1. Markten Live
 2. Live blog

Xior imponeert met zwarte doos

Op een hogere Europese beurs imponeerden LVMH en Xior. De eerste met sterke kwartaalcijfers, de tweede met een grote deal in Groningen.
 • Blik op morgen

  Wij houden het voor vandaag voor gezien. Morgen zijn we weer bij u terug met het laatste beursnieuws. Tot slot nog de agenda voor morgen:

  VRIJDAG 12 APRIL 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  - Handelsbalans maart

  Eurozone:

  - Industriële productie februari, 11.00 uur

  Verenigde Staten:

  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) april , 16.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  - Texaf: publicatie jaarverslag

  - Fagron: trading update eerste kwartaal, 07.00 uur

  Nederland:

  - Ahold Delhaize: notering ex dividend 0,70 euro bruto

  - Binck Bank: overnamebod van Saxo Bank tegen 6,35 euro per aandeel. Tot 22 mei.

  - KPN: notering ex slotdividend 0,08 euro brutoVerenigde Staten:

  - JPMorgan Chase: resultaten eerste kwartaal, 12.45 uur

  - Wells Fargo: Resultaten eerste kwartaal, 14.00 uur

 • Tesla verliest energie

  We gaan dieper in op de Amerikaanse beurzen en het aandeel Tesla in dit artikel.

 • Bel20 sluit hoger

  De Bel20 sloot vandaag met 0,8 procent winst op 3.778 punten. De toppers ware KBC , ING en Telenet . De floppers waren Argenx , Ontex en Barco .

 • Hoofd Libische staatsoliebedrijf ziet grote dreiging

  Mustafa Sanalla, het hoofd van het Libische staatsoliebedrijf, maakt zich grote zorgen over de energie-industrie in zijn land. Volgens hem zijn de huidige gevechten de grootste bedreiging sinds het uitbreken van de burgeroorlog in 2011. 

  Op dit moment heerst er een gewapend conflict in Libië. Hierdoor zou de 'Ik ben bang dat de situatie veel erger is dan in 2011, omdat de omvang van de strijdende troepen veel groter is'. Als er niet snel wordt ingegrepen door de internationale gemeenschap, dan zal de olieproductie volgens Sanalla volledig stilvallen. 

  Het conflict in Libië zorgt voor zorgen over het internationale olieaanbod. Dit aanbod is al relatief laag, doordat de OPEC de productie aan het terugschroeven is.

  De olieprijs doet vandaag een stapje terug. De prijs van een vat Brent olie daalt met 0,5 procent.

 • Sabca stijgt met 20 procent

  De luchtvaartonderneming is op de fixingmarkt van de beurs van Brussel met 20,3 procent gestegen naar 17,8 euro. Beleggers anticiperen op een bod nu het Franse Dassault Sabca in de verkoop heeft gezet.

 • Walt Disney presenteert straks videostreamingsdienst

  Walt Disney presenteert straks een 'family friendly' videostreamingsdienst. Het entertainmentbedrijf doet dit op de beleggersdag die het vandaag houdt. Hiermee gaat Disney de strijd aan met de koning van het comakijken, Netflix

  De concurrentie op het gebied van videostreaming lijkt toe te nemen. Eerder kwam ook Apple  met een eigen videostreamingsdienst. Het aandeel Netflix lijkt zich alvast weinig aan te trekken va de toenemende concurrentie, want het aandeel noteert vlak.

  Walt Disney verliest 0,3 procent.

 • Montea heeft vleugels

  Het aandeel Montea heeft weer vleugels gekregen en is met een klim van bijna 6 procent de grootste stijger op Euronext. We hebben wat rondgebeld, maar we konden geen goede verklaring vinden voor de toename.

  Analist Pieter Runneboom van ING kon de stijging van vandaag ook niet duiden. Wel kon hij ons vertellen dat de stijging van de afgelopen weken vermoedelijk komt door de toenemende vraag naar logistieke aandelen. Omdat Montea is in trek omdat het samen met WDP een van de weinige logistieke vastgoedaandelen is in Europa.

  Verder weten we dat de rentes op Europese staatsobligaties sinds kort weer extreem laag is (of zelfs negatief in het geval van Duitsland). Hierdoor gaan beleggers op zoek naar andere activa die een vaste jaarlijkse vergoeding geven. Dan kom je al snel uit bij vastgoedbedrijven. Door de vaak langlopende contracten is er een goed zicht op de cashflow en daarmee ook op het toekomstige dividend. Een dividendrendement dat boven nul komt is dan al gauw aantrekkelijker dan Duits staatspapier.

  Wat ook een rol kan spelen, is het feit dat logistieke vastgoedspeler vorig jaar is opgenomen in de EPRA-index. Dit is dé referentie voor de vastgoedsector. Door de opname is het aandeel op de radar gekomen bij beleggers die het aandeel eerder nog niet kenden.

 • Wall Street opent hoger

  De Amerikaanse beurzen openen vandaag hoger. De Dow Jones en de S&P500 winnen 0,1 procent en de Nasdaq blijft onveranderd.

 • Futures wijzen op hogere opening Wall Street

  De futures wijzen op een hogere opening van de Amerikaanse beurzen. De Dow Jones en de S&P500 winnen beiden een procent en de Nasdaq gaat neutraal van start.

 • Turkije verbrandt weer reserves

  De Turkse centrale bank verbrandt wederom haar reserves. Sinds begin maart zijn de buitenlandse reserves hard aan het dalen. De oorzaak is kapitaalvlucht. Investeerders houden nu eenmaal niet van torenhoge inflatie, confiscaties en gammele instellingen. Op de onderstaande grafiek is te zien dat de voorraad op 1 maart ruim 30 miljard dollar waard was. Tegen 22 maart (vierde balkje van links) daalden de reserves tot onder 25 miljard. Vermoedelijk wilde de centrale bank de lira enigszins ondersteunen in de weken voor de lokale verkiezingen op 31 maart. Dat kan door bijvoorbeeld dollars te verkopen voor Turkse lira's, zodat er meer vraag komt naar de munt.

  Turkse reserves

  Een week later zien we dat de centrale bank in staat was nog wat lira's terug te kopen, maar op 5 april zien we weer een daling van het aantal reserves. Op de grafiek lijkt de daling wellicht niet zo spectaculair, maar we hebben het hier over slechts één maand. Als de centrale bank zo doorgaat, is ze over enkele maanden door haar deviezenreserve heen. 

 • Bonden Commerzbank verzetten zich tegen monsterfusie

  De vertegenwoordigers van de vakbonden in de raad van bestuur van Commerzbank willen een monsterhuwelijk met Deutsche Bank  definitief blokkeren. Lees hier meer. 

 • Geen warm bad voor Bed Bath & Beyond

  Het interieurbedrijf Bed Bath & Beyond ziet 2019 optimistisch tegemoet. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar tussen 2,06 en 2,15 dollar per aandeel zal bedragen. Analisten hadden verwacht dat het bedrijf met een winstverwachting van 1,85 dollar per aandeel zou komen.

  Daarmee lijken de hervormingen die het bedrijf eerder doorvoerde hun vruchten af te werpen. Het bedrijf werd lange tijd geteisterd door de opkomst van e-commerce. Doordat steeds meer mensen hun interieurartikelen via het internet kopen zien de 'echte' winkels hun winsten teruglopen.

  Het bedrijf krijgt naar aanleiding van de beter dan verwachte vooruitzichten geen warm bad. Het aandeel gaat voorbeurs bijna 10 procent omlaag.

 • Tesla en Panasonic leggen investeringen stil

  Het aandeel Tesla zakt 4,2 procent voorbeurs door mediaberichten dat het samen met Panasonic de investeringen in een superfabriek stillegt. De fabriek, de Gigafactory 1, is een joint venture van het autobedrijf met de accuproducent. De productie van de batterijenfabriek ter waarde van 4,5 miljard dollar zou verder worden uitgebreid. Het doel was een capaciteitsstijging van 50 procent in 2020. Dat zou dus niet meer doorgaan.

  Daarnaast zou Panasonic de geplande investeringen in een Tesla-fabriek in Sjanghai mogelijk willen annuleren. 

  Tesla kampt met problemen. Het aantal autoleveringen is in maart fors gedaald, waardoor beleggers bezorgd zijn over de vraag naar de Model 3-sedan die het bedrijf twee jaar geleden op de markt bracht. Elon Musk blijft echter volhouden dat het bedrijf 360.000 tot 400.000 auto's zal afleveren in 2019.

  Het aandeel Panasonic daalt 3,3 procent.

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u hier

 • Wat te verwachten van Fagron?

  Fagron  heeft een traditie in eer te houden: als eerste Brussels genoteerd bedrijf beleggers inzage verschaffen in de verkoop in het pas afgeronde kwartaal.

  Kepler Cheuvreux rekent voor de specialist in apothekersbereidingen op 124,5 miljoen euro kwartaalomzet, een groei van 14,1 procent tegenover een jaar eerder. De organische groei zou op 6,1 procentpunten uitkomen, de rest komt van de overname van het Amerikaanse Humco. Het beurshuis rekent dit keer op een vrij neutrale impact van valutakoersen, omdat een duurdere Amerikaanse dollar grotendeels een goedkopere Braziliaanse real compenseert. 

 • ...maar Degroof Petercam haalt kotmadam van de kooplijst

  Xior  heeft er met een winst van 13 procent sinds Nieuwjaar een stevige rit op zitten. Dit dankzij de eigen sterke resultaten, maar ook dankzij de steeds frenetiekere zoektocht bij beleggers naar bedrijven met een voorspelbaar dividend nu de rente op tienjarig staatspapier weer richting nul tendeert. Het aandeel koerst deze ochtend 1,9 procent hoger naar 43,80 euro en noteert tegen een premie van bijna 40 procent op de intrinsieke waarde van de portefeuille, die eind 2018 op 31,45 euro per aandeel werd geschat. 

  Gelet op die intussen stevige waardering handhaaft Degroof Petercam het koersdoel van 41 euro, en gaat het advies van 'bijkopen' naar 'houden'. 

 • Slechte kredieten Europese banken blijven dalen

  De slechte kredieten van de banken in de eurozone zijn in het vierde kwartaal van 2018 met 0,37 procentpunt gedaald naar 3,80 procent van de totale kredietportefeuille. Dat is het laagste percentage sinds de start van de statistieken in het tweede kwartaal van 2015, zegt de Europese Centrale Bank. De Luxemburgse banken hebben met 1,07 procent het minste slechte kredieten, de Griekse banken met 41,2 procent het meest. De Belgische banken hebben amper 2,26 procent slechte kredieten.

  In absolute cijfers hebben de Europese banken voor 579 miljard euro slechte kredieten op de balans. Hun kredietportefeuille bedraagt 15.228 miljard euro. Belgische banken hebben voor 10,16 miljard euro slechte kredieten op een portefeuille van 449,8 miljard.

 • Xior profiteert van uitbreiding in Groningen...

  Xior gaat bijna 2 procent hoger na de deal in Groningen (zie post 8u10).

  Belgisch vastgoed en het Oranjegevoel. Het blijft een voltreffer. Xior, de kotmadam van de Brusselse beurs, investeert opnieuw fors in de Nederlandse studentenstad Groningen: 46 miljoen euro voor een herontwikkelingsproject van minimaal 225 studentenwoningen, kantoren en 180 parkings.

  Het te renoveren project staat lokaal te boek als 'De Zwarte Doos'. Een foto leert waarom. 

  ©rv

 • Degroof Petercam: 'Bod op Wessanen is te laag'

  Net als KBC Securities is ook Degroof Petercam niet onder de indruk van het bod van PAI op het Nederlandse natuurvoedingsbedrijf Wessanen . De Franse private-equityreus, die vorig jaar nog aan Ontex snuffelde, biedt 11,50 euro per aandeel. 'Het bod is te laag', stelt analist Fernand de Boer.

  Hij denkt dat PAI zijn bod 'zoeter' moet maken om voldoende aandeelhouders over de streep te trekken. Er is bijgevolg opwaarts potentieel. Maar tegelijk is er - een beetje te vergelijken met Ontex vorig jaar - flink wat neerwaarts risico mocht PAI beslissen zijn opportunistisch bod - dat er komt als Wessanen op de beurs in mindere doen is - weer zou intrekken. 

 • De opmars van LVMH in beeld

  Na de weerom sterke resultaten (zie post van 7.13 uur) klimt LVMH  in Parijs opnieuw naar een record. Het luxe-imperium van Bernard Arnault had al AB InBev en Unilever onttroond als grootste bedrijf van de eurozone, maar bouwt die voorsprong nu nog uit.

 • Onrust bij Uber en Pinterest over Lyft-scenario

  De aandelen van taxi-app Lyft  sloten gisteren op 60,12 dollar, of 16 procent onder de introductieprijs. Lyft heeft last van shorters: partijen die geleende aandelen verkopen en zo speculeren op een koersdaling. Reeds op het einde van de tweede dag in de beurscarrière van Lyft, hadden partijen samen liefst 40 procent van de publiek verhandelde aandelen geshort. 

  Dat percentage is zo hoog dat Lyft de bank Morgan Stanley - nota bene de belangrijkste begeleider van de beursgang - ervan verdenkt daarin een rol te hebben gespeeld. Volgens Lyft heeft Morgan Stanley voor de beursgang bestaande aandeelhouders van Lyft aangeboden in te schrijven op een shortproduct. Op die manier zouden deze aandeelhouders de klassieke lockup-periode waarin aandeelhouders geen aandelen mogen verkopen, hebben omzeild. Lyft uitte de beschuldiging in een brief aan Morgan Stanley waaruit werd geciteerd in New York Post. Morgan Stanley ontkent de beschuldiging categoriek. 

  Niettemin zorgt het verhaal voor onrust bij de unicorns die binnenkort naar de beurs trekken, met name Pinterest volgende week en Uber in mei. Deze unicorns zouden nu extra streng toezien op de overeenkomsten met de begeleidende bankiers. 

 • KBC speelt koopadvies kwijt

  Kempen-analist Matthias De Wit verlaagt zijn koersdoel voor KBC van 80 naar 66 euro. Het koopadvies verdwijnt. Dat koopadvies was er sinds hij het aandeel begon op te volgen toen hij eind 2017 bij Kempen begon. Het gros van de analisten die het persbureau Bloomberg opvolgt, gelooft er nog in: KBC behoudt 16 koopadviezen, 7 houdenadviezen en 1 verkoopadvies. In de vroege handel reageert het aandeel niet opvallend op de ratingverlaging.

 • Duitse 5G-veiling na 172 (!) biedrondes boven 5 miljard

  5,1 miljard euro. Daar staat de teller van de Duitse spectrumveiling voor supersnel internet (5G). En dat na 17 dagen in 172 (!) biedrondes. Nog vóór de biedingen startten, waren beleggers beducht voor een scenario zoals vorig jaar in Italië, waar de telecomspelers elkaar dieper in de schulden staken door zwaar tegen elkaar op te bieden. 

  Beleggers in 1&1 Drillisch  , de nieuwe speler op de Duitse telecommarkt in deze veiling, zien het met lede ogen aan. Het aandeel verloor dit jaar al 28 procent en is daarmee de slechtst presterende component in de Duitse midcapbarometer MDAX. 

 • Curetis onderuit na resultaten

  Curetis  is met een verlies van 5 procent de grootste daler in Brussel. We zoomen hier dieper in op de weinig opbeurende jaarresultaten. 

 • LVMH uitblinker in vlakke Europese beurshandel

  De openingsbel. LVMH  trekt na de weerom sterke cijfers een spurt van 3 procent en is zo uitblinker op een vrij richtingloze Europese beurshandel. Bel20  en Euro Stoxx 50 , de korf steraandelen uit de eurozone, maken pas op de plaats. 

  ©REUTERS

 • KBC Securities over Wessanen: 'Gooi de handdoek nog niet in de ring'

  KBC Securities denkt dat de overname van natuurvoedingsbedrijf Wessanen  door private equitygroep PAI Partners geen gedane zaak is. Gisteren maakte Wessanen bekend dat het instemt met het bod van een consortium rond PAI van 11,5 euro per aandeel cash. Dat komt neer op een bedrag van 885 miljoen euro. In het consortium zit nu ook Charles Jobson, de Amerikaanse investeerder die 25,7 procent van Wessanen bezit.  

  Analist Alan Vandenberghe vindt dat 11,5 euro per aandeel het langetermijnpotentieel van Wessanen niet reflecteert. 'Het feit dat Jobson nu aan de koopkant staat en gezien de prognose van een versnelling van de merkengroei, zijn de vooruitzichten voor Wessanen allicht beter dan wat de markt ingecalculeerd had.'

  Vandenberghe vervolgt: 'Mogelijk doen grote, nieuwe aandeelhouders, een tegenbod. Ik zou als belegger dus nog niet de handdoek in de ring gooien.' Een tegenbod moet minstens 7 procent hoger liggen, oftewel 12,3 euro. 

  Wessanen opent 0,1 procent hoger op 11,54 euro, licht boven de biedprijs dus. 

 • Chinese spionage bij ASML

  Chinese spionnen hadden als ASML-medewerkers jarenlang toegang tot de interne netwerken in de vestiging in San Jose. De schade loopt in de honderden miljoenen euro's. Lees het verhaal hier. Het aandeel ASML  gaat voorbeurs 0,8 procent lager. 

 • Curetis ziet verkoop zaklabo's stagneren

  Curetis , de al een tijd kwakkelende specialist in zaklabo's voor snelle diagnose, heeft - eindelijk - de jaarresultaten over 2018 klaar. Echt vrolijk stemmen die niet. Om kosten te besparen gaf het bedrijfje vorige maand de marketing van zijn Unyvero-zaklabo uit handen

  ©rv

  Die marketing op eigen kracht ging bepaald niet vlot. Eind 2018 had Curetis 167 zaklabo's geïnstalleerd, dat is er slechts één (1) meer dan aan het eind van het derde kwartaal en acht minder dan eind 2017. Niet echt ready for take off dus. 

  Curetis belooft - opnieuw - beterschap, maar vraag is of de belegger die belofte nog gelooft. Het aandeel noteert intussen op 1,20 euro. Dat is 88 procent onder de 10 euro waartegen het bedrijf in november 2015 naar Euronext trok.

  -88%
  Seriële ontgoochelaar
  Curetis noteert door een lange serie teleurstellingen met zaklabo Unyvero nu bijna 90 procent lager dan bij het beursdebuut eind 2015

 • Europese beurzen openen gemengd

  Dat leert de stand van de futures. 

 • Groei versnelt bij Sodexo

  De Franse cateraar Sodexo , bij ons bekend als uitgever van maaltijdcheques, zag over de eerste helft van het jaar de omzet met 3,1 procent aandikken tot 11,05 miljard euro. De stijging was groter dan verwacht (+2,7%).  Op deze omzet puurde Sodexo een operationele winstmarge van 5,9 procent. In het tweede kwartaal lag de groei op 3,6 procent dankzij de VS.

  Voor het volledige boekjaar dat eindigt eind augustus, herhaalt Sodexo de doelstelling van 2 à 3 procent organische groei en een onderliggende operationele winstmarge tussen 5 en 5,7 procent. 

 • Xior vormt kantoorgebouw om tot studentencomplex

  De eigenaar van studentenkoten Xior  gaat een verouderd kantoorgebouw in Groningen, gekend als de 'Zwarte doos' omvormen tot een multifunctioneel complex, bestaande uit 225 zelfstandige woningen, kantoren en 180 parkeerplaatsen. Dat is goed voor een investering van 46 miljoen euro. Het gaat om het tweede pand van Xior in Groningen, de vierde grootste studentenstad in Nederland. De oplevering is voorzien voor het vierde kwartaal van 2020 en het aanvangsrendement komt uit op 6,2 procent. 

 • Aziatische beurzen overwegend op verlies

  De meeste Aziatische beurzen noteren met verlies. De grootste klap is voor de Chinese CSI300-index die bijna 2 procent lager duikt. Gisterenavond bleek uit de notulen van de Federal Reserve dat de meeste bestuurders een stabiele rente tot het einde van het jaar genegen zijn. Veel beleggers hopen op een rentedaling in de loop van het jaar. 

  Tokio is een uitzonderlijke stijger, met een luttele winst van 0,1 procent voor de Nikkei225. De sterindex wordt op sleeptouw genomen door de telecomaandelen na de toekenning van 5G-licenties aan KKDI, NTT Docomo, Softbank en Rakuten. 

 • Zwart gat doet Chinese beleggers het licht zien

  Die ene foto van het zwarte gat veroorzaakt op de Chinese beurzen een rush op telescoop- en lensaandelen. Echt. Lees er hier meer over. 

 • Brusselse beurs straks opnieuw aandeel armer?

  Verliest het Brussels koersenbord straks opnieuw een aandeel, hoe obscuur ook? Die kans is reëel nu de enige grootaandeelhouder, het Franse Dassault, Sabca  in de verkoop heeft gezet

  ©Lieven Van Assche

  De timing verrast. Vorige maand kocht Dassault de andere grootaandeelhouder, Fokker, uit. Dat gebeurde tegen 7,17 euro per aandeel, een monsterkorting van 70 procent op de toenmalige beurskoers. Logischerwijs stond het zeer moeilijk verhandelbare aandeel sindsdien onder druk. 

  Bij die uitkoop zei Dassault nog dat het 'op dit ogenblik' geen plannen koesterde om Sabca van de beurs te halen. Dat klopt in zekere zin nog altijd: iemand anders zal Sabca van de beurs halen. 

  Met een exit zou een oudgediende van de beurs verdwijnen: Sabca debuteert op het koersenbord op 17 juli 1923.

 • LVMH verbluft opnieuw met sterke groei

  11 procent organische groei. Met dat verbluffend sterke cijfer trapte LVMH  het 'cijferseizoen' gisteren nabeurs in Europa af. De wereldmarktleider in luxe had over het vierde kwartaal al een groei van 9 procent voorgelegd, wat de groep van Bernard Arnault tot waardevolste bedrijf van de eurozone kroonde

  Bernard Arnault, CEO van LVMH ©AFP

 • Brexit means another deadline

  Goedemorgen! We starten met een blik op het Brits pond. Sterling beweegt ... zo goed als niet.

  Geef valutahandelaars eens ongelijk. Een zoveelste cliffhanger over de Britse aanslepende exit uit de eurozone leverde nog maar eens een nieuwe deadline op. Dit keer 31 oktober. Halloween dus. Dat is dus vragen om horror, eigenlijk. 

  Kort samengevat: de Britten mogen dus nog wat langer de tijd nemen om er eindelijk hun gedacht van te maken. Jawel, daar hoort een klassiek Brits streepje 

  'Making your mind up' - Bucks Fizz

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud