Advertentie
Advertentie

Yellen: 'het herstel is nog niet voltooid'

Voorzitter van de Federal Reserve, Janet Yellen. (Foto: Reuters) ©REUTERS

'We zijn op de goede weg, maar het herstel na de crisis is nog niet voltooid. De rente zal nog geruime tijd op het huidige lage niveau blijven.' Dat zei Fed-voorzitster Janet Yellen in een hoorzitting voor het Amerikaanse congres. Wall Street duikt in het rood.

Bij haar halfjaarlijkse bezoek aan Capital Hill gaf Janet Yellen, voorzitster van de Amerikaanse centrale bank, meer uitleg bij haar beleid. Wat opviel is hoe Yellen beetje bij beetje een andere toon aanslaat en de markt probeert voor te bereiden op een eerste verhoging van de rente. Die staat nu al sinds 2008 op het historisch lage peil van ongeveer 0 procent.

'Als de arbeidsmarkt sneller blijft herstellen dan wij verwachten, zullen we ons rentebeleid moeten aanpassen,' liet de econome optekenen. Yellen verwees daarmee naar het opvallend sterke banenrapport van begin deze maand en de daling van de werkloosheidsgraad tot 6,1 procent.

Advertentie

Timing

Maar toch hoedde de voorzitster zich om de markten te bruuskeren en blijft ze in eerste plaats een 'duif'. 'Onze doelstellingen van maximale tewerkstelling en prijsstabiliteit, concreet een inflatie van 2 procent, komen dichterbij, maar zijn nog niet bereikt. Ons soepel monetair beleid blijft dus gerechtvaardigd.'

Zoals al uit de notulen van de laatste rentevergadering bleek, plant de Fed om haar aankoopprogramma van rommelhypotheken en staatspapier na oktober volledig af te bouwen. Nadien zal de rente wellicht nog 'geruime tijd' op het huidige lage niveau blijven, bevestigde Yellen.

De Fed blijft er dus van overtuigd dat de economie niet sterk genoeg is om zonder de steunwielen van het rentebeleid recht te blijven.  'We zijn op de goede weg, maar het herstel na de crisis is nog niet voltooid.'

Daarmee liet de machtigste vrouw uit de financiële wereld dus opnieuw niet echt in haar kaarten kijken. 'De eerste renteverhoging zit er volgend jaar zeker aan te komen, maar de precieze timing hangt af van een brede waaier aan indicatoren', klonk het. De Fed is er duidelijk als de dood voor om zich nogmaals vast te laten pinnen op  cijfers rond werkloosheid of inflatie.

Advertentie

Markten

De voorzitster gaf wel toe dat haar beleid lang niet zonder risico is. 'Door de lage rente blijft de zoektocht naar rendement onverminderd voort duren.' Vooral hoogrentende obligaties van bedrijven met een lage kredietwaardigheid vindt Yellen overgewaardeerd. Maar ook andere bedrijfsobligaties, vastgoed en aandelen uit vooral de technologie- en biotechsector ogen volgens de Fed risicovol.

De woorden van Yellen in Washington bereikten Wall Street razendsnel. De Nasdaq verliest 0,5 procent. Vooral biotech- en technologieaandelen staan stevig onder druk. De Amerikaanse langetermijnrente stijgt 1 basispunt naar 2,56 procent.

 

 

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.