1. Markten Live
 2. Live blog
live

Greenyard en telecom strompelen het weekend in

De Europese en Amerikaanse beurzen gaan licht hoger. De mogelijke komst van een vierde speler nekt de Belgische telecomwaarden en remt de Bel20 af. Besmette diepvriesvoeding van Greenyard heeft zware gevolgen.
 • Prettig weekend

  Dit staat er volgende week op het menu:

  1. Vertraagt Chinese groei door importtaksen VS?

  China publiceert maandag als eerste groot land cijfers over de economische groei in het tweede kwartaal. Beleggers vragen zich af of de Amerikaanse importtaksen op Chinees staal en aluminium, die sinds 23 maart van kracht zijn, al een duidelijke  impact hebben. Economen denken van niet. Zij ramen dat de Chinese economie in het tweede kwartaal met 1,6 procent is gegroeid na een groei van 1,4 procent in het eerste kwartaal. De jaar-op-jaargroei vertraagde wellicht lichtjes naar 6,7 procent, versus 6,8 procent.

  2. Hoe sterk krikt Barco de rendabiliteit op?

  Naar goede gewoon is Barco donderdag één van de eerste Belgische bedrijven die beleggers inzage verschaft in de gang van zaken over de eerste jaarhelft. Berenberg rekent op een omzetdalnig van 1,8 procent, bij een verbetering van de winstmarge met 80 basispunten. Dit in lijn met de jaarprognose van de beeldvormingsgroep: meer winst bij een stabiele omzet. Hogere winstmarges zijn een prioriteit voor CEO Jan De Witte, vorig jaar steeg de marge (brutobedrijfswinst over omzet) al van 8 naar net geen 10 procent. Berenberg stipt aan dat de gerapporteerde omzetdaling eigenlijk onderliggende ‘organische’ groei camoufleert. De in vergelijking met de eerste helft van 2017 zwakkere dollar neemt een hap van  4 procentpunt uit de omzet, een extra impact is er door de verkoop van afdelingen.

  3. Witte (uit)rook bij RealDolmen?

  Woensdag loopt het heropende overnamebod van het Franse GFI op IT-groep RealDolmen af. Na het initiële bod controleerde GFI 4.854.678 stuks, goed voor 91,81 procent. Pas als de Fransen 95 procent halen kunnen ze de resterende minderheidsaandeelhouders vlot ‘uitroken’ en het aandeel van het Brussels koersenbord laten schrappen.

  4. Houdt Netflix fenomenale groei aan?

  Maandagavond komt de streamingdienst met kwartaalcijfers. Sinds begin dit jaar ging het aandeel 115 procent hoger. Om de verschroeiende rit aan te houden zal Netflix goede cijfers moeten voorleggen. Er wordt vooral gekeken naar de groei van het aantal betalende abonnees. 

 • Topflop

  De Bel 20 was de zwakste van de Europese klas met een winst van 0,1 procent tot 3804 punten. Telecomaandelen Telenet en Proximus haalden de index naar beneden.

  Grootste stijgers:

  - Thrombogenics: +4,8%

  - Van de Velde: +4,5%

  - Curetis: 2,8%

  Grootste dalers:

  - Greenyard: -9,5%

  - Telenet: -5,1%

  - Camine: -4,3%

 • De Wall Street spiegel...

  vindt u hier.

 • Amerikaans vertrouwen op laagste peil in 6 maanden

  Het Amerikaanse consumentenvertrouwen is in juli naar het laagste peil in een halfjaar gezakt, dat blijkt uit een rondvraag van de universiteit van Michigan. Volgens het rapport is het vertrouwen nog steeds hoog door de sterke arbeidsmarkt en de belastingverlaging maar begint de escalerende handelsoorlog op het gemoed te wegen.

  38 procent van de ondervraagden verwacht een negatief effect van de invoertarieven tegenover 21 procent in juni. Gemiddeld verwacht de Amerikaan een inkomensstijging van 2,4 procent. 

 • Dollar sterker door handelsspanningen

  De dollar is tot het hoogste peil in twee weken gestegen tegenover een mand met veel gebruikte munten. Het Chinees handelsoverschot tegenover de VS staat immers op een hoogtepunt en dat kan de gemoederen in het handelsgeschil nog verhitten.

  Beleggers vluchten in woelige tijden naar de dollar die als veilige haven te boek staat. Daarnaast gaf de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank aan dat de Amerikaanse economie nog steeds in goeden doen is. Dat vuurt de greenback verder aan.

  De Japanese Yen staat op het laagste peil in zes maanden tegenover de dollar. 

 • Netflix rijft voor het eerst meeste Emmy-nominaties binnen maar struikelt

  Voor het eerst in de geschiedenis heeft de streamingdienst Netflix het meeste Emmy-nominaties binnengehaald. De Emmys worden uitgedeeld voor de beste televisieshows. Met die prestatie stoot het rivaal HBO van de troon, dat de voorbije 17 jaar de meeste nominaties in de wacht sleepte.

  De show met de meeste nominaties komt wel nog steeds uit de stal van HBO. De razend populaire serie Game Of Thrones kaapt 22 nominaties weg. De mijlpaal is belangrijk voor Netflix dat steeds meer op eigen gemaakte shows inzet. 

  Op de Nasdaq glijdt het aandeel wel meer dan 3 procent weg. Maandag komt de streamingdienst met halfjaarcijfers. Deutsche Bank betwijfelt of die positief zullen verrassen. Dat is nochtans nodig als het aandeel nog wil stijgen. Netflix ging dit jaar al 115 procent hoger. Om die trend verder te kunnen zetten zal de streamingdienst volgende week moeten verrassen, aldus de bank.

 • Wall Street opent licht hoger

  De Amerikaanse beurzen openen licht in de plus. Citigroup en Wells Fargo worden afgestraft voor de teleurstellende resultaten. Ook JP Morgan gaat lager ondanks de beter dan verwachte winstcijfers.

 • Amerikaanse futures wijzen op vlakke opening

  Beleggers weifelen om positie in te nemen nu ze de escalerende handelsoorlog afwegen tegenover de sterke bankresultaten. De Amerikaanse futures noteren nagenoeg ongewijzigd.

 • Deprez (Greenyard) reageert op zaak besmette diepvriesgroenten

  Volgens Hein Deprez, de CEO van Greenyard , is er geen causaal verband vastgesteld tussen Greenyard en de negen doden in enkele landen ten gevolge van listeriabesmetting. Hij beklemtoont dat Greenyard de zaak zeer ernstig neemt en producten terugroept uit voorzorg.

 • Agoria gelooft niet in vierde telecomspeler

  Agoria reageert afwijzend op de studie van het BIPT waaruit blijkt dat er ruimte is voor een vierde mobiele operator in ons land. De beroepsvereniging ziet heel wat risico's op lange termijn mocht een vierde speler actief worden. 'Voor de consumenten zal dit nadelig uitdraaien: een verlies van zesduizend jobs, duizend antennes extra en dus meer straling, twintig procent tragere netwerken, minder dekking in landelijke gebieden en prijzen die maar tijdelijk goedkoper worden', zegt Agoria.

 • Wells Fargo ziet winst 12 procent dalen

  Minder leningen en hogere uitgaven hebben de winst van Wells Fargo in het tweede kwartaal met 12 procent doen dalen. De nettowinst van de Californische bank kwam uit op 4,79 miljard dollar of 98 cent per aandeel. Analisten hadden 1,12 dollar verwacht, aldus Thomson Reuters. In de voorbeurshandel verliest het aandeel Wells Fargo 1,8 procent.

 • 16 procent meer winst voor Citigroup

  Citigroup , de grootste Amerikaanse bank naar activa, boekte over het tweede kwartaal 4,49 miljard dollar nettowinst. Dat is 16 procent meer dan een jaar eerder. Per aandeel steeg de winst van 1,28 tot 1,63 dollar. Analisten rekenden volgens Reuters op 1,56 dollar. Het persagentschap stipt aan dat het niet duidelijk is of de winstprognose en de gerapporteerde winst wel helemaal vergelijkbaar zijn.

  Net als andere banken profiteerde Citigroup van de belastingverlaging van president Trump, van hogere commissies en van de goede gang van zaken bij de retailbankactiviteit in Mexico.

 • JPMorgan Chase klopt verwachtingen

  De tweedekwartaalresultaten van JPMorgan Chase zijn beter dan verwacht. De omzet kwam 6,5 procent hoger uit op 28,39 miljard dollar, duidelijk meer dan de 27,35 miljard waar analisten volgens Reuters op rekenden.

  De winst steeg van 7,03 tot 8,32 miljard dollar. Per aandeel komt dat neer op 2,29 dollar; analisten hadden 2,22 dollar verwacht.

  De Amerikaanse banken profiteren van de lagere vennootschapsbelasting, de renteverhogingen van de Fed en de stevig draaiende economie die de vraag naar leningen aanvuurt en resulteert in minder slechte leningen.

  Bij JPMorgan Chase kregen de inkomsten uit beurshandel een boost van de toegenomen volatiliteit. Die is te wijten aan de oplopende handelsspanningen tussen de VS en China.

 • Beperkte winsten in Europa

  De Europese beurzen blijven positief, maar de winsten zijn beperkt. De EuroStoxx50 noteert 0,35 procent hogere. De Bel20 zit nagenoeg op dezelfde lijn. Een uitgebreid verslag van de Brusselse beurs kunt u hier lezen.

 • Notering Greenyard opgeschort

  De notering van Greenyard op Euronext Brussel wordt opgeschort in afwachting van de publicatie van een persbericht. De schorsing gebeurt op vraag van de FSMA.

 • 'Doden na eten diepvriesgroenten Greenyard'

  Slecht nieuws voor Greenyard . Het groente- en fruitbedrijf riep de voorbije dagen diepvriesproducten terug met ingrediënten uit zijn Hongaarse fabriek. Daar is besmetting met de listeriabacterie vastgesteld. Volgens het Europese voedselagentschap zouden de voorbije drie jaar 47 mensen ziek zijn geworden na het eten van besmette groenten uit de bewuste fabriek. Negen van hen zouden zelfs zijn gestorven. Het aandeel Greenyard tuimelt.

 • Belgische rente op laagste peil van dit jaar

  Toenemende bezorgdheid over een handelsoorlog en vertraging van de economische groei jaagt beleggers naar veilige beleggingen zoals staatsobligaties. Daardoor is de langetermijnrente in België en Frankrijk gedaald naar het laagste peil van dit jaar. De Belgische tienjaarsrente zakte even naar 0,62 procent.

 • Altran keldert door gesjoemel Amerikaanse dochter

  De Franse technologieconsultant Altran Technologies verliest een vijfde van zijn waarde nadat bij het onlangs overgenomen Amerikaanse bedrijf Aricent, dat ontwerp- en engineeringdiensten levert, boekhoudkundige fraude werd ontdekt.

  Het zou gaan om vervalste aankooporders. De problemen zou beperkt zijn tot één werknemer in zijn relatie met één klant en betrekking hebben op 10 miljoen dollar. Het gesjoemel vond plaats van het derde kwartaal van 2017 tot het eerste kwartaal van 2018.

  Volgens analisten van Aurel BGC verwacht Altran geen significante impact op zijn halfjaarcijfers. De verwachte marge bij Aricent zakt wel van 18,3 tot 15,6 procent.

  Altran is een onderzoek gestart naar de interne controleprocedures bij Aricent.

 • Adyen rondt kaap van 600 euro

  Een maand na de dolle beursgang is een aandeel Adyen al meer dan 600 euro waard. Het Nederlandse fintechbedrijf, dat trouwens voor de grootste beursgang sinds 2015 bij onze noorderburen tekende, kreeg een introductieprijs van 240 euro. Door de grote interesse voor de sterk groeiende verwerker van betalingen verdubbelde de koers al op de eerste beursdag om tegen sluitingstijd te belanden 455 euro. En het einde van de klim is nog lang niet in zicht.

 • ABN Amro zet koersdoel Ontex hoger

  Het Nederlandse beurshuis verwacht dat PAI Partners zijn bod op Ontex licht zal verhogen. De 'sweetener' zou een halve tot een volle euro bedragen bovenop het huidige bod van 27,50 euro per aandeel. Dat brengt ABN Amro ertoe het koersdoel op te trekken van 27 tot 28 euro. Het advies blijft 'kopen'.

 • Weer commotie rond Hongaarse fabriek Greenyard

  Groente- en fruithandelaar Greenyard roept in heel Europa producten terug. Ze bevatten diepgevroren erwten, sperziebonen en pastinaak die in zijn Hongaarse fabriek werden geproduceerd in de periode 13 augustus 2016 – 20 juni 2018. Mogelijk zijn ze besmet met de listeriabacterie. Greenyard gaat nu ook zijn andere fabrieken controleren.

 • KBCS geeft Banimmo koopadvies

  Als gevolg van de grootaandeelhouderswissel bij Banimmo trekt KBC Securities het advies op van ‘houden’ tot ‘kopen’. Het koersdoel stijgt licht, van 4,20 tot 4,30 euro.

  Banimmo meldde donderdagavond dat Patronale Life een onvoorwaardelijk en vrijwillig bod uitbrengt op alle uitstaande aandelen Banimmo. De biedprijs van 3,30 euro is 1 procent lager dan de laatste koers en stemt overeen met de gemiddelde koers van de laatste zes maanden. Met de overname wil Patronale Life zijn onlangs ongerichte vastgoedafdeling uitbreiden.

  Met zijn nieuwe management, sterk verlaagde schuldgraad en focus op één vastgoedsegment (kantoren) staat Banimmo nu klaar om de goed gevulde landbank (310.000 m² greenfield, vooral in Vlaanderen en Brussel) te ontwikkelen en om de bezettingsgraden hoog te houden, zeggen de vastgoedanalisten Alexander Makar en Jan Opdecam. Met Patronale Life krijgt Banimmo bovendien een grootaandeelhouder die over financiële slagkracht beschikt, zodat het mogelijk wordt nieuwe investeringen te financieren met nieuwe aandelen en/of achtergestelde leningen.

 • 'Belgische telecomwaarden un-investable'

  Kepler Cheuvreux is bijzonder scherp over de Belgische telecomsector. Om de prijzen omlaag te krijgen wil België bandbreedte reserveren voor een vierde speler en er zou al concrete interesse zijn, volgens het beurshuis vermoedelijk van Iliad. Het is afwachten of er effectief een vierde mobiele operator bijkomt, maar dit zal niettemin onzekerheid scheppen voor de komende maanden, luidt het Met als gevolg dat alle Belgische spelers 'un-investable' worden, oninteressant om in te beleggen.

 • Telecom weegt op Bel20

  De Europese beurzen winnen 0,4 procent in de vroege handel. In Brussel blijft de Bel20 achter door verlies voor UCB en de telecombedrijven Telenet en Proximus . Op de brede markt zorgt de komst van een nieuwe hoofdaandeelhouder bij Banimmo voor opluchting.

 • Pond verzwakt na uitspraken Trump

  Het Britse pond zakt met 0,3 procent tegenover de dollar en 0,2 procent tegenover de euro. President Trump waarschuwde de Britse premier May dat haar brexit-voorstel een toekomstig handelsakkoord met de VS in de weg zou kunnen staan.

 • Notering Banimmo wordt hervat

  De notering van Banimmo , die donderdag omstreeks 17 uur werd opgeschort, wordt straks om 9 uur hervat. Intussen weten we dat verzekeraar Patronale Life een (laag) overnamebod gaat uitbrengen op Banimmo. Het is vooral een manier om de huidige grootaandeelhouder Affine de kans te bieden uit te stappen.

  De laatste koers voor Banimmo was 3,34 euro. Het bod van Patronale Life bedraagt 3,30 euro per aandeel.

 • Positieve beurzenstart op komst

  De Europese beurzen zullen hoger van start gaan, blijkt uit de futures. De future op de EuroStoxx50 noteert 0,4 procent in de plus. 

 • Mithra vindt Tibelia-verdeler in Hongarije

  Mithra heeft een partner gevonden om Tibelia op de Hongaarse markt aan de man - of liever de vrouw - te brengen. Het gaat om Mediner, een bedrijf dat al verschillende producten onder licentie verkoopt en focust op gynaecologie. Het contract met Mediner heeft een looptijd van tien jaar. De Hongaarse markt voor Tibelia is naar schatting ongeveer 0,6 miljoen euro groot.

  Tibelia is een generische variant van Livial van Merck. Het product wordt als hormoonvervangende therapie gebruikt bij postmenopauzale symptomen. Het wordt onder meer toegediend om osteoporose te voorkomen bij vrouwen die andere geneesmiddelen niet verdragen. 

 • Xior koopt in Amsterdam en Utrecht

  Nog meer nieuws uit de vastgoedwereld. Xior meldde donderdagavond dat het de aankoopoptie voor 526 zelfstandige studentenkamers in Amsterdam (320) en Utrecht (206) uitoefent. Daarmee versterkt Xior zijn positie in twee 'top-3-studentensteden' in Nederland. De totale investering bedraagt circa 95 miljoen euro.

 • Aedifica verwacht verkoop appartementen in Q4

  De afsplitsing van de divisie appartementsgebouwen van Aedifica vordert. De nieuwe dochtervennootschap Immobe, waarin de appartementen zullen worden ondergebracht, is sinds 1 juli door de FMSA erkend als een institutionele gereglementeerde vastgoedvennootschap (IGVV). Aedifica verwacht dat de overheveling van de appartementsgebouwen naar Immobe tegen het einde van het derde kwartaal zou kunnen plaatsvinden.

  Aedifica heeft intussen een kandidaat-partner gevonden voor Immobe. Het gaat om een niet nader genoemde internationale investeerder die vertegenwoordigd wordt door Codabel. Na de due diligence zijn met deze partner een definitieve overeenkomsten ondertekend. In twee fasen zal maximum 75 procent van de aandelen (min 1 aandeel) in Immobe worden verkocht. In een eerste fase, die wellicht in het vierde kwartaal haar beslag krijgt, zal 50 procent (min 1 aandeel) worden verkocht.

  Wat de prijs betreft, zegt Aedifica dat de tak werd gewaardeerd met een portefeuillepremie van circa 7 procent.

  Het afsplitsen van de appartementsgebouwen moet van Aedifica een 'pure play' zorgvastgoedinvesteerder maken.

 • Aedifica neemt 4 sites in Duitsland over

  Bij Aedifica volgen de overnames elkaar in snel tempo op. Donderdagavond liet de specialist in zorgvastgoed weten vier zorgvastgoedsites met plaats voor 221 senioren aan te kopen in Bad Sachsa in de Duitse deelstaat Nedersaksen. Aedifica legt hiervoor 19 miljoen euro op tafel. Het initieel brutohuurrendement bedraagt circa 7 procent. Volgens Aedifica zijn nog meer investeringen op komst.

  Een van de sites in Bad Sachsa ©Aedifica

 • UCB dient in VS nieuwe aanvraag Evenity in

  UCB en zijn partner Amgen hebben bij de Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA een nieuwe aanvraag ingediend voor romosozumab, een middel om osteoporose te behandelen bij vrouwen die de menopauze achter de rug hebben. Het middel zou op de markt moeten komen onder de merknaam Evenity.

  Ruim een jaar geleden, in mei 2017, moest UCB een lelijke tegenvaller opbiechten met Evenity. Toen bleek dat gebruik van het geneesmiddel ook een verhoogd risico op cardiovasculaire problemen inhield. Dat slechte nieuws zette analisten er toe aan hun ramingen voor de piekverkopen fors te verminderen en deed de beurskoers van UCB toen tuimelen.

  Bij de nieuwe aanvraag – Biologics License Application of BLA in het jargon – is nu ook rekening gehouden met de resultaten van twee meer recente Fase 3-onderzoeken: de ARCH-studie die bij 4.093 postmenopausale vrouwen werd uitgevoerd en de BRIDGE-studie bij 245 mannen met osteoporose.

  UCB heeft al aanvragen voor Evenity lopen in de Europese Unie en Japan. 

 • Chinees handelsoverschot met VS op record

  China voerde in juni 11,3 procent meer uit uitgedrukt in dollar. De invoer nam met 14,1 procent toe, minder dan de verwachte 21,3 procent. Het totale handelsoverschot bedroeg 41,61 miljard dollar.

  Gezien de handelsoorlog die president Trump heeft ontketend, gaat bijzondere aandacht naar het Chinese handelsoverschot met de Verenigde Staten. En dat is in juni aangedikt tot een record: 28,97 miljard dollar.

  Volgens econoom Wang Jian van Shenwan Hongyuan Group toont dit aan dat de Amerikaanse economie ‘robuust’ is en de Chinese economie verzwakt. ‘De binnenlandse investeringen van China nemen af door druk op de financiering, terwijl de consumptie ook niet bijster sterk is.’

  Het handelsoverschot met de EU steeg vorige maand tot het hoogste peil sinds 2011 en het handelstekort met Japan werd kleiner.

  Meer duidelijkheid over hoe het met de Chinese economie is gesteld, krijgen we maandag, wanneer China het bbp-cijfer voor het tweede kwartaal bekendmaakt.

  Containeroverslag in de haven van Qindao in de provincie Shandong. ©EPA

 • Winsten in Azië

  Goedemorgen! De Aziatische beurzen gaan globaal hoger vanmorgen. Ze bouwen voort op de winsten in Europa en New York van gisteren. De handelsoorlog tussen de VS en China lijkt wat te luwen nu de Chinezen wachten met tegenmaatregelen op de nieuwe importheffingen die president Trump heeft aangekondigd. De reden hiervoor is wellicht dat de Chinese economie vertraagt, de Chinese beurzen niet goed presteren en ook de Chinese munt verzwakt.

  De beurs van Tokio wint meer dan 2 procent, Taiwan en Seoel ongeveer een procent, Hongkong en de algemene Chinese beursindex zowat een half procent.

  Chinese beleggers houden koersen in het oog bij een beursmakelaar in Jiujiang in de provincie Jiangxi. ©AFP

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Partner content