Yellen licht met 'beginnersfout' Dow voetje

BMW was donderdag met 7 procent winst veruit de best presterende blue chip in Europa. Op Wall Street ging de Dow Jones even kopje-onder door een beginnersfoutje van Fed-voorzitter Janet Yellen.

Hier vindt u de live verslaggeving over de markten: informatie van de redactie, van beurshuizen, sites en sociale netwerken. Heeft u suggesties, vragen en/of opmerkingen: aarzel niet, we houden er in de mate van het mogelijke rekening mee.

20.30 uur: We breken toch nog even in voor een update van Wall Street. Daar ging de Dow Jones eventjes onderuit. De reden? In een voor de rest behoorlijk saaie persconferentie maakte Janet Yellen in haar debuut als Fed-voorzitter even een beginnersfoutje.

Op de vraag hoe veel tijd er zal liggen tussen het einde van de stimulus - tegen het huidig tempo ergens deze herfst - en de eerste renteverhoging, maakte Yellen even een faux pas. Voorganger Ben Bernanke zou zich op de vlakte gehouden hebben, maar Yellen plakte er ietwat onhandig een tijdstip op (zes maanden). Dat suggereerde prompt dat Yellen verwacht in het voorjaar van 2015 de rente op te krikken, terwijl de meeste economen maar op het najaar van 2015 mikken.

Letterlijk was het antwoord als volgt:

So the language that we used in the statement is considerable period. So I, you know, this is the kind of term it’s hard to define. But, you know, probably meanssomething on the order of around six months, that type of thing.

Een onbedoelde 'slip of the tongue', maar wel met prompt effect van zo'n 150 punten op de Dow Jones:

18.02 uur: We ronden hier af, bedankt voor het lezen. Tot morgen voor onder volgende zaken:

Agenda

ECONOMIE/FINANCIEN

Belgie:
- Consumentenvertrouwen maart, 15 uur

Verenigde Staten:
- Verkoop bestaande woningen februari, 15 uur

BEDRIJVEN

Belgie:
- Ascencio: inschrijving op kapitaalverhoging. 7 bestaande aandelen geven recht op 3 nieuwe, tegen 45 euro per stuk. Tot 25 maart.
- Quest for Growth: algemene vergadering, 11 uur
- Rosier: jaarresultaten 2013, 17.45 uur

Duitsland:
- Lanxess: resultaten vierde kwartaal, 7.30 uur

Griekenland:
- National Bank of Greece: resultaten vierde kwartaal, 16.30 uur

Verenigde Staten:
- Nike: resultaten derde kwartaal 2013/2014, 21.15 uur

17.52 uur: Intervest Offices & Warehouses (22,38 euro, +1,2%) heeft bij institutionele investeerders 60 miljoen euro opgehaald met de uitgifte van vijf- en zevenjarige obligaties. De eerste genereren een brutorendement van 3,43 procent per jaar, de tweede 4,057 procent per jaar. De uitgifteprijs was gelijk aan hun nominaal bedrag van 100.000 euro.  

De vastgoedbevak gebruikt de 60 miljoen om zijn financieringsbronnen te diversifiëren en zijn verdere groei te ondersteunen.

17.41 uur: De bovenste en onderste regionen van de Brusselse beurs zagen er vandaag zo uit:

17.35 uur: Slotbel. De Bel20 won 0,1 procent tot 3.083 punten. De rest van Europa bewoog nog minder, gemiddeld -0,04%. Hetzelfde beeld op Wall Street: de Dow Jones gaat 0,06 procent lager. Het is wachten op Fed-voorzitter Janet Yellen om 19 uur om beweging in de koersen te krijgen. 

17.23 uur: De Britse minister van Financiën, George Osborne, presenteerde woensdag in het parlement de begrotingsplannen voor 2014. In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van volgend voorjaar strooit de ploeg van premier David Osborne met wat fiscale cadeautjes.

17.18 uur: Een kwartier voor de slotbel is de winst van Thrombogenics geslonken van 9,5 procent deze ochtend tot 2,7 procent op 20,03 euro. MDxHealth staat in Brussel nog altijd afgetekend aan de leiding met 12 procent winst op 4,96 euro.

17.17 uur: De 1,2 miljard dollar boete van Toyota komt overigens bovenop een regeling van 1,6 miljard dollar die de autobouwer eerder trof om benadeelde autobestuurders en/of betrokkene te vergoeden voor de geleden schade, gaande van waardeverlies van hun Lexus tot opgelopen verwondingen. Voor Toyota is de Noord-Amerikaanse markt het grootste afzetgebied na de eigen Japanse markt.

17.00 uur: Nog even hier een recap wat u straks van Fed-voorzitter Janet Yellen mag verwachten:

16.09 uur: Toyota betaalt in de VS een recordboete van 1,2 miljard dollar of 862 miljoen euro. De grootste autobouwer van de wereld moest in 2009 en 2010 zo'n 10 miljoen auto's terugroepen omdat losgeraakte vloermatten mogelijk achter het gaspedaal konden blijven hangen. Daardoor konden auto's, waaronder de Prius, onbedoeld versnellen.

Toyota heeft schuld bekend en toegezegd zich te onderwerpen aan een diepgravend onderzoek door onafhankelijke partijen. Volgens de Amerikaanse justitie heeft Toyota opzettelijk informatie over de technische gebreken achtergehouden en werd een noodsituatie behandeld als 'een pr-probleem'.

Toyota gets $1.2 billion fine over acceleration issues http://t.co/e4Uw1k7FYM via @MarketWatch— WSJ Radio Network (@WSJRadio) March 19, 2014


15.29 uur:
De voormalige Franse trader Jérôme Kerviel moet van het Hof van Cassatie zijn celstraf van drie jaar uitzitten. De recordvergoeding van 4,9 miljard euro die hij zou moeten betalen aan SocGen, is in cassatie echter niet bevestigd.

French court upholds jail sentence for rogue trader Jerome Kerviel, by @GABRIELBOUYS #AFP pic.twitter.com/AhmFvFdM2E— AFP Photo Department (@AFPphoto) March 19, 2014


15.24 uur: Wall Street
trappelt ter plaatse (+0,1%) in afwachting van de vergadering van de Fed, de eerste keer dat de centrale bank vergadert onder voorzitterschap van Janet Yellen. Zakenbank JPMorganChase (+0,2%) verkoopt dan toch zijn grondstoffenzwik.

14.10 uur: De financiële nieuwsblog Zero Hedge windt zich andermaal op over wie Amerika's grootste schuldeisers zijn. Het kleine België pakt zowaar brons. 'Wie gebruikt het centrum van de gedoemde eurozone', vraagt Zero Hedge zich af. Het antwoord las u een maand geleden al in De Tijd.

13.36 uur: De Europese beurzen noteren intussen met kleine winsten (gemiddeld +0,2%), maar Londen blijft ter plaatse trappelen. Temidden de aanhoudende spanning rond de Krim hopen de markten dat Janet Yellen een beetje soelaas brengt. In Brussel is de winst van MDxHealth intussen opgelopen tot 14,5 procent.

12.50 uur: Persbericht van het optisch duurste aandeel van de Brusselse beurs, Serviceflats Invest (14.200 euro, -0,1%) - er werden bij de eerste fixing 2 aandelen verhandeld. De aandeelhouders hebben vandaag op een buitengewone algemene vergadering de aandelensplitsing in 1.000 goedgekeurd. De splitsing van de aandelen gebeurt aanstaande maandag 24 maart. De operatie is volledig neutraal en doet de participaties van aandeelhouders geenszins verwateren, verzekert de bevak. Het aantal uitstaande aandelen stijgt van 10.210 tot 10,21 miljoen.

 De aandeelhouders gingen ook akkoord met de naamsverandering tot Care Property Invest, afgekort als CP Invest. De 19 jaar oude bevak realiseert immers niet langer alleen serviceflats, maar bouwt en financiert ook woonzorgcentra, assistentiewoningen, lokale dienstencentra, enz..

12.47 uur: Weetje van de dag:


12.28 uur: BMW is met grote voorsprong het best presterende aandeel met 7 procent winst tot 86,39 euro. De autobouwer mikt dit jaar op verdere winstgroei en een stijging van de verkopen dankzij de lancering van nieuwe modellen - onder meer de Mini Hatch - en lagere investeringen.

Vorige week liet BMW al weten dat het na de recordverkoop van 1,96 miljoen auto's in 2013 dit jaar voor het eerst meer dan 2 miljoen wagens (+2%) aan de man verwacht te brengen. Vooral in de tweede jaarhelft voorziet het bedrijf een sterke groei, waarmee het zijn positie als 's werelds grootste producent van luxewagens hoopt te verdedigen. In de eerste 2 maanden van het jaar verkocht concurrent Audi meer auto's.

Aandeelhouders krijgen een recorddividend van 2,60 euro per aandeel uitgekeerd, 10 cent meer dan over het vorige boekjaar. Uitstekend nieuws voor de familie Quandt, die bijna 47 procent van BMW in handen heeft, goed voor een dividenduitkering van 731 miljoen euro. De voorbije drie jaar cashte de familie op die manier ruim 2 miljard euro. 


11.05 uur: Het Verenigd Koninkrijk voert een nieuw muntstuk van 1 pond (foto) in om valsmunterij tegen te gaan. Royal Mint, de officiële muntslager van het VK, stelt dat 3 procent van de huidige 1 pond munten vals is.

 

10.35 uur: In Brussel is er nog een tweede hoogvlieger, ThromboGenics. Volgens sommige bronnen zouden shorters aan het coveren zijn.

De impact van het nieuws over Zwitserland is vermoedelijk beperkt. Het oogmiddel Jetrea is er goedgekeurd voor de behandeling van volwassenen die lijden aan vitreomaculaire tractie. Die goedkeuring werd verwacht na eerdere goedkeuringen in Europa, de VS en Canada.

10.25 uur: Het gerucht dat AB InBev (72,27 euro, -0,9%) met het Chinese Ginsberg Draft Beer onderhandelt, is terug opgedoken, meldt Bolero. Dit keer via Mergermarket en de National Business Daily. Shanghai's China Business News maakte in januari al melding van gesprekken.

Nu wordt een overnamebedrag van 3,8 miljard renmimbi  of zowat een half miljard euro genoemd. AB InBev zou zich mogelijk tevredenstellen met een belang in plaats van heel het bedrijf over te nemen. ‘Geen verrassing, een relatief klein bedrag, geen impact op het koersdoel’, vat Bolero-analist Wim Hoste samen. Ginsberg is de achtste grootste brouwer van China.

10.11 uur: In Parijs maakte Boursorama bij de hervatting van de handel een sprong van 22,5 procent tot 12,04 euro. Dat is in lijn met het bod van Société Générale (SocGen). De Franse groep wil zijn gedeeltelijke dochter helemaal in handen krijgen en heeft daarom een openbaar overnamebod ter waarde van 12 euro per aandeel gelanceerd. De onlinebank en verstrekker van economische en financiële informatie behoort momenteel voor 56 procent toe aan SocGen en voor 21 procent aan de Spaanse groep Caixa. Het overnamebod zou in de maand mei gelanceerd worden.

Hieronder een fragment uit een filmpje op de site van Boursorama, waarin de bank zichzelf 'la banque du futur' noemt.

09.50 uur: Er komt een Amerikaanse dame – met een Chinese naam - in de raad van bestuur van Bekaert: mevrouw Mei Ye. Momenteel is ze extern adviseur bij McKinsey en onafhankelijk bestuurder bij Shenyin & Wanguo Securities. Mei Ye studeerde in North Carolina en Shanghai, en woont in de Chinese miljoenenstad.

‘Bekaert verwacht dat de uitgebreide ervaring van mevrouw Ye, zowel internationaal als met betrekking tot China, in belangrijke mate zal bijdragen aan de beslissingsprocessen van de Raad van Bestuur’, staat in een persbericht. De benoeming van Mei Ye moet nog worden goedgekeurd op de algemene vergadering van 14 mei. 

09.43 uur: MDxHealth stijgt 10 procent na groot nieuws bij partner Exact Sciences. Dat Amerikaanse bedrijf gebruikt technologie van MDx in een darmkankertest die het aan het ontwikkelen is. Nieuwe resultaten van een klinische studie tonen aan dat de test een grote toekomst wacht. De resultaten verschenen dinsdag in de New England Journal of Medecine.

Exact Sciences steeg dinsdag 10 procent nadat het nieuws bekend raakte. Het bedrijf sprak eerder al over een omzetpotentieel van 1 miljard dollar voor het product. MDxHealth zal royalties op die verkopen krijgen, eens het middel op de markt is. 

Opmerkelijk is dat MDxHealth zelf geen persbericht over het nieuws op zijn site heeft gezet. 

 

 

09.32 uur: Antofagasta verliest 4,8 procent in Londen en is daarmee een van de grootste dalers in Europa vandaag. De mijnbouwer kreeg een adviesverlaging te slikken van Credit Suisse. Het aandeel was zowat 10 procent sterker gestegen dan de mijnbouwsector, maar nu is er onzekerheid rond de koperprijs. Bovendien staat Antofagasta voor enkele jaren van zware investeringen. Het advies zakt van 'neutral' tot 'underperform', het koersdoel blijft op 750 pence staan.

09.25 uur: Analist Guy Sips van KBC Securities is enthousiast over de overname die Barco vandaag heeft aangekondigd. Het innovatief platform datn X2O heeft ontwikkeld, zorgt voor real-time visuele communicatie met het juiste publiek, op het juiste ogenblik en de juiste drager.

09.19 uur: In het VK zorgt het nieuwe, twaalfkantige muntstuk van 1 pond voor hilariteit. Het lijkt immers sterk op het oude muntstuk van 3 penny. Maar volgens de Britse schatkist is het wel heel veilig.

The new £1 coin is also the same shape as the old 12-sided threepenny bit #budget2014 pic.twitter.com/nUXJBMiNgA— HM TreasuryVerified account (@hmtreasury) 19 Mar 2014


09.13 uur: MDxHealth
schiet 11,8 procent hoger op Euronext Brussel. Het diagnosticabedrijf is al een tijdje sterk aan het presteren. We trachten uit te vissen wat er concreet aan de hand is.

09.05 uur: Het Spaanse textielconcern Inditex heeft in het boekjaar 2013-2014 (tot eind januari) de kleinste winstgroei geboekt van de laatste vijf jaar. De nettowinst steeg minder dan 1 procent tot 2,38 miljard euro op een bijna 5 procent hogere omzet van 16,7 miljard euro. Inditex, het moederconcern van kledingketen Zara, had te lijden onder negatieve wisselkoerseffecten. Het kon de zwakkere vraag in Europa omzeilen door uit te breiden in groeimarkten. Vorig jaar werden 331 nieuwe winkels geopend, zodat het totale aantal verkooppunten steeg tot 6.340. Dit jaar schakelt de groep nog een versnelling hoger en staan 450 tot 500 winkelopeningen op het programma. Het aandeel veert 3,8 procent op in Madrid.

09.02 uur: Vlakke beurzen in Europa, zoals verwacht. Op het eerste gezicht hogere financials en lagere mijnbouwers.

08.56 uur: Vers bloed op komst op Euronext Brussel. Investeerders kunnen vanaf morgen inschrijven op de beursgang van Genticel, een Frans biotechbedrijf opgericht door de Belg Benedikt Timmerman. De prijsvork van de beursgang waardeert Genticel (na de kapitaalverhoging) op 107 à 130 miljoen euro. Daarmee zou Genticel het kleinste biotechbedrijf in Brussel zijn. 

08.48 uur: In Europa hebben we een vlakke opening voor de boeg. De futures op de Europese indexen noteren nagenoeg stabiel. 

08.35 uur: Ongezien: Porsche roept auto's terug! Het gaat om het model 911 GT3 van het bouwjaar 2014. Daarvan werden er al 785 geleverd. Het probleem is dat er iets mis is met de motor, die gewoon vervangen wordt. De Duitse sportwagenconstructeur, onderdeel van het Volkswagen-concern, grijpt in nadat twee motoren in brand vlogen. Het probleem zit bij 'screw fittings', schroefgaatjes (met draad) dus.

08.28 uur: Beangstigend. In Groenland smelten niet alleen de gletsjers in het zuiden, maar ook die in het noorden van het land. Daardoor kan de zeespiegel nog sneller gaan stijgen.

Scary! “Sea Level Changes since 1880” h/t en.wikipedia.org/wiki/Sea_level... en.wikipedia.org/wiki/Sea_level...— Sony Kapoor (@SonyKapoor) 19 Mar 2014


08.18 uur:
Even wat bedrijfsnieuws uit eigen land:

- Barco neemt het Canadese bedrijf X2O Media over en legt daarvoor 21 miljoen Candese dollar op tafel.

- Gimv neemt deel aan een financieringsronde van de Gentse software-start-up CoScale. Het Gimv Arkiv Tech Fund II investeert 0,5 miljoen euro, evenveel als twee andere investeerders, Qbic Arkiv Fund en SOFI. Het geld zal gebruikt worden om de software te commercialisering en voor onderzoek en ontwikkeling en 'nieuwe productfunctionaliteiten'.

- Ageas heeft zijn jaarverslag gepubliceerd (waarin straks wel een ijverige collega zal gaan grasduinen) en lanceert ook een nieuwe website.

07.59 uur: Naast de Fed speelt ook de Krim natuurlijk nog mee, zij het meer op de achtergrond. De aandacht gaat nu niet langer naar de annexatie door Rusland – of de toetreding van het schiereiland tot de Russische Federatie, zo u wil – maar wel naar de sancties die de VS en Europa hebben ingesteld en naar de door Moskou aangekondigde tegensancties.

De beurzen in Azië tekenen kleine verliezen op. In Tokio sloot de Topix 0,1 procent lager. In China zijn de verliezen groter. Vooral kredietinstellingen en projectontwikkelaars krijgen klappen nadat Zhejiang Xingrun Real Estate over de kop ging. De projectontwikkelaar torste een schuld van 567 miljoen dollar.

07.51 uur: Goedemorgen, beste lezers. Het zwaartepunt van de handelsdag valt vanavond om 7 uur. Dan geeft Janet Yellen haar eerste persconferentie aan het roer van de Amerikaanse centrale bank.

Dat optreden belooft deels automatische piloot en deels revolutionair te worden. De automatische piloot is de stimulus. Die zal Yellen waarschijnlijk met 10 miljard dollar verminderen tot 55 miljard dollar per maand, waarmee ze net als voorganger Ben Bernanke Wall Street in voorzichtige stapjes van de stimulus probeert te doen afkicken.

Revolutionair belooft dan weer volgens economen de verantwoording van het intussen meer dan vijf jaar oude nulrentebeleid te worden. Een aantal economen denkt dat Yellen daarbij het belangrijkste kompas van haar voorganger - de officiële werkloosheidsgraad - gewoon overboord kiepert.

Bernanke zei initieel een renteverhoging te overwegen als de werkloosheidsgraad onder 6,5 procent zou zakken, maar die doelstelling werd recent al serieus afgezwakt. Yellen zou nu voor een 'kwalitatieve' doelstelling opteren en beloven pas de rente op te trekken als de 'onderliggende' arbeidsmarkt op basis van een inschatting van meerdere criteria duidelijk aan de beterhand is.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud