1. Markten Live
 2. Live blog

Zesde verliesdag op rij voor Bel20

De Europese beurzen gingen donderdag opnieuw lager en dat gold ook voor Euronext Brussel. Biocartis vertaalde een optimistische outlook in winst en ook het ambitieuze Aedifica roeide tegen de stroom in.
 • Tot morgen!

  We zetten er een punt achter voor vandaag. Morgenvroeg nemen we de draad weer op. Op het programma staat onder meer het Amerikaanse banenrapport en de halfjaarresultaten van Dexia en Texaf.

  VRIJDAG 07 SEPTEMBER 2018
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Duitsland:
  - Loonkosten tweede kwartaal, 8 uur
  - Handelsbalans juli, 8 uur
  - Industriele productie juli, 8 uur
  Verenigde Staten:
  - Werkgelegenheid en werkloosheid augustus, 14.30 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Dexia: halfjaarresultaten, 7 uur
  - Texaf: halfjaarresultaten


 • Sterk halfjaar voor Home Invest

  Dankzij een forse meerwaarde is de winst van Home Invest in het eerste halfjaar verdrievoudigd.

 • Nettoverlies Thrombogenics stabiel

  Thrombogenics heeft de eerst jaarhelft besloten met een nettoverlies van 15,2 miljoen euro, evenveel als een jaar eerder. Eind juni had het biofarmabedrijf 101,4 miljoen euro in kas tegen 115,7 miljoen eind december. In beide bedragen is rekening gehouden met de kapitaalinvestering van 10 miljoen euro van Novartis.

 • Brusselse beurs sluit half procent lager

  De Europese beurzen zijn voor de derde dag op rij met verlies gesloten. Gemiddeld verloren ze donderdag 0,6 procent. In Brussel zakte de Bel20 0,5 procent. AB InBev (-1%), Galapagos (-3,6%) en Umicore (-0,9%) wogen het zwaarst op de index.

 • Wall Street kleurt rood

  De technologiewaarden verliezen opnieuw terrein. Meer leest u hier.

 • Ford roept 2 miljoen wagens terug

  Ford Motor gaat 2 miljoen pick-ups (stevige wagens met een open laadbak) van het type F-150 terugroepen in Noord-Amerika. De voorspanner van de veiligheidsriemen vooraan kan vonken afgeven die brand kunnen veroorzaken.

  Er waren al drie ernstige incidenten mee, maar er vielen tot dusver geen gewonden. Ford maakte melding van 17 gevallen van rood of vuur in de VS en 6 gevallen in Canada. De F-150 is al jaren de best verkochte pick-up in beide landen.

  Pittig detail: voor de modeljaren 2015 tot 2017 werden de voorspanners (die blokkeren in geval van een aanrijding) vervaardigd door Takata, het Japanse bedrijf dat jarenlang airbags maakte die onverwacht konden ontploffen met rondvliegende deeltjes als gevolg.

 • Amerikaanse beurzen gemengd

  De indexen in New York noteren intussen gemengd. De Dow Jones houdt een kleine winst vast, de S&P500 en de Nasdaq gaan lager. Beleggers laten zich niet van de wijs brengen door de politieke gebeurtenissen in Washington (het nieuwe boek dat president Trump in een slecht daglicht stelt), maar blijven wel voorzichtig met het banenrapport voor de deur (vrijdag om 14.30 uur). Ze zullen niet alleen naar het aantal arbeidsplaatsen kijken dat in augustus werd gecreëerd, maar vooral naar de groei van de lonen die de inflatie kan aanwakkeren.

  Technologiewaarden staan onder druk door Trumps dreiging om nieuwe invoertarieven in te stellen op Chinese producten. Bovendien zorgt de crisis in enkele groeimarkten voor chaos op de financiële markten.

  Traders op de beursvloer van de New York Stock Exchange ©REUTERS

 • Wall Street komt op adem

  Amerikaanse aandelen beginnen stabiel aan de voorlaatste dag van de beursweek. Daarmee komt er even een einde aan de gestage daling die we eerder deze week te zien kregen. Vergeleken met Europa of de beurzen in groeimarkten ging het er toch nog beter aan toe in New York, en ook vandaag zou de nul houden relatief gezien een prestatie zijn.

 • FIFA en IOC doperen Zwitserse economie

  De Zwitserse economie heeft er een prima lente opzitten, leert het kwartaalrapport van de lokale dienst voor de Statistiek. De economie groeide in het tweede kwartaal met een stevige 0,7 procent en klopt zo vlot de buren van de eurozone. 

  De cijferaars uit Bern verwijzen onder meer naar de sterke prestatie van de industrie en de uitvoer, maar er speelt ook een andere belangrijke maar minder structurele factor. Voetnoot 3 van het rapport geeft immers aan dat we de opmerkelijke groeivoet van de 'entertainmentsector' - meer dan 10 procent - met een korrel zout moeten nemen. De noot wijst door naar de bijlagen bij het kwartaalrapport over de impact van grote sportwedstrijden. 

  Die forse groei wordt namelijk vertekend door het feit dat de twee belangrijkste sportorganisaties van de wereld hun hoofdzetel in het Alpenland hebben: het Internationaal Olympisch Comité in Lausanne en voetbalbond FIFA in Zürich. En bij beide rinkelde dit voorjaar de kassa onophoudelijk, dankzij de licentie-inkomsten uit de Olympische Winterspelen in Zuid-Korea en de Wereldbeker voetbal in Rusland.

  Maar die kassa blijkt niet rinkelen. De volgende keer is in 2020, met de Olympische Spelen in Tokio en het Europees voetbalkampioenschap (de Europese voetbalbonzen van UEFA zetelen ook al in Zwitserland, in Nyon). Met andere woorden: de komende kwartalen zal de Zwiterse economie het met wat minder doping moet stellen. 

 • Aedifica (turbo)dieselend richting record

  Het aandeel van het ambitieuze Aedifica startte als een diesel deze ochtend, maar naarmate enthousiaste analistenrapporten binnenliepen ging de koers ook crescendo. De specialist in zorgvastgoed noteert nu 3,1 procent procent hoger op 83,20 en is nog minder dan 2 procent verwijderd van de piek van bijna een jaar geleden (84,61 euro, tijdens de beursdag op 16 oktober 2017). 

 • Wirecard: van porno-betaaldienst tot DAX-klepper

  U leest er hier meer over. 

 • Wall Street: last man standing in een bull market op leeftijd

  De onwaarschijnlijke recordjacht van Wall Street terwijl de rest van de wereld in de lappenmand ligt in beeld:

 • Europese beurzen raken niet uit het slop

  Na een vlakke start, noteren de meeste Europese beurzen toch weer licht in het rood. De Bel20 koerst 0,5 procent lager op 3.654 punten, de Amsterdamse AEX noteert 0,6 procent lager. Een bescheidener verlies van 0,1 procent is er voor de Euro Stoxx50 , de korf steraandelen uit de eurozone. 

 • Sommige groeimarkten zijn meer gelijk dan de andere

  Terwijl de focus keihard op Turkije, Argentinië en Zuid-Afrika ligt, bevinden lang niet alle groeimarkten zich in de lappenmand. Meest opmerkelijke is de stabiele prestatie van de Thaise baht, die op 2 juli 1997 met een devaluatie de Aziatische groeimarktcrisis ontketende.

  Intussen heeft het gros van de Oost-Aziatische landen een veel steviger buffer dan 11 jaar geleden - in de vorm van overschotten op de lopende rekening en dus minder nood aan vluchtig buitenlands kapitaal - en is de regio een oase van rust. 

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... leest u via deze link

 • 'Care Property aantrekkelijk alternatief voor Aedifica'

  De cijfers van de specialist in zorgvastgoed Care Property Invest kunnen het aandeel niet in beweging brengen. De koers brokkelt 0,3 procent af tot 19,20 euro. Nochtans heeft Care Property er net als Aedifica een mooie periode op zitten, er verhoogt het zijn prognoses lichtjes. De vastgoedgroep verwacht nu een winst van 80 cent per aandeel, 2 cent meer dan de eerdere prognose.

  Zowel KBC Securities als Degroof Petercam herhalen het advies de aandelen op te bouwen. 'Care Property Invest pronkt niet met de levendige activiteit en de grootte van Aedifica, maar blijft in onze ogen een aantrekkelijk alternatief. Het dividendrendement ligt 50 basispunten hoger, de premie tegenover de intrinsieke waarde is veel kleiner en het risico ligt lager want het merendeel van de huurders zijn Vlaamse OCMW's', oordeelt analist Herman van der Loos van Degroof Petercam.

 • Ook Bitcoin krijgt klappen

  De cryptomunt verzwakte woensdag al 5,6 procent tegenover de dollar en gaat vandaag nog eens 7,65 procent lager. De waarde van de bitcoin is daarmee volgens Bloomberg gedaald tot 6.417 dollar. Eerder vandaag, in de Aziatische handel, bedroeg het verlies zelfs bijna 10 procent. Ook andere virtuele munten, die van nature al volatiel zijn, verliezen terrein.

  De nieuwe duik van de bitcoin heeft te maken met een bericht op de website van ‘Business Insider’. Dat stelt dat Goldman Sachs zijn plannen rond de bitoin in de ijskast heeft gestopt. De Amerikaanse bank kondigde vorig jaar aan een trading desk op te zetten die zich specifiek met de bitcoin zou bezighouden.

 • ABN AMRO breekt (opnieuw) lans voor CFE

  ABN AMRO zei vorige week al bij het ontgoochelende halfjaarrapport van CFE dat de bijhorende koersval een koopkans bood. Die visie zet het beurshuis nu kracht bij in een uitgebreid rapport van 16 pagina's, waarbij analisten Thijs Berkelder en Philip Ngotho het advies op 'kopen' houden en het koersdoel optrekken van 117,5 naar 125 euro. 

  'De tegenvallende resultaten waren vooral het gevolg van de te late levering van twee nieuwe schepen, waardoor DEME (de baggerdochter van CFE, red.) flink extra kosten moest maken om contracten op tijd uit te voeren. Wij ramen die extra kostprijs voor het inhuren van schepen op 30 miljoen euro. Maar met een vloot die nu terug onder controle is en een sterk orderboek verwachten we dat het bedrijf over zes maanden - bij de presentatie van de jaarcijfers over 2018 - weer kan bewijzen dat de marges terug op niveau zijn', schrijven de analisten. 'Daar komt nog bij dat DEME de komende maanden een aantal grote potentiële contracten voor offshore windmolenparken in eigenlijke contracten kan omzetten, wat beleggers moet geruststellen over de evolutie van het orderboek in 2019.'

  CFE vertaalt het advies in een winst van 4,4 procent tot 100,40 euro .

 • KBC Securities zet Aedifica op kooplijst

  KBC Securities verhoogt het advies voor Aedifica van 'houden' naar 'bijkopen', het koersdoel stijgt naar 87 euro. 'Dit rekening houdend met de grote expansie, de gedeeltelijke verkoop van de appartementen en een kapitaalverhoging van meer dan 250 miljoen euro', luidt het.

  Door de lovende analistenrapporten is het aandeel wakker geschoten: Aedifica klimt nu 1,8 procent naar 81,80 euro. Het aandeel sluipt zo weer geleidelijk richting een recordnotering: die beliep 84,61 euro en werd opgetekend tijdens de handelsdag op 16 oktober 2017.

 • Exmar blijft onder druk staan

  Na het bericht dat de topman van lng-tak de aardgasrederij heeft verlaten, blijft Exmar onder druk staan. In de aanloop naar de halfjaarcijfers - deze avond nabeurs - zakt de aardgasrederij nog eens 2,2 procent naar 5,37 euro. 

  Bart Lavent was sinds 2006 verantwoordelijk voor de lng-activiteit. Lavent was samen met CEO Nicolas Saverys al jaren op zoek naar een huurder voor de werkloze mastodont Caribbean FLNG, een drijvende lng-fabriek. Die Caribbean is al een hele tijd een molensteen rond de nek van de met schulden overladen groep. De exit van de topman lijkt dan ook niet meteen goed nieuws voor de zoektocht naar een job voor de Caribbean. 

 • 350 jaar jonge Riksbank houdt ultrasoepele beleid intact

  Met een basisrente die na de bijeenkomst van vandaag op minus 0,50 procent blijft en een stimulusprogramma die maar heel voorzichtig wordt afgebouwd, blijft de Zweedse Riksbank met een ultrasoepel beleid de Europese Centrale Bank schaduwen.

  Met zijn 350 herfsten is de Riksbank de oudste centrale bank ter wereld. Wie nog een citytrip zoekt: op 22 september houdt de centrale bank open deur, om zijn 3,5 eeuwen te vieren.

  De huidige gouverneur, Stefan Ingves, is sowieso al jaren exemplarisch in zijn pogingen om het beleid transparanter te maken en via een zo helder mogelijke uitleg een zo breed mogelijk publiek te bereiken. Zo houdt hij regelmatig livechats over het beleid. En schuwt hij media-optredens allerminst: zo vierde hij drie jaar geleden de lancering van een nieuw biljet met de aankoop van een oer-Zweeds symbool, een boek van Pippi Langkous. Heerlijk. 

  Riksbank-chef koopt met nieuw biljet boek van Pippi Langkous

 • Brusselse beurs loopt verder leeg

  De kans is reëel dat  de niet zo illustere 21 jaar beurscarrière van Eckert & Ziegler Bebig , de Waals-Brabantse specialist in implantaten voor kankerbestrijding, op zijn laatste benen loopt. De Duitse moeder Eckert & Ziegler (EZ) hoopt via een aandelenruil de 20 procent die ze nog niet in handen heeft, te verwerven. 

  ©Lieven Van Assche

  Concreet stelt E&Z in eerste indicatie - een onafhankelijk expert moet zich nog uitspreken - voor dat 4,15 à 5,90 aandelen Bebig recht geven op 1 aandeel E&Z. Bij de huidige EZ-koers (47 euro) waardeert dit Bebig op minimum 8 en maximum 11,32 euro. Dat is dus in het beste geval een premie van een kleine 30 procent op de beurskoers van woensdagavond (8,85 euro), in het slechtste geval een korting van zo’n 10 procent. 

  Voorlopig lijken beleggers er van uit te gaan dat er minstens een kleine premie zal inzitten: het aandeel stijgt 6 procent naar 9,40 euro. 

  En zo loopt de Brusselse beurs - en attendant Belfius - verder leeg. Dit jaar verdwenen al Ablynx, RealDolmen, Sapec en Tigenix van de koerstabellen, daar staan exact nul Belgische nieuwkomers tegenover. 

 • Kepler Cheuvreux verhoogt advies voor Aedifica

  Aedifica noteert stabiel in de vroege handel. De specialist in zorgvastgoed kwam woensdag nabeurs met sterke jaarcijfers en zeer ambitieuze expansieplannen, inclusief een potentiële kapitaalronde van 300 miljoen euro in het voorjaar van 2019.

  Kepler Cheuvreux toont zich onder de indruk van de sterke groei van de huurinkomsten (+16%) en de stevige pijplijn aan nieuwe projecten (459 miljoen euro), die de toekomstige groei verzekert. Het beurshuis verhoogt het advies tot 'houden' en krikt het koersdoel op van 72 naar 81 euro. 'Ondanks de interessante sector en de goede vooruitzichten, is het aandeel correct gewaardeerd', klinkt het. 

  Pro memorie: bij de huidige koers (80,80 euro) noteert het aandeel Aedifica tegen een forse premie van 50 procent op de netto-actiefwaarde. Met andere woorden: er zit al aardig wat van de toekomstige groei in de koers verrekend.

 • Vlakke start voor Europese beurzen

  De openingsbel: de Bel20 opent net als de Euro Stoxx50 vlak. Biocartis gaat na het halfjaarrapport een kleine 4 procent hoger. 

 • Duitse economie beleeft geen topzomer

  De Duitse fabrieksbestellingen voor juli schetsen hetzelfde plaatje als de Ifo-conjunctuurbarometer: de Duitse economie beleefde na een onverwacht sterke lente geen topzomer. Niet onlogisch, gelet op de escalerende handelsoorlog in de wereld. 

 • Europese beurzen naar (iets) lagere start

  Echt spectaculair herstel mogen beleggers in Europa niet verwachten, na vier stevige veliesbeurten in de vorige vijf sessies. Afgaand op de belangrijkste futures, zullen Bel20 en Euro Stoxx50 straks bij de openingsbel stabiel tot licht lager noteren. 

  ©REUTERS

 • Nadere uitleg bij Galapagos ...

  ... leest u hier

 • Biocartis verhoogt prognose

  Biocartis , de specialist in zaklabo's voor snelle medische diagnoses, heeft er een beter dan verwachte eerste jaarhelft opzitten. Biocartis installeerde 149 nieuwe Idylla-zaklabo's, waardoor er per eind juni in de wereld 796 van die labo's geïnstalleerd waren. 

  Voor heel 2018 verhoogt het Mechelse bedrijf nu zijn prognoses: over heel het jaar zal het aantal nieuw geïnstalleerde zaklabo's aan de bovenkant van de eerder aangegeven vork van 250 à 275 stuks stijgen, tot 925. 

  ©Biocartis

  Dat cijfer is belangrijk: Biocartis moet met Idylla zo snel een zo groot mogelijk 'ecoysteem' uit te bouwen. Het aandeel Biocartis staat dit jaar onder druk, na tegenvallende prognoses voor Idylla eerder dit jaar. 

  Vergelijk het met Apple en de iPhone: hoe meer hardware Biocartis aan ziekenhuizen weet te slijten, hoe meer recurrente inkomsten het diagnosebedrijf kan halen uit de verkoop van 'apps' ofte patronen om tests uit te voeren. De verkoop van die partronen verdubbelde over de eerste jaarhelft tot ongeveer 58.000 stuks. 

 • Berenberg haalt BNP Paribas van de verkooplijst

  Na de stevige koersval sinds de piek vorig jaar haalt Berenberg BNP Paribas van de verkooplijst. In een even lijvige als sombere update over de Franse banksector bestempelt analist Andrew Lowe BNP Paribas als zowat minst te mijden aandelen, met een neutraal 'houden'-advies en koersdoel van 52 euro.

  De niet zo euforische commentaar in een notendop: 'De bank heeft een kleinere schuldenhefboom dan zijn rivalen en heeft een vrij goede staat vandienst wat kapitaalgeneratie betreft. Het management scoort ook beter dan rivalen wat kostenbesparingen betreft en dat kan mogelijk de teleurstellende evolutie van de inkomsten die we verwachten helpen compenseren.'

 • Galapagos boekt goede resultaten rond ziekte van Bechterew

  Het zijn nog niet dé testresultaten waar iedereen naar uitkijkt, maar toch goed nieuws bij Galapagos . De Belgisch-Nederlandse biotechreus kondigt goede resultaten aan voor de tweede fase van klinische tests met filgotinib rond de ziekte van Bechterev. 

  De ziekte van Bechterev is slechts één van de vele fronten waarop Galapagos zijn potentiële goudhaantje filgotinib inzet. Beleggers kijken vooral uit naar de studieresultaten van de derde en laatste onderzoeksfase (FINCH 2) voor filgotinib bij de bestrijding van reuma. Deze worden dit najaar verwacht. Optimisme over de potentiële miljarden piekverkopen per jaar voor filgotinib stuurden de beurswaarde van Galapagos deze zomer boven 5 miljard euro. .

 • Wirecard kegelt Commerzbank uit DAX

  Een kleine revolutie op de beurs van Frankfurt: Commerzbank , in 1988 één van de 30 stichtende leden van de Duitse sterindex DAX, vliegt uit de Duitse beursbarometer. Dat kondigde de Duitse beurs gisterenavond aan. 

  ©AFP

  Het vrijgekomen zite wordt ingenomen door Wirecard , zeg maar het Nederlandse Adyen. De specialist in elektronische betaaldiensten uit Aschheim nabij München groeit als kool en ziet dat weerspiegeld in een beurswaarde die met 24 miljard euro dubbel zo groot is als die van Commerzbank. 

 • Aziatische beurzen zesde dag op rij lager

  Even een blik op het Verre Oosten. En als de Europese beurzen na vier keer stevig verlies in de voorbije vijf sessies vandaag herstel willen boeken, gaan ze hun inspiratie toch elders moeten zoeken. De Aziatische beurzen kijken namelijk voor de zesde dag op rij tegen - weliswaar bescheiden - verlies aan. 

 • Aedifica mikt op grootste kapitaalronde ooit

  Een overzicht van het belangrijkste nieuws van gisteren nabeurs:

 • Sofina, sterkhouder in zwakke Bel20

  Goedemorgen! Neen, een makkelijk beursjaar is 2018 niet. De Bel20  noteert na een vierde stevige verliesbeurt in de jongste vijf dagen nu 8 procent onder het peil van nieuwjaar. Indexzwaargewicht AB InBevwordt midscheeps getroffen door de groeimarktcrisis en noteert nu 16 procent lager dit jaar.

  Daarmee is de biergigant lang niet de rode lantaarn in de Brusselse beursbarometer : Telenet (-20%), ING (-25%), Proximus (-27%), Ontex (-31%), Bekaert (-41%) en Bpost (-47%) doen nog slechter in het mijnenveld dat de Brusselse beurs dit jaar is. 

  ©BELGA

  En toch is er één aandeel dat onverstoorbaar records aaneenrijgt en met 30 procent winst tot nog toe in 2018 veruit de best presterende Bel20'er is: Sofina . De spilholding van de zeer discrete familie Boël stond decennialang omwille van haar op zijn zachtst gesteld zuinige communicatie te boek als 'schone slaapster' van de Brusselse beurs, maar is dit jaar dus met een schok ontwaakt. 

  Dit jaar is Sofina zelfs begonnen met het schrijven van een nieuwsbrief, om beleggers al snel na het afsluiten van het halfjaar de belangrijkste trends weeer te geven. De tweede editie van die nieuwsbrief, in juli, bracht de bevestiging dat de holding een beresterk 2018 beleeft met een netto-actiefwaarde, de 'spaarpot' van de aandeelhouder, die met 8 procent gestegen is. 

  De beurskoers is met een veelvoud van die 8 procent gestegen. Beurshuis KBC Securities becijfert dat Sofina nu nog met een korting van slechts 7 procent op de netto-actiefwaarde noteert. Dat is voor Sofina ongezien: tot voor kort beliep de korting meer dan 20 procent, jarenlang was ze zelfs meer dan 30 procent.

  Waarschijnlijk is Sofina stilaan ook bij buitenlandse beleggers naam aan het verwerven, dankzij het lange track record op Silicon Valley en de - in de nieuwsbrief bevestigde - meerwaarde bij de verkoop van het Indische Flipkart. Vanavond nabeurs komt Sofina met de volledige halfjaarcijfers, maar na de nieuwsbrief met de 'executive summary' hebben beleggers daar dus al een stevig voorschot op genomen. 

Meer uit Markten Live

Tijd Connect