de gevolgen van het coronavirus. Uit studies blijkt dat remdesivir het aantal hospitalisatiedagen bij gehospitaliseerde patiënten met gemiddeld 5 doet dalen. Bij de heel zware gevallen - patiënten die op intensieve zorgen mechanisch beademd werden - bleek het medicijn niet nuttig. Ook remdesivir is dus geen wondermiddel.

  Beleggers zijn niet onder de indruk en sturen het aandeel Merck meer dan een procent lager. Ook Roche verliest 0,2 procent, weliswaar in een dalende Europese markt.

 • Winsten in Wall Street deels verdwenen

  De Dow Jones en de S&P500 zijn hun winsten kwijt en noteren vlak; de Nasdaq staat wel nog op 0,6 procent winst.

  Blijkbaar krijgt de vrees voor een verstoord economisch herstel – door de verdere uitbreiding van de coronapandemie – nu toch de overhand. Ook de oplopende spanningen tussen Washington en Peking – rond Hongkong – maken beleggers ongerust.

 • FSMA maakt dossier FNG over aan gerecht

  FNG mag dan wel drie maanden tegen zijn schuldeisers beschermd zijn, wat er allemaal mis is gegaan bij de modegroep blijft vragen oproepen. De FSMA breidt haar onderzoek naar de communicatie van FNG uit en maakt het dossier over aan het gerecht.

 • Brussel geeft groen licht voor overname NIBC

  De Europese Commissie (EC) heeft goedkeuring gegeven voor de overname van de Nederlandse zakenbank NIBC door Blackstone. De overname zou geen probleem zijn voor de concurrentie.

  In juni verlaagde Blackstone zijn bod van 9,85 euro per aandeel naar 7 euro per aandeel. Aandeelhouders krijgen nog wel een dividend van 0,53 euro uitgekeerd. 

 • Philips sluit deal met Amerikaanse veteranen

  Het Amerikaanse departement Veterans Affairs heeft voor Philips gekozen om een groot systeem voor zorg op afstand te bouwen. Het gaat om een tienjarige overeenkomst, maar financiële details zijn niet vrijgegeven. 

  Met de oplossingen van Philips hebben de veteranen te allen tijde toegang tot expertise in intensieve zorg. Jaarlijks helpt het departement bijna 9 miljoen veteranen. Door de coronacrisis is de vraag naar zorg op afstand toegenomen. 

  ©ANP

 • Nettoverlies en banenverlies voor Levi Strauss

  Stevig verlies in New York is er voor Levi Strauss : het aandeel zakt 6,7 procent. De fabrikant van jeans meldde dinsdagavond dat zijn omzet in het tweede kwartaal met 62 procent is gedaald naar 498 miljoen dollar. Dat is een gevolg van zowat tien weken durende lockdown in grote delen van de wereld, waardoor kledingwinkels dicht waren. Een stijging van de onlineverkoop met 25 procent kon dat niet goedmaken.

  Onderaan op de tabel staat 364 miljoen dollar verlies, voor zowat twee derde toe te schrijven aan herstructurerings- en voorraadkosten. Levi Strauss gaat zo'n 700 banen schrappen, 15 procent van zijn personeelsbestand, om de kosten te drukken en sneller de weg terug omhoog te vinden.

 • Electrolux verwacht kleiner kwartaalverlies

  De Zweedse fabrikant van huishoudtoestellen Electrolux brengt vandaag wat zon in Stockholm door op de beurs met 4,5 procent te stijgen. Het bedrijf meldde dinsdagavond dat het verlies over het tweede kwartaal kleiner zal zijn dan begin mei gemeld.

  Een koelkast van Electrolux

  Het bedrijfsresultaat zou ongeveer 100 miljoen kronen (9,6 miljoen euro) rood kleuren. In het tweede kwartaal van 2019 was er nog 1.219 miljoen kronen (117 miljoen euro) winst. De omzet van het voorbije kwartaal zou ongeveer 23,5 miljard kronen (2,26 miljard euro) bedragen, een organische daling van 17 procent tegenover vorig jaar.

  Dat het verlies kleiner zal uitvallen, schrijft Electrolux toe aan een organische omzetgroei van 3 procent in juni en aan inspanningen om de kosten te drukken.

 • Wall Street opent voorzichtig hoger

  Na de verliezen van dinsdag starten de beurzen in New York met kleine winsten. De Dow Jones opent 0,2 procent in de plus, de S&P500 wint 0,3 procent en de Nasdaq Compositie 0,6 procent.

 • ‘Vaca Muerta toont tekenen van leven'

  De olie- en gasproductie in de schalieformatie Vaca Muerta in het westen van Argentinië komt weer op gang, meldt de aardgasspecialist Natural Gas Intelligence. Door de coronacrisis vonden in april geen ‘fracking stages’ (waarbij een mengsel van water, zand en chemicaliën onder hoge druk in de schalielagen wordt geperst, red.) plaats in Argentinië. De activiteit werd in mei hervat met 28 ‘fracking stages. In juni liep het aantal al op tot 196. Dat is echter nog ver verwijderd van het normale activiteitsniveau: in 2019 werden in het Zuid-Amerikaanse land gemiddeld 700 ‘fracking stages’ per maand uitgevoerd.

  Dat de schaliegasproductie stilaan weer op toerental komt, is mogelijk goed nieuws voor Exmar . De Antwerpse specialist in het vervoer en de behandeling van gassen meldde eind juni dat hij een bericht van overmacht had ontvangen van YPF, de Argentijnse energiegroep die de drijvende lng-fabriek Tango FLNG huurt. YPF zei dat het door de coronacrisis Exmar niet kon betalen voor de diensten die sinds de tweede helft van maart werden verleend. Het nieuws over de wanbetaling gaf het aandeel Exmar een dreun van jewelste: het verloor in één dag 39,6 procent.  

 • Hypotheekaanvragen VS stijgen met 30 procent

  De hypotheekaanvragen in de VS stegen vorige week met 5 procent en gingen zelfs 33 procent hoger in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Eind juni was even sprake van een dipje, maar de vraag naar hypotheken lijkt weer aan te trekken. 

  De vraag naar hypotheekleningen voor woningen wordt gestuwd door de historisch lage hypotheekrentes. Door de uitbraak van het coronavirus en de ongekende stimulus van de Amerikaanse centrale bank (Fed) is de tienjaarsrente op staatsobligaties fors gedaald. Hypotheekrentes zijn gekoppeld aan die rente. 

  De grote vraag naar woningen leidt nog niet tot exorbitante huizenprijzen, omdat er sinds de coronacrisis een groot aanbod van huizen is op de Amerikaanse woningmarkt. 

  Een gezonde woningmarkt is belangrijk voor een economie. Dalende huizenprijzen verhogen de waarde van de hypotheekschulden, terwijl de waarde van het onderpand (het huis) daalt. Dat heeft grote gevolgen voor de consumptieve bestedingen in een land. Bovendien moeten banken meer verliezen nemen bij dalende huizenprijzen, ook weer door het lagere onderpand.

  ©BLOOMBERG NEWS

 • Futures: Amerika opent hoger

  In de VS doen ze niet mee met het Europese pessimisme: de beurzen lijken daar hoger te openen. De Dow Jones kan 0,1 procent winnen, de S&P500 0,1 procent en de Nasdaq gaat mogelijk 0,3 procent vooruit.

 • HSBC onderuit door mogelijke ontkoppeling Hongkongse dollar

  We zeiden net al dat sommige topadviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump willen dat de VS de ontkoppeling van de Hongkongse dollar ondermijnen (zie post 12.21 uur). Daarmee wil de VS mogelijk de bank HSBC raken, omdat de topman van de Aziatische tak eerder de omstreden veiligheidswet openlijk steunde. Het bericht mist in ieder geval zijn effect niet, want de Britse zakenbank schuift 3 procent onderuit.

  HSBC, dat ooit begon onder de naam Hongkong Shanghai Banking Corporation, haalt twee derde van zijn winst voor belastingen uit Hongkong. Volgens specialisten kan het destabiliseren van de koppeling leiden tot een lagere omzet voor de grootste bank van Europa. En aangezien de bank in dollars rapporteert, kan dat problemen veroorzaken voor de duale notering en de structuur van de bank. 

 • Alfen surft op Nederlandse laadpaalambitie

  Alfen  neemt de vlucht vooruit met een winst van bijna 6 procent in Amsterdam. De maker van laadpalen voor elektrische auto's krijgt goed nieuws van de Nederlandse regering. Die legt samen met de regionale overheden 30 miljoen euro op tafel om de installatie van elektrische laadpunten in Nederland te versnellen.

  Volgens het plan moeten in 2021 dagelijks 213 nieuwe laadpalen worden geplaatst in Nederland. In 2025 moet dat 550 per dag zijn. 'Om de voordelen van elektrisch rijden te kunnen benutten, moet je er van op aan kunnen dat je je auto overal in Nederland makkelijk kunt opladen', schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Tegen 2030 moeten alle nieuwe wagens in Nederland 'uitlaatgasvrij' zijn en zullen naar schatting 1,9 miljoen elektrische wagens rondrijden. Dat vergt 1,7 miljoen laadpalen. 

  De Nederlandse regering maakt 15 miljoen euro vrij voor het plaatsen van de laadpalen, de overige 15 miljoen is voor rekening van de provincies en de gemeenten.

 • Mager herstel Amerikaanse consumptie

  Volgens het onderzoeksbureau Redbook is de Amerikaanse consumptie nog maar magertjes hersteld. Dat laat de Johnson Redbook Index zien, een van de belangrijke indicatoren op Wall Street voor de winkelverkoop.

  De index vergelijkt de verkoop in een week met dezelfde periode vorig jaar. Daaruit blijkt dat de verkoop vorige week nog altijd 6,9 procent onder de omzet van dezelfde week vorig jaar zaten. Wie de grafiek als geheel bekijkt, ziet ook dat de verkoop sinds eind mei niet verder hersteld is. 

  Het magere cijfer doet vermoeden dat het Amerikaanse herstel in de winkelstraten nog niet bepaald hard gaat. De nieuwe daling die nu weer lijkt ingezet, is mogelijk het gevolg van de heropflakkering van het virus in veel zuidelijke en westelijke staten. Daarnaast zou het goed kunnen dat veel staten spoedig nieuwe zwaardere quarantainemaatregelen doorvoeren, nu het virus weer stevig om zich heen grijpt in de VS. 

 • Deutsche Post DHL geeft personeel bonus

  Een van de aandelen in Frankfurt die het beter dan gemiddeld doen, is Deutsche Post DHL Group . Het Duitse post- en logistiek bedrijf presteerde in het tweede kwartaal beter dan verwacht. De bedrijfswinst steeg met 16 procent naar circa 890 miljoen euro, meldde Deutsche Post op basis van voorlopige cijfers. Deutsche Post DHL wil zijn werknemers laten meedelen in de winst en geeft hen een bonus van 300 euro. Die gulheid heeft een impact van ongeveer 200 miljoen euro op de bedrijfswinst van 2020.

  Door de coronapandemie kochten consumenten wereldwijd meer online, wat DHL meer pakjesvervoer opleverde. Andere logistieke divisies - onder meer voor vrachtvervoer - hebben te lijden onder de economische crisis.

  Deutsche Post DHL blijft alert, want de coronacrisis is niet voorbij, maar ziet de toekomst toch vrij positief in. De groep geeft niet alleen een prognose voor 2020, maar doet ook een dividendvoorstel. Ze rekent op een bedrijfswinst tussen 3,5 en 3,8 miljard euro en stelt over 2019 een dividend van 1,15 euro per aandeel in het vooruitzicht. Dat zou evenveel zijn als in de twee voorgaande jaren.

  Een werknemer van Deutsche Post DHL laadt pakjes van een kar in Berlijn. ©AFP

 • 'VS denkt aan ontkoppeling met Hongkongse dollar'

  Sommige topadviseurs van de Amerikaanse president Donald Trump willen dat de VS de koppeling van de Hongkongse dollar aan de Amerikaanse dollar ondermijnen. Dat melden bronnen aan het persbureau Bloomberg. Op die manier wil het land China straffen voor de omstreden veiligheidswet die de Chinese overheid onlangs doorvoerde in Hongkong. 

  Kenners vrezen dat de maatregel vooral de Honkongse banken zou raken in plaats van China, maar mogelijk is dat precies de bedoeling. Vooral de bank HSBC, die veel activiteiten heeft in de stadstaat, zou geraakt moeten worden, omdat de topman van de Aziatische poot openlijk de veiligheidswet steunde. 

  Critici wijzen erop dat het loslaten van de koppeling evenveel schade oplevert voor Amerika als voor China.

  Lees hier ons stuk!

  ©REUTERS

 • Goudprijs klimt boven 1.800 dollar

  De goudprijs is voor het eerst in bijna negen jaar boven 1.800 dollar per ounce gestegen. De bezorgdheid over de stijging van het aantal coronabesmettingen en onzekerheid over de wereldeconomie vergroten de populariteit van deze aloude veilige haven. Ook de lage rente ondersteunt de goudprijs.

  De stijging van de goudprijs deed de beleggersvraag pieken op een recordhoogte. De instroom in goudtrackers, beursgenoteerde beleggingsfondsen met goudstaven als 'onderliggend actief', bedroeg in het eerste halfjaar 734 ton. In die goudfondsen zit nu het equivalent van 3.621 ton. Dat is meer dan de wereldjaarproductie.

 • 'Coronacrisis raakt Bekaert'

  Analist Frank Claassen van Degroof Petercam komt terug op zijn heroverweging van het 'houden'-advies voor Bekaert . Na wat rekenwerk laat Claassen zijn 'houden'-advies en zijn koersdoel van 20 euro voor de staaldraadproducent staan. Toch verwacht de analist dat Bekaert last zal hebben van de coronacrisis. 'In het tweede halfjaar zal de afdeling rubberversterking, goed voor 43 procent van de omzet, de impact van de coronacrisis op de automarkt merken. Er worden minder auto's verkocht en doordat er veel minder autoverkeer was, worden minder banden vervangen.

  'De andere divisies, zoals de bouw, landbouw, energie en de voedingssector, zijn minder aan de crisis blootgesteld. Maar ook die takken zijn niet immuun. We zien lagere prijzen voor staaldraad en de munten van opkomende landen verzwakken. Dat helpt ook niet om de omzetgroei te versterken.'

  Lees hier verder!

  ©BELGA

 • Degroof over Aedifica

  Analist Herman van der Loos van Degroof Petercam reageert op het nieuws dat Aedifica uitbreidt in Finland met tien zorgprojecten. 'De omvang van de aankoop is 1,6 procent van de portefeuillewaarde in maart. Dat is significant, waardoor de aankoop het gewicht van Scandinavië in de portefeuille tot 15 procent zal doen stijgen. Het verwachte rendement van 6,5 procent per jaar blijft flink boven het gemiddelde rendement in België.'

  Al met al is het een positieve bekendmaking.
  Herman van der Loos
  Analist Degroof Petercam

  Voorts behoudt Van der Loos zijn koopadvies en zijn koersdoel van 119 euro. Het aandeel verliest 1 procent. 

  Aedifica nam begin dit jaar met succes Hoivatilat over. Het Finse bedrijf is volop aan het uitbreiden en mikte voor de coronacrisis op een omzetstijging van minstens 20 procent. 'Naast deze projecten lopen onderhandelingen over andere nieuwe projecten', luidt het in het persbericht.

  Aedifica beheert een portefeuille van meer dan 450 zorgvastgoedsites in België, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk en Zweden. De totale waarde bedraagt ruim 3,3 miljard euro.

 • FNG kan faillissement voorlopig afwenden

  FNG krijgt drie maanden uitstel van executie. De ondernemingsrechtbank in Mechelen stemt in met de vraag van FNG om drie vennootschappen van de modegroep te beschermen tegen hun schuldeisers. Het gerechtelijk akkoord geldt tot oktober. Volg hier onze verslaggeving. 

  De handel in FNG op de Brusselse beurs is sinds 11 mei geschorst.

 • Kepler verlaagt koersdoel Euronav

  Kepler Cheuvreux verlaagt zijn koersdoel van Euronav  van 17 euro naar 11,3 euro bij een ongewijzigd koopadvies. Het beurshuis herbekeek zijn prognose van de vrachttarieven voor 2020 tot 2022, omdat de olieproductie stevig is teruggevallen door toedoen van de coronacrisis. Euronav zal in 2020 gemiddeld 53.400 dollar huur per dag opstrijken. Die tarieven zullen in 2021 en 2022 dalen naar respectievelijk 38.400 dollar en 37.500 dollar, verwacht Kepler. Daarmee is het beurshuis optimistischer dan de consensus.

  Euronav blijft in de sector van het olievervoer evenwel de meest robuuste en koopwaardige speler, vindt het beurshuis, dat zijn koopadvies herhaalt.

  Euronav levert 2 procent in tot 7,5 euro. Herlees hier ons weekendinterview met topman Hugo De Stoop. 

 • EVS sluit deal met Canal+

  De ochtendmailing van KBCS maakt ons ook attent op een deal tussen EVS  en Canal+. De Franse betaalzender gaat het monitoringsysteem Cerebrum, dat EVS begin mei inlijfde, gebruiken om zijn workflows te reorganiseren. Daarmee strikt EVS een eerste grote mediaklant voor Cerebrum, dat het in mei overnam van Axon.

  In het licht van de overeenkomst, waarvan geen financiële details bekend zijn, herhaalt KBCS zijn 'opbouwen'-advies met een koersdoel van 20 euro. 'Dit is een eerste tastbaar bewijs dat EVS via de overname van Axon zijn wereldwijde voetafdruk kan uitbreiden', aldus analist Guy Sips. 

  Dit is een eerste bewijs dat EVS via de overname van Axon zijn wereldwijde voetafdruk kan uitbreiden
  KBC Securities

 • KBS Securities schrapt verkoopadvies voor Kiadis

  Kiadis   is ondanks de spraakmakende deal met Sanofi nog niet koopwaardig, oordeelt KBC Securities. Het beurshuis vijzelt wel zijn advies op van 'verkopen' naar 'houden'.

  'De deal bezorgt Kiadis, dat het met zijn huidige kasstroom nog minder dan twaalf maanden uitzingt, de nodige financiële ademruimte', zeggen de analisten Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs. 'Wij schatten de netto contante waarde van de deal tussen 50 en 130 miljoen euro. Maar gezien het netelige klinische parcours en de acute cashnoden van het bedrijf behouden we ons koersdoel van 2 euro', aldus de analisten. 

 • Boohoo verder onderuit na berichten van uitbuiting

  De Britse retailer Boohoo  gaat 8 procent onderuit nadat hij maandag en dinsdag al 30 procent had ingeleverd. De koersval volgt op berichten in The Sunday Times dat het confectiebedrijf arbeiders in zijn fabriek in Leicester liet werken voor 3,50 pond per uur zonder bescherming tegen het coronavirus. Het moederbedrijf boven merken als Nasty Gal en PrettyLittleThing mikt op confectiekleding voor tieners en jongvolwassenen. Na de berichten van uitbuiting zetten drie grote online kledingwinkels Zalando, Asos en Next hun contract met Boohoo stop. 

  Onder meer Shore Capital gaf vanochtend een verkoopadvies voor het aandeel. 

 • Kiadis: +64%

  Om 9.25 uur raakte eindelijk een stabiele koers gevormd voor Kiadis  . Het biotechbedrijf springt 64 procent hoger naar 2,30 euro na de aankondiging van een licentieakkoord met de Franse farmareus Sanofi.

 • Europese aandelen in de kijker | Alfen | Nokia | X-Fab

  De Europese beurzen  beginnen in mineur aan de dag en leveren gemiddeld 0,5 procent in.

  Alfen rukt tegendraads met 4 procent op in Amsterdam. In Nederland moeten volgend jaar elke dag 213 nieuwe oplaadpunten bijkomen, meldt bevoegd staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat).

  Nokia verliest 6,7 procent in Helsinki na een adviesverlaging van JPMorgan. Analist Sandeep Deshpande vreest dat Nokia een deel van zijn omvangrijke contract met Verizon zal kwijtspelen aan Samsung. 

  X-Fab  herstelt met 3,7 procent in Parijs. De chipbakker stond maandag en dinsdag onder druk na een cyberaanval

 • Brussel opent rood | Kiadis | Aedifica | UCB | Solvay

  De Brusselse beurs is met verlies geopend. De Bel20  levert 0,8 procent in tot 3.437 punten.

  Kiadis  gaat vlammen. Er is enkele minuten na opening nog geen koers gevormd. Het biotechbedrijf sloot een licetieovereenkomst met Sanofi.

  Aedifica  verliest 0,7 procent. De zorgvastgoedgroep breidt uit in Finland.

  UCB verliest   1 procent. De farmagroep strikt een distributeur voor Cimzia in de VS. 

  Solvay verliest 1,4 procent. De kredietbeoordelaar Fitch verlaagt de outlook van de chemiegroep van positief naar stabiel. 

 • FSMA Insider Transcaties: Vastapane versterkt zich in Atenor

  Naast CEO Stéphane Sonneville tekende ook bestuurder Philippe Vastapane in op de kapitaalverhoging van Atenor op 30 juni. Dat leren de insidermeldingen op de website van de FSMA. Vastapane plaatste vijf orders met een gezamenlijke waarde van een half miljoen euro aan de uitgiftekoers van 55 euro per aandeel. Sonneville tekende voor 3,4 miljoen euro in op de operatie. 

 • Shell overweegt verkoop Amerikaanse raffinaderij

  Shell  overweegt zijn raffinaderij in Convent, Louisiana, te verkopen. Het olie- en gasconcern peilt op dit moment de interesse in de markt, bevestigt een woordvoerder aan Reuters.

  De raffinaderij in de zuidelijke staat is goed voor meer dan 200.000 vaten per dag. Hoeveel geld Shell met de verkoop wil opstrijken, is niet bekendgemaakt. De multinational moest vorige week voor miljarden afboeken door de coronacrisis. 

  Dat inspireert ons tot het draaien van een ochtendlijk plaatje: 

  'Louisiana, they're tyrin' to wash us away' - Randy Newman - Louisiana 1927

 • Fitch niet langer positief over solvabiliteit Solvay

  Fitch zet zijn outlook voor Solvay   een trapje lager van 'positief' naar 'stabiel'. De kredietscore van het chemiebedrijf wordt behouden op BBB. Dat betekent dat het kredietagentschap weinig risico ziet dat Solvay zijn schulden niet langer kan betalen, maar dat het gevoelig is voor economische schommelingen die de kredietwaardigheid kunnen beïnvloeden.

  Volgens Bloomberg heeft Solvay 4,84 miljard euro aan bedrijfsobligaties en leningen uitstaan. 

 • Europese beurzen op weg naar verlies

  Dat leren de futures. De Euro Stoxx 50 indiceert een openingsverlies van 0,7 procent. 

 • Sanofi neemt exclusiviteit op tumorprogramma Kiadis

  Kiadis  gaat in zee met Sanofi . De Franse farmareus neemt een exclusieve licentie op de pijplijn van Kiadis rond 'natural killer'-cellen om tumoren te bestrijden. Met natural killers worden lichaamseigen antistoffen ingezet om kankers en infectieziekten te bestrijden.

  Kiadis krijgt een voorafbetaling van 17,5 miljoen euro en kan nog tot 858 miljoen euro opstrijken in de vorm van mijlpaalbetalingen. Lees hier meer. 

 • Op de agenda vandaag?

  Kort gezegd: relatief weinig in de luwte voor de resultatenstorm die volgende week losbarst. 

  In de VS komt MSC Industrial met resultaten (niet te verwarren met de gelijknamige cruisemaatschappij). De groothandel in industrietoebehoren is een goede thermometer voor de investeringsdrift dan wel -droogte bij productiebedrijven. Hier leest u meer

  Op de schrale agenda nog meldenswaardig: het Amerikaanse ministerie van Energie geeft straks de wekelijkse data over de olieproductie. De vraag is in hoeverre die verder is teruggelopen nu Amerikaanse olie nog altijd voor een bradeerprijs van eigenaar wisselt en het coronavirus de vraag naar olieproducten stevig heeft afgeremd. 

 • Aedifica breidt uit in Finland

  Aedifica   plant zijn vlag nog wat dieper in de bosrijke Finse bodem, waar het vorig jaar voet aan de grond zette na de overname van zijn Finse sectorgenoot Hoivatilat. De zorgvastgoedgroep plant er vier bijkomende woon-zorgcentra voor ouderen, drie kinderdagverblijven en drie gespecialiseerde residentiële zorgcentra.

 • UCB in zee met Ferring Pharmaceuticals

  UCB  besteedt de vermarkting van zijn middel Cimzia voor de behandeling van de ziekte van Crohn in de VS uit aan een (niet-beursgenoteerde) Zwitserse partner. 

 • Rally hapert

  Een goedemorgen op deze regenachtige 8ste juli. De beurzen nemen pauze nu bezorgdheid over de duur en de diepte van de recessie uitgelokt door het coronavirus de bovenhand neemt. Op Wall Street zag de S&P500 een vijfdaagse winstreeks onderbroken. Ook beurskampioen Nasdaq, die intraday een record aantikte, sloot in het rood. De Europese beurzen hielden het evenmin droog, al bleef de schade voor de Bel20 dinsdag relatief beperkt.

  De Aziatische beurzen volgen in gespreide slagorde met verlies in Tokio, Seoel en Sidney. Shanghai en Hongkong tekenen wel relatief sterke winsten op en gaan tot 1 procent hoger. 

  De vermoeidheid lijkt in te treden op de stevige rally in het voorjaar.

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud