1. Markten Live
 2. Live blog

Brusselse beurs sterkhouder in Europa

De Europese beurzen verloren een half procent, maar Euronext Brussel ging tegen de trend in hoger. Uitblinker was plantageholding Sipef. In de farmasector vonden twee miljardenovernames plaats.
 • Graag tot morgen

  Wij sluiten onze blog af en zien u graag morgen terug. Het is dan vooral uitkijken naar de koersreactie op de halfjaarresultaten van Colruyt.

  DINSDAG 10 DECEMBER 2019

  ECONOMIE/FINANCIËN

  China:

  • Inflatie november, 02.30 uur

  Duitsland:

  • Beleggersvertrouwen (ZEW) december, 11.00 uur

  BEDRIJVEN

  België:

  • Colruyt: halfjaarresultaten 2019/2020, 17.45 uur

  Frankrijk:

  • Sanofi: beleggersdag in Boston (VS), 15.00 uur
 • E-sportsbeursgang in Denemarken

  Het Deense e-sportsbedrijf Astralis Group noteert voortaan op de Nasdaq First North Growth Market Denmark. Het is voor het eerst dat een e-sportsteambedrijf op de beurs noteert. De CEO zegt dat de notering Astralis Group beter positioneert voor een nakende consolidatie in de sector. 

 • Colruyt komt met solide halfjaarcijfers

  Een dag vroeger dan verwacht publiceert Colruyt de halfjaarresultaten (de retailer heeft een gebroken boekjaar dat loopt van 1 april tot 31 maart).

  Daaruit blijkt dat de omzet in de eerste zes maanden met 2,8 procent is gestegen tot 4,7 miljard. Het marktaandeel in België is ook licht toegenomen tot 32,5 procent, tegen 32,4 procent een jaar eerder.

  Ook de rendabiliteit zit snor. De brutomarge stijgt van 26,3 tot 26,6 procent en de operationele winstmarge (verhouding tussen bedrijfswinst of ebit en omzet) verbetert van 5,5 tot 5,6 procent.

  Colruyt houdt een nettowinst van 194 miljoen euro over, wat 5,7 procent minder is dan een jaar eerder. De daling is te wijten aan 'eenmalige effecten'. Per aandeel bedraagt de nettowinst 1,41 euro.

  De groep verwacht dat de retailmarkt in het lopende boekjaar uitdagend zal blijven, maar bevestigt haar winstprognose zonder eenmalige effecten, met name een iets hogere nettowinst dan in het boekjaar 2018/19.

 • Befimmo bezit nog 4,9 procent van zichzelf

  Na de private plaatsing van 1,27 miljoen aandelen houdt vastgoedbedrijf Befimmo nog 1,39 miljoen eigen aandelen over, blijkt uit een persbericht. Dat stemt overeen met 4,9 procent van het totaal aantal uitstaande aandelen.

  De grootste aandeelhouders van Befimmo zijn AXA Belgium met een belang van 9,7 procent, Ageas met 9,4 procent en BlackRock met 3 procent.

 • Europese beurzen sluiten half procent lager

  De Europese beurzen zijn de handelsweek met rode cijfers begonnen. Er staat deze week heel wat te gebeuren – van rentebesluiten over verkiezingen tot mogelijk bijkomende Amerikaanse handelssancties – en dat houdt beleggers aan de zijlijn. De Euro Stoxx 50 sloot 0,55 procent lager.

  Euronext Brussel was een van de weinige beurzen op het oude continent die met winst wisten te sluiten. De Bel20 eindigde 0,3 procent in de plus op 3.942,51 punten.

  De opwaartse kracht kwam vooral van de biotech- en de cyclische bedrijven in de Bel20. Umicore won 3,1 procent, Aperam 2 procent, Argenx 2,5 procent en Galapagos 2 procent.

 • Nationale Bank ziet groei dalen naar 0,2 procent in vierde kwartaal

  De groei van de Belgische economie vertraagt in het vierde kwartaal naar 0,2 procent, tegenover 0,4 procent in het derde kwartaal. Dat voorspelt de Nationale Bank. Ze verwacht dat de bedrijfsinvesteringen en particuliere consumptie licht vertragen, de netto-uitvoer blijft dalen en de investeringen in woningbouw opveren.

  De Nationale Bank merkt wel op dat de onzekerheid over de groeiprognose groot is, omdat haar twee modellen tegenstrijdige signalen geven. Het ene model voorspelt een groei van 0,5 procent en het andere een groei van -0,1 procent.

 • Opbrengst beursgang Aramco stijgt tot 29,4 miljard dollar

  De Saoedische oliemaatschappij Aramco heeft de optie uitgeoefend om 15 procent bijkomende aandelen te verkopen in het kader van haar beursgang. Daardoor is de opbrengst van de operatie gestegen tot 29,4 miljard dollar. In totaal werden 3,45 miljard aandelen Aramco verkocht tegen 32 rial het stuk.

  De eerste notering is woensdag gepland. Verwacht wordt dat zeker de eerste dag een succes wordt. De vraag naar aandelen Aramco was immers sterk en het bedrijf belooft een stevig dividend. De waarde kan ook stijgen door de pas aangekondigde productiebeperking, die bedoeld is om de olieprijs te ondersteunen.

 • Dow Jones opent 0,1 procent lager

  Zoals verwacht is de Dow Jones met een verlies van 0,1 procent geopend in New York. De breed samengestelde S&P500 zit op dezelfde lijn en zakt eveneens 0,1 procent.

 • Voormalig Fed-voorzitter Paul Volcker overleden

  Paul Volcker, die van augustus 1979 tot 1987 voorzitter was van de Federal Reserve, is zondag overleden. Hij werd 92. Volcker zal de geschiedenis ingaan als de man die de hoge inflatie hielp te bedwingen waar de VS in de jaren 70 en vroege jaren 80 mee kampten.

 • Nog een miljardenovername in de biotechsector

  Het Amerikaanse farmaconcern Merck & Co neemt voor 2,7 miljard dollar het biotechbedrijf ArQule over. ArQule is een specialist in kankerbehandelingen. Merck is vooral geïnteresseerd in het kandidaat-geneesmiddel ARQ531 ter behandeling van leukemie. Merck biedt 20 dollar per aandeel ArQule. Op het nieuws verdubbelt het aandeel ArQule in waarde.

 • Naar lagere opening Wall Street

  De Amerikaanse futures staan lichtjes in de min, wat op een lagere start van Wall Street wijst. De Chinese uitvoer is in november voor de vierde maand op rij gedaald, een teken dat de handelsoorlog de economie van de Volksrepubliek midscheeps treft.

  De financiële markten hebben een boeiende week voor de boeg. Het belangrijkste 'event' waar beleggers naar uitkijken is 15 december. De VS hebben aangekondigd op die dag de douanetarieven op Chinese producten op te voeren. Ook de Britse verkiezingen houden de markten in het oog.

 • Aandeelhouders Nyrstar verzamelen voor buitengewone algemene vergadering

  We zijn vandaag aanwezig op de buitengewone algemene vergadering van Nyrstar . Er zijn een dozijn mensen aanwezig in de zaal, veel minder dan begin november. In tegenstelling tot vorige keer wordt het allicht geen marathonzitting.

 • Euronext Brussel: 'Analistenrapporten vuren Sipef en Xior aan'

  Voor ons Brussels beursoverzicht, allen hierheen

 • Degroof Petercam verhoogt koersdoel Barco

  Barco  is vandaag het kneusje in de Bel20 met een verlies van 3,5 procent. Nochtans verhoogt Degroof Petercam vandaag het koersdoel voor de beeldvormingsgroep van 215 naar 250 euro. 'We verwachten de komende drie een gemiddelde winstgroei van 18 procent', zegt analist Stefaan Genoe. 'We zien het aandeel op termijn overeenkomstig stijgen.' Het advies luidt 'kopen'.

 • Kepler verhoogt koersdoel Brederode

  Het beurshuis Kepler komt terug op de tradingupdate van Brederode . De holding zag de intrinsieke waarde in het derde kwartaal met 6,6 procent toenemen tot 81,83 euro per aandeel. In een reactie verhoogt Kepler het koersdoel naar 71,30 euro. 'We houden daarbij rekening met een korting van 15 procent', klinkt het. Het advies luidt 'houden'.

 • BIS: 'Ook op Europese repomarkt dreigen verstoringen'

  In haar kwartaaloverzicht zegt de Bank voor Internationale Betalingen (BIS) dat de Europese repomarkt in toenemende mate gefragmenteerd is. Via repo's kunnen grote bedrijven of banken geld lenen voor heel korte looptijden door bepaalde activa, zoals staatsobligaties, in onderpand te geven. 

  De toenemende opdeling van de repomarkt is het gevolg van partijen die zich steeds meer toeleggen op leningen met een specifiek onderpand. Dat zorgt ervoor dat er een groeiend aantal markten ontstaat die enkel handelen in leningen die bijvoorbeeld Duits staatspapier als onderpand hebben. Het risico is nu volgens de BIS dat het geld niet goed door het systeem zal vloeien. De BIS wijst erop dat juist dat de oorzaak was van de paniek in de Amerikaanse repomarkt een aantal maanden geleden. 

  Lees hier verder.

 • Analistenreacties op mijlpaalbetaling voor Argenx

  We sprokkelden wat analistenreacties op de eerste mijlpaalbetaling van 25 miljoen dollar die Argenx  ontving van Johnson & Johnson. Argenx ontwikkelt met cusatuzumab een experimenteel middel tegen acute myeloïde leukemie (AML), een agressieve vorm van bloedkanker. AML is een 'weesziekte', een zeldzame ziekte waar weinig patiënten aan lijden. Johnson & Johnson besloot vorig jaar in dat kankeronderzoek te stappen.

  • De deal met Johnson & Johnson vormt een belangrijke inkomstenbron voor Argenx, voegt Degroof Petercam toe. 'Wij zien een piekomzet van 500 miljoen euro voor cuzatuzumab en een waardering van 8 euro per aandeel.' Degroof Petercam geeft een koopadvies en een koersdoel van 140 euro. 
  •  Dit is goed nieuws, zegt KBC Securities, maar wat vooral belangrijk is, is dat de groep de komende maanden heel wat meer belangrijk nieuws richting aandeelhouders zal spuien, onder meer de release van de 1e fase III dataset van efgartigimod in de tweede helft van 2020. KBC Securities geeft een koopadvies en een koersdoel van 130 euro. 
 • Kepler start opvolving Xior met koopadvies

  Het beurshuis Kepler start de opvolging van de studentenvastgoedgroep Xior  met een koopadvies en een koersdoel van 55 euro. Dat geeft een opwaarts potentieel van 10 procent. Kepler geeft naast de klassieke koopargumenten zoals het sterke trackrecord en het defensieve profiel van het vastgoed nog een opmerkelijke motivatie: 'Mogelijk kan Xior de prooi worden van een Brits fonds.'

  Xior wint meer dan 1 procent en gaat boven 50 euro.

 • Opmerkelijkste koersbewegingen in het buitenland

  De Euro Stoxx 50-index noteert met een verlies van 0,2 procent.

  Hier de opvallendste koersbewegingen:

  • Osram Licht  gaat 12 procent hoger. AMS liet voorbeurs weten dat minstens 55 procent van de aandeelhouders van Osram Licht zijn ingegaan op het bod. AMS had 55 procent als minimumdrempel ingesteld. AMS verlengt nu het bod tot 24 december.
  • In Londen halveert Tullow Oil  na een schrapping van het dividend, het vertrek van de CEO en triestige productiecijfers in Ghana.
  • Op de beurs van Amsterdam stijgt Kardan  met 50 procent. Kardan, een Israëlische investeerder, heeft een geldschieter gevonden voor dochteronderneming Tahal.
 • Argenx slaat munt uit mijlpaalbetaling

  De Bel20  opent stabiel.

  Hier de opmerkelijkste koersbewegingen:

  • Argenx  wint 1 procent na het ontvangen van een eerste mijlpaalbetaling van Johnson & Johnson.
  • Sipef  gaat op zijn elan verder met een winst van 0,8 procent. Het aandeel zit al even in de lift met dank aan het herstel van de palmolieprijs. Vandaag verhoogt KBC Securities het koersdoel voor het aandeel van 49 euro naar 60 euro. Het advies luidt 'kopen'.
  • Bpost wint 0,8 procent na de aangekondigde verkoop van CityDepot (post 8u55). Vandaag krijgen Bpost-beleggers het interimdividend op hun rekening gestort.
  • Fagron  wint 0,3 procent na de herhaling van een koopadvies door Berenberg (post 8u03).
 • Bpost verkoopt CityDepot

  Bpost  kondigt voorbeurs de verkoop aan van CityDepot aan BD myShopi. Die bundelt leveringen aan bedrijven. Bpost kocht in 2015 een meerderheidsbelang in CityDepot. Er worden geen financiële details bekendgemaakt. De verkoop gaat in op 1 januari 2020.

  Bpost zet zo zijn transformatie verder met focus op de duurzame levering van pakjes bestemd voor consumenten.
  Bpost

 • De grafiek die beleggers zorgen baart

  Als de Europese beurzen vandaag wat terugvallen, dan heeft dat met onderstaande grafiek te maken. Die laat een onverwachte krimp zien van de Chinese export met 1,1 procent in november, tegenover november 2018. China maakte de cijfers afgelopen weekend bekend.

  De terugval van de uitvoer heeft veel te maken met de kelderende export naar de VS: -23 procent in november. De exportcijfers waren slechter dan verwacht en laten een duidelijke impact zien van de handelsoorlog met de VS.

 • Thomas Leysen bestuurder bij DSM

  De Nederlandse vitaminegroep DSM  draagt Thomas Leysen voor als nieuwe bestuurder. Leysen is voorzitter van Umicore, KBC en Mediahuis. In mei 2020 treedt Leysen terug als voorzitter van KBC en in diezelfde maand zullen de aandeelhouders van DSM zich kunnen uitspreken over het bestuurszitje van Leysen.

 • 'Europese beurzen openen licht lager'

  De Euro Stoxx 50 zal met een miniem verlies openen van 0,1 procent, voorspellen de futures.

 • Prosus verhoogt bod op Just Eat

  Prosus  kondigt een verhoging van de biedprijs aan voor maaltijdbezorger Just Eat . De ecommercereus biedt nu 740 pence per aandeel cash aan, tegenover een vorig bod van 670 pence.

  De biedperiode loopt tot 27 december. Het bod gaat door wanneer Prosus minstens de helft van de aandelen in handen heeft.

  Just Eat is in een overnamestrijd beland tussen Prosus en Takeaway.com . Die laatste biedt aandelen aan in plaats van cash.

  Unlike the Takeaway.com Offer, which relies on shares remaining at an above sector multiple, our cash offer provides certainty of value to Just Eat Shareholders.
  Bob van Dijk
  CEO Prosus

  Takeaway.com meldt in een reactie dat zijn bod superieur blijft.

  The Takeaway.com Offer also provides Just Eat Shareholders the opportunity to share in the significant future value creation potential of the Combination.
  Jitse Groen
  CEO Takeaway.com

 • Berenberg herhaalt koopadvies voor Fagron

  Fagron  tekende vorige week present op de 'European Conference' van Berenberg in het VK. 'Fagron straalde vertrouwen uit, zowel over de businessactiviteit op korte en lange termijn, als over mogelijke toekomstige overnames', zegt Berenberg in een rapport. 'Het aandeel presteerde sterk sinds de trading update over het derde kwartaal in oktober. Maar het aandeel blijft aantrekkelijk gelet op een waardering van 17 keer de verwachte winst over 2020 en een verwachte jaarlijkse groei van de winst per aandeel tussen 2020 en 2022 van 15 procent.'

  Berenberg beschouwt Fagron als een 'kwaliteitsnaam' die klaar is voor een 'herwaardering'. Het beurshuis hanteert een koopadvies en een koersdoel van 22 euro.

 • Sanofi koopt Amerikaans biotechbedrijf voor 2,5 miljard dollar

  De Franse farmagroep Sanofi kondigt de overname aan van het Amerikaanse biotechbedrijf Synthorx . Sanofi betaalt 2,5 miljard dollar, of 68 dollar cash per aandeel. Dat is een premie van liefst 172 procent bovenop de slotkoers van Synthorx afgelopen vrijdag.

  Synthorx specialiseert zich in het verlengen en verbeteren van het leven van kankerpatiënten en van slachtoffers van auto-immuun ziektes.

  Sanofi rijgt de voorbije jaren de miljardendeals aan elkaar. Op 29 januari 2018 kondigde Sanofi de overname aan van het Gentse Ablynx voor 3,9 miljard euro.

 • Argenx krijgt opnieuw geld van Johnson & Johnson

  Belangrijk nieuws van zaterdag. De farmagroep Johnson & Johnson betaalt het Gentse biotechbedrijf Argenx  25 miljoen euro omdat het vooruitgang heeft geboekt in zijn onderzoek naar een nieuw kankermedicijn.

 • Waar beleggers deze week naar uitkijken

  Het belooft een goed gevulde week te worden met de halfjaarcijfers van Colruyt dinsdag, de Fed-meeting en de Aramco-IPO woensdag, en de Britse verkiezingen en de ECB-meeting op donderdag.

 • Aziatische beurzen overwegend in de plus

  Goedemorgen ! We beginnen in Azië waar de beurzen van Tokio, Sydney en Seoul licht hoger noteren. Andere beurzen zoals Hongkong en Shanghai noteren lager. Beleggers vragen zich af of de VS zullen doorzetten met een geplande tariefverhoging op 15 december op Chinese invoer. Afgelopen weekend bleek dat de Chinese export stevig terugviel, een duidelijk resultaat van de handelsoorlog.

  ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud