1. Markten Live
 2. Live blog

Zwakke Amerikaanse cijfers duwen beurzen in het rood

De Europese beurzen belandden in de namiddag in het rood door een onrustbarend zwakke Amerikaanse kleinhandelsverkoop. In Brussel was er karige winst voor een gul KBC. Telenet kreeg een tik na een teleurstellende outlook.
 • Tot morgen!

  Wij houden ermee op voor vandaag en zien u graag morgenvroeg terug. Qua bedrijfsresultaten is het dan minder spannend, maar er komen wel interessant macro-economische cijfers op ons af.

  VRIJDAG 15 FEBRUARI 2019
  ECONOMIE/FINANCIEN
  Belgie:
  - Nationale Bank: jaarverslag over Belgische economie
  - Handelsbalans december, 15 uur
  China:
  - Inflatie januari, 2.30 uur
  Eurozone:
  - Handelsbalans december, 11 uur
  Verenigde Staten:
  - Kleinhandelsomzet januari, 14.30 uur
  - Industriele productie januari, 15.15 uur
  - Consumentenvertrouwen (Universiteit van Michigan) februari, 16 uur
  BEDRIJVEN
  Belgie:
  - Retail Estates: resultaten derde kwartaal 2018/2019, 17.45 uur
  - Zenitel: jaarresultaten 2018, 8 uur
  Duitsland:
  - Allianz: resultaten vierde kwartaal, 7 uur
  Frankrijk:
  - EDF: jaarresultaten 2018
  Nederland:
  - Brunel: jaarresultaten 2018, 7.30 uur
  Verenigde Staten:
  - Deere: resultaten eerste kwartaal 2018/2019, 13 uur
  - Pepsico: resultaten vierde kwartaal, 12 uur


 • Befimmo gul met dividend

  Befimmo realiseerde in 2018 een EPRA-winst van 3,68 euro per aandeel, een fractie meer dan verwacht. De nettowinst per aandeel bedroeg 3,24 euro. Over het voorbije jaar keert de vastgoedgroep echter een dividend van 3,45 euro bruto uit, meer dus dan zijn nettowinst. Aandeelhouders hebben nog een saldo van 0,86 euro bruto te goed. Voor 2019 stelt Befimmo eveneens een brutodividend van 3,45 euro bruto in het vooruitzicht.

 • Europese beurzen sluiten 0,6 procent lager

  Onder invloed van het verlies van Wall Street, dat te wijten is aan erg zwakke cijfers voor de kleinhandelsverkoop, zijn de Europese beurzen in de namiddaghandel in het rood gezakt. De EuroStoxx50 sloot 0,6 procent in de min, de brede Stoxx Europe 600 verloor 0,3 procent.

  In Brussel verloor de Bel20 0,4 procent. Vooral Telenet (-6,3%) en AB InBev (-3,1%) wogen op de index, de eerste door tegenvallende vooruitzichten, de bierbrouwer door de flauwe Amerikaanse kleinhandel. Uit de resultaten van concurrenten Heineken en Carlsberg bleek de voorbije dagen ook dat AB InBev vermoedelijk marktaandeel heeft verloren.

  Sequana Medical , dat deze week zijn debuut maakte in Brussel, verloor nog eens 6 procent en is nu nog 6,86 euro waard, flink onder de introductieprijs van 8,50 euro.

 • A380 duwt Sabca in duikvlucht

  Sabca , de Belgische fabrikant van vliegtuig- en raketonderdelen, is met een koersverlies van 4,5 procent een van de grootste dalers op Euronext Brussel. Sabca is een illiquid aandeel dat op de fixingmarkt noteert en doorgaans vrij grote sprongen maakt. Met een koers van 21,20 euro staat het aandeel weer pal op het dieptepunt dat eind 2018 al eens werd bereikt.

  Sabca is een van de Belgische bedrijven die onderdelen maakten voor de A380. Nu Airbus besloten heeft om de productie van de superjumbo in 2021 te stoppen, gaat voor Sabca ook een contract verloren.

  Het aandeel zit overigens al sinds 2014 in een neerwaartse spiraal. Dat jaar werd een piek van 44 euro aangetikt. In de jaren 2015, 2016 en 2017 leed Sabca telkens verlies. 

 • Hollandse midcaps spelen pannen van het dak

  Op de Amsterdamse beurs spelen de middelgrote aandelen sinds kort de pannen van het dak. Veel bedrijven die vorig jaar zwaar zijn afgestraft, verrassen nu met beter dan verwachte resultaten. Lees hier het artikel. 

   

 • Europese beurzen zakken weg

  Onder invloed van de negatieve opening van Wall Street zijn in Europa de winsten verdwenen. Gemiddeld zakken de Europese beurzen nu 0,3 procent. In Brussel verliest de Bel20 0,1 procent.

  De zwakke kleinhandelscijfers in de VS doen beleggers vrezen dat de grootste economie ter wereld op een recessie afstevent.

 • Wall Street opent stevig in het rood

  De beurzen in New York gaan met duidelijke rode cijfers van start. De Dow Jones zakt meteen 0,7 procent en de S&P500 0,65 procent. De zwakke kleinhandelscijfers van december wijzen op een forse verzwakking van de Amerikaanse economie en overschaduwen de hoop op een doorbraak in de Amerikaans-Chinese handelsbetrekkingen.

  Coca-Cola , een van de oer-Amerikaanse merken, wordt zwaar afgestraft voor zwakke verkoopcijfers op het Amerikaanse continent.

 • Amerikaanse futures verzwakken

  Door de sterk tegenvallende kleinhandelscijfers spelen de Amerikaanse futures hun winsten grotendeels kwijt. De future op de Dow Jones staat nog 0,1 procent in de plus tegen 0,4 procent voorheen. Idem voor de future op de Nasdaq Composite, die teruggevallen is van +0,5 naar +0,2 procent.

 • Zwakke kleinhandelsverkopen in VS

  De Amerikaanse kleinhandelsverkopen zijn in december onverwacht gedaald, en niet een klein beetje. Ze kwamen 1,2 procent lager uit dan in november, toen ze (volgens een herzien cijfer) met 0,1 procent waren toegenomen ten opzichte van oktober.

  De daling van 1,2 procent is een verrassing: economen hadden een kleine stijging van 0,1 procent verwacht.

  Zonder auto’s en benzine was de terugval nog iets groter, 1,4 procent. Dat is meteen de grootste daling sinds maart 2009.

  De tegenvallende verkoop wordt in verband gebracht met de tragere economische groei, de woelige financiële markten en de shutdown.

 • Coca-Cola heeft last van Pepsi

  De Amerikaanse frisdrankenproducent Coca-Cola heeft in het vierde kwartaal 6 procent minder omzet geboekt. Het bedrijf stootte bottelactiviteiten af en had ook last van negatieve wisselkoersen. De bedrijfswinst steeg wel met 21 procent naar 1,64 miljard dollar. De nettowinst per aandeel kwam uit op 0,20 dollar tegen een verlies van 0,65 dollar een jaar geleden, toen een eenmalige belastinglast een hap van miljarden dollars uit de winst nam.

  In het vierde kwartaal verkocht Coca-Cola wel minder frisdrank op het Amerikaanse continent. In Noord-Amerika was er een daling van 1 procent, in Zuid-Amerika van 2 procent. Concurrent Pepsi legde Coca-Cola het vuur aan de schenen.

  Voor 2019 stelt Coca-Cola een nettowinst per aandeel van 2,06-2,10 dollar in het vooruitzicht. Dat is een ontgoocheling. Analisten rekenden tot dusver op 2,23 dollar.

 • Manchester United scoort met recordkwartaal

  Tussen een reeks sportieve hoogtepunten, sponsordeals en de ondertekening van een aantal contracten door, rapporteerde de voetbalclub Manchester United een recordomzet en een recordwinst voor het kwartaal oktober-december. De inkomsten uit uitzendrechten stegen met ruimschoots een derde (+37,9%) dankzij de hogere vergoeding die de club opstrijkt voor haar wedstrijden in de Champions League. Ook leren we dat de ploeg 19,6 miljoen pond oprotpremie betaalde aan trainer José Mourinho en een deel van zijn personeel. Dat verklaart bijna volledig de stijging van de operationele uitgaven van 124,1 miljoen pond naar 160,3 miljoen.

  De hoofdnotering van Manchester United is op Wall Street, en dus kan het aandeel pas over een uurtje reageren.

  Eergisteren ontving Manchester United de Franse topclub Paris Saint-Germain. Het verloor 0-2 in eigen huis. ©Photo News

 • JPMorgan zet dan toch tanden in crypto

  Na een paar keer van gedacht te zijn veranderd, kondigt de Amerikaanse zakenbank vandaag JPM Coin aan. De digitale munt moet snelle transacties toestaan. Tegenover 1 JPM Coin staat telkens 1 Amerikaanse dollar die op een rekening bij JPMorgan staat.

 • Degroof Petercam krikt koersdoel Cofinimmo op

  Cofinimmo  gaat 0,4 procent hoger naar 117,40 euro. De vastgroep zit in de lift sinds ze voor boekjaar 2019 de eerste dividendverhoging sinds 2014 aankondigde, een signaal dat de transformatie van de voorbije jaren - minder kantoren, meer zorgvastgoed - vruchten afwerpt. 

  Degroof Petercam verhoogt het koersdoel licht, van 121 naar 125 euro. Het advies blijft 'bijkpen'. Analist Herman Van der Loos herinnert beleggers dat de voornaamste onzekerheid het voormalige hoofdkantoor van AXA aan de Vorstlaan in Brussel blijft.

  Het voormalige hoofdkantoor aan AXA aan de Vorstlaan in Watermaal-Bosvoorde ©Photo News

  Het belangrijkste gebouw, Vorstlaan 25, staat leeg sinds AXA er in augustus 2017 wegtrok en levert dus geen inkomsten op. Maar de site zit nog altijd in juridisch limbo omdat de gemeente Watermaal-Bosvoorde het gebouw als beschermd monument wil bestempelen, wat de plannen om er de nieuwe Amerikaanse ambassade te vestigen doorkruiste

  De aanpalende site in de Vorstlaan 23 wacht op een vergunning om omgeturnd te worden in residentieel vastgoed. Volgens Van der Loos kan Cofinimmo dat zelf doen, maar is een directe verkoop aan een ontwikkelaar meer waarschijnlijk aangezien het nieuwe management duidelijk zinnens is snel komaf te maken met de portefeuille kantoren in perifere delen van Brussel.

  'De site is niet meer interessant als kantoor, maar ligt in een groene en zeer gegeerde residentiële wijk', stipt de analist aan. Hij ziet allemaal maar voordelen aan een verkoop van de hele site. 'Er moeten geen minwaarden genomen worden, aangezien de site op de grondwaarde wordt gewaardeerd, maar er zouden wel flinke financiële opbrengsten zijn zonder impact op de huur (die al nul is). Tenslotte zouden ook de kosten afnemen, aangezien Cofinimmo nu jaarlijks 3 à 4 miljoen betaalt voor beveiliging en vastgoedtaksen'. 

 • MDxHealth bijna kwart hoger

  Het aandeel van de producent van non-invasieve kankerdiagnoses MDxHealth stoomt verder door na het eerste goede nieuws in maanden. Kort na de middag noteert het aandeel net geen 24 procent hoger dan gisteravond. Al bij al was het nieuws vanochtend nochtans geen bom. Er is een distributiepartner gevonden voor SelectMDx, veruit de kleinste van de twee productlijnen van MDx, in Canada, een relatief kleine markt. De beurshandel beloopt nu al vijf keer het gemiddelde dagelijkse niveau van de afgelopen zes maanden.

 • Telenet lost Proximus af als rode lantaarn

  Nu CEO John Porter voor het eerst sinds de beursgang in 2005 een lagere winst voorspelt, noteert het aandeel van Telenet al 6,4 procent lager dan begin dit jaar. Daarmee 'onttroont' de nummer twee van de telecom de nummer één, Proximus, als slechtst presterende Bel20'er van 2019.

  Beide lijken last te hebben van een herboren nummer drie, Orange Belgium, boven op de trend waarbij 'kabelknippers' hun lucratieve bundels met kabeltelevisie bij Telenet of Proximus opzeggen en gewoon via hun internetverbinding comakijken naar Netflix. Proximus slikte vorige week nog een stevig verkoopadvies van ING.

  De flop vijf van de Bel20 in 2019:

  • Telenet -6,4%
  • Proximus -6%
  • Colruyt +0,9%
  • Umicore +0,9%
  • Bpost +1,7%

  En de top vijf tot nog toe:

  • Argenx +22,8%
  • AB InBev +19,9%
  • Aperam +16,4%
  • ING +15,4%
  • Galapagos +13,2%
 • Vastned onderuit in Amsterdam

  Op de Amsterdamse beurs verteren beleggers de resultaten van Vastned   slecht. De Nederlandse moeder van de Belgische winkelspecialist Vastned Retail Belgium kwam voorbeurs met resultaten en tuimelt 7 procent naar 30,50 euro. 

  De jaarresultaten over 2018 van de vastgoedgroep waren met een winst per aandeel van 2,22 euro grosso modo in lijn met de verwachting, stipt Degroof Petercam aan. Maar het beurshuis stipt aan dat de vooruitzichten voor 2019 teleurstellen. Voor dit jaar rekent het management op een courante winst van 2 à 2,10 euro per aandeel, een stuk minder dan de verwachting van de analisten. 

  De voornaamste reden lijkt Parijs te zijn. In de Franse hoofdstad staat een van de belangrijkste panden van de vastgoedgroep, Rue de Rivoli 118-120 vlakbij het Louvre in hartje Parijs, leeg. Een leegstand die samen met de gekrompen portefeuille op de huurinkomsten zal wegen. 

 • Onze jongste opnieuw bij sterkste dalers

  Sequana Medical verliest bijna 2 procent. Het aandeel kon nog geen enkele dag positief afsluiten sinds de beursgang van maandag. 'Onze jongste' hoort ook bij de allerkleinsten van de beurs: de totale marktkapitalisatie beloopt een bescheiden 90 miljoen euro, en tot dusver verwisselden dagelijks voor iets meer dan 100.000 euro aan aandelen van eigenaar via de gewone beurshandel.

 • Oddo hakt in winstprognose X-Fab

  In Parijs gaat X-Fab  0,9 procent hoger naar 4,88 euro. Het beurshuis Oddo stipt aan dat de chipbakker door de omzetdaling van 11 procent in het vierde kwartaal voor het eerst in jaren in het rood dook, ook al was dat verlies met 1 miljoen dollar eerder symbolisch.

  Analist Emmanuel Matot merkt op dat het management in tegenstelling tot vorig jaar geen concrete prognose gaf voor het boekjaar, omdat het heel moeilijk is om te bepalen wanneer klanten in de autosector niet meer op hun voorraden zullen teren en dus weer bestellingen beginnen doorgeven. 

  Wel hoopt het management op beterschap vanaf de tweede jaarhelft, wat het zwaar afgestraft aandeel een boost gaf. Toch blijft Matot erg voorzichtig. Voor dit boekjaar rekent hij op een verlies per aandeel van 0,09 dollar. In 2020 ziet hij niet echt veel beterschap, met een voorspelde winst per aandeel van 0,04 dollar. Het koersdoel zakt van 6 naar 4 euro.  

 • Degroof Petercam over Telenet

  'De maatstaven waarmee Telenet zijn succes meet (key performance indicators of KPI's, bijvoorbeeld het aantal abonnees per dienst en het aantal vertrekkers) zijn zwak, maar de financiële impact blijft beperkt', schrijft hoofdanalist Stefaan Genoe van Degroof Petercam. 'We zullen ons koersdoel (46 euro over 12 maanden) verlagen, maar het advies (bijkopen) is gebaseerd op de cashflowgeneratie van de komende jaren.'

 • Het overzicht van de Brusselse beursdag ...

  ... met focus op KBC leest u hier

 • Analisten temperen enthousiasme over MDx

  De dubbelcijferige rally van de koers van het aandeel van de kankerdiagnosespecialist MDxHealth nadat het aandeel driekwart minder waard werd sinds de zomer, is misschien wat overdreven. Het bedrijf heeft een distributieovereenkomst getekend voor SelectMDx in Canada. De farmaspecialisten brengen snel in herinnering dat Canada een kleine markt is, en dat ConfirmMDx goed is voor 9 op de 10 euro's die MDxHealth verdient. Dat dat verkoopkanaal in het vierde kwartaal stokte, maant de analisten aan tot voorzichtigheid. Ze handhaven hun houden-advies met een koersdoel 1,3 euro voor het aandeel.

 • DSM presteert beter dan verwacht

  De chemiegroep DSM kwam vandaag met cijfers die beter waren dan verwacht. De omzet steeg naar 2.208 miljoen euro, terwijl analisten een omzet van 2.195 miljoen hadden verwacht. De brutobedrijfswinst kwam uit op 370 miljoen euro, waar analisten hadden gerekend op 359 miljoen.

  DSM wil het dividend met 24 procent verhogen naar 2,30 euro per aandeel.

  Het bedrijf verwacht dat de brutobedrijfswinst in 2019 met 5 tot 9 procent zal toenemen. Daarnaast blijft de chemiegroep zoeken naar overnameprooien.

 • Renault stelt gerust

  Een van de sterkst stijgende grote aandelen van Europa vandaag is Renault , dat met bevredigende cijfers kwam nadat de autosector en zijn toeleveranciers al maandenlang waarschuwingsschoten hadden afgevuurd. Over 2019 slaat Renault wel een voorzichtige toon aan. Als het worstcasescenario voor de brexit - het VK vertrekt zonder nieuwe verdragen met de EU-lidstaten - zich in 2019 voltrekt, verwacht Renault dit jaar niet te groeien.

 • MDxHealth is geen centjesaandeel meer

  De sterkste stijger op de Brusselse beurs is deze ochtend MDxHealth , met een spurtje van 13 procent naar 1,03 euro. Het aandeel is even geen centjesaandeel meer. 

  De specialist in snelle diagnose heeft er een beroerd jaar opzitten door zwaar tegenvallende resultaten, ondanks grote marketinginspanningen om op de cruciale Amerikaanse markt door te breken. Analisten beginnen zelfs het potentieel van veruit de grootste omzetmotor, de prostaatkankertest ConfirmMDx, in twijfel te trekken, net als de kostenbesparingen die het management heeft aangekondigd. 

  Gelet op de koersval is elke kleine opsteker welkom. Dus lijken beleggers een Canadees distributieakkoord voor een andere test, SelectMDx, aan te grijpen voor een opluchtingsrally. Ook al stipt KBC Securities aan dat niet Canada en SelectMDx cruciaal zijn voor de toekomst, wel de VS en ConfirmMDx. 

 • KBC-CEO: 'Sterk kapitaal laat hoger dividend toe'

  Op de analistenconferentie - de slides vindt u hier terug - licht KBC-CEO Johan Thijs toe waarom de bank met een brutodividend van 3,50 euro per aandeel bijna 60 procent de winst uitkeert, in plaats van 50 procent over de vorige twee boekjaren.

  'Mochten we 50 procent blijven uitkeren, dan zou onze kernkapitaalratio (de kapitaalbuffer tegenover de risicogewogen activa, red.) naar 16,2 procent gestegen zijn. We verkiezen die ratio op 16 procent te plafonneren', klinkt het. 

  Pro memorie: met een buffer van 16 procent is KBC een van de beter gekapitaliseerde banken van Europa. Bovendien is de groep een van de rendabelste, met sterk winstgevende thuismarkten in België en Tsjechië

  Let wel: analisten - die al een hele tijd Thijs proberen opjagen om een fors groter deel van de winst uit te keren - hadden op nóg meer gerekend en mikten gemiddeld op 3,67 euro per aandeel, na 3 euro over het boekjaar 2017. Mogelijk dat daarom het aandeel KBC  na een positieve start wat lager noteert. 

 • SBM klopt eigen verwachtingen

  De brutobedrijfswinst van de maritiem oliedienstverlener SBM Offshore kwam in 2018 uit op 784 miljoen dollar (696 miljoen euro). Het bedrijf raamde dat cijfer eerder op 750 miljoen dollar. De omzet was in lijn met de verwachtingen en bedroeg 1,7 miljard dollar (1,5 miljard euro). Het bedrijf boekte tevens een nettowinst van 301 miljoen dollar (267 miljoen euro), waar het vorig jaar nog een verlies leed van 203 miljoen dollar (180 miljoen euro).

  De oliedienstverlener verhoogt het dividend met 50 procent naar 0,37 dollar (0,33 euro) per aandeel.

  De analisten van KBC Securities waren positief verrast over de cijfers en behouden hun koopadvies. Het koersdoel blijft op 20 euro.

 • Arcadis trekt spurt in Amsterdam, Aegon krijgt tik

  Even een blik op Amsterdam: daar trekt het engineeringbedrijf Arcadis  een spurt van 12 procent dankzij beter dan verhoopte resultaten. De verzekeraar Aegon  krijgt dan weer een tik. KBC Securities stipt aan dat niet alleen de vierdekwartaalcijfers teleurstelden, maar ook de doelstellingen voor 2019 tot 2021 onder de verwachtingen blijven. 

 • KBC geeft Bel20 boost, Telenet onderuit

  De openingsbel: de Bel20  trekt 0,6 procent hoger naar 3.535 punten. KBC  herstelt na de degelijke jaarcijfers met 1,2 procent naar 59,90 euro en geeft zo de beursbarometer een boost. Telenet  duikt door de sombere outlook 3,9 procent lager naar 38,50 euro. 

 • Aandeelhouders draaien Deutsche Bank de duimschroeven aan

  Vier van de grootste tien aandeelhouders van het krasselende Deutsche Bank  roepen via de megafoon van Financial Times de CEO, Christian Sewing, op drastisch in te grijpen en de Amerikaanse zakenbank op een fors dieet te zetten. 

 • Lichtgroene start voor Europese beurzen

  De voorbeurshandel wijst erop dat beleggers gemiddeld op een stijging van iets meer dan 0,1 procent rekenen voor de Europese beurzen. Een gezapige start voor Bel20  en Euro Stoxx50  dus. 

  ©AFP

 • Meer achtergrond bij de lagere winst van Sipef ...

  ... leest u hier, met dank aan collega Koen Lambrecht. 

 • Sipef: veel regen in Sumatra!

  Heeft Sumatra een live buienradar? We hebben het al aangegeven: om de resultaten van Sipef  te doorgronden moet je een soort mondiale Frank Deboosere zijn. Dat was over 2018 niet anders: het persbericht trapt af met overvloedige regens op het Indonesische eiland Sumatra, die de verhoopte productiestijging in het vierde kwartaal doorkruisten. 

  ©rv

  De tegenvaller komt boven op een sowieso al teleurstellend 2018, door de forse koersval van de palmolieprijs. Wat CEO François Van Hoydonck al duidelijk gesignaleerd had. Door de regen in Sumatra zakte de omzet echter nog forser dan verwacht, met 14 procent naar 275,3 miljoen dollar. 

  Daardoor halveerde het bedrijfsresultaat naar 42,7 miljoen dollar, netto viel het courante resultaat met bijna twee derde terug tot 24,6 miljoen dollar of 2,17 dollar per aandeel. In lijn met de politiek om 30 procent van de winst naar de aandeelhouders te laten vloeien, verlaagt Sipef het dividend met twee derde tot 0,55 euro bruto per aandeel. 

 • Nulgroei in grootste economie eurozone

  Een echt grote verrassing is de nul over het vierde kwartaal niet. De Duitsers hebben de bizarre gewoonte eerst een raming voor de groei over het hele jaar te publiceren en pas een maand later de raming voor het vierde kwartaal.

  Terwijl je geen raketwetenschapper moet zijn om uit het eerste het tweede te distilleren. En dus konden we vorige maand al concluderen dat Duitsland nipt een recessie heeft weten te vermijden. 

 • Een videoboodschap van KBC

  KBC-CEO Johan Thijs over de cijfers van zijn bank in het vierde kwartaal

 • Resultaten 2018 Telenet in lijn met verwachtingen

  Ook even de resultaten over 2018 van Telenet  bekijken: de omzet steeg 1 procent naar 2,53 miljard euro, perfect in lijn met de analistenconsensus.

  De brutobedrijfswinst (ebitda) steeg - eveneens in lijn met de prognoses - 9 procent naar 1,32 miljard euro, dankzij kostenbesparingen en het feit dat Telenet niet langer huur moest betalen voor het gebruik van diens netwerk (via BASE beschikt Telenet nu over zijn eigen mobiel netwerk).  

  Netto verdubbelde de nettowinst tot 252,2 miljoen euro, nog altijd een stevige kloof vergeleken met de brutobedrijfswinst. 

 • MDx heeft distributieakkoord in Canada

  MDxHealth, het biotechbedrijf dat kankerdiagnoses probeert te vereenvoudigen, heeft een akkoord met het Canadese LifeLabs voor de verdeling van de prostaatkankertest SelextMDx. Die werkt op basis van een urinestaal. Of dat de groeivertraging zal kunnen doen keren is nog de vraag. Bij de laaatste kwartaalresultaten, die het bedrijf vervroegd vrijgaf, ging het bedrijf bijna een derde lager op één beursdag. De focus zal voortaan liggen op de twee kernproducten SelectMDx en ConfirmMDx, waardoor de kosten stevig moeten zakken dit jaar.

  Volgens het persbericht van MDx vinden per jaar ongeveer 60.000 prostaatbiopsieën plaats - een onaangename procedure voor 2 miljoen mannen wereldwijd. Ongeveer een derde van de patiënten krijgt daarna slecht nieuws te horen: anderzijds ondergaan veel mannen de vervelende biopsie voor niets.

  Ongeveer 1,4 miljoen Canadese mannen zijn oud genoeg om tot de risicogroep te behoren. SelectMDx werd al 25.000 keer gebruikt in de VS.

 • Telenet voorspelt eerste winstdaling sinds 2005

  Het belangrijkste bij het jaarrapport van Telenet  zijn de vooruitzichten: en zoals analisten al min of meer aanvoelden, voorspelt de telecom- en kabelgroep de eerste winstdaling sinds de beursintroductie in 2005.

  ©rv

  De CEO, John Porter, verwijst naar 'tegenwinden'. Om het verlies aan klanten - onder meer aan het herboren Orange Belgium - te compenseren belooft hij flink 'hogere commerciêle kosten' te maken dit jaar, om in 2020 en 2021 weer groei te hebben. 

 • KBC krikt dividend stevig op

  De aandeelhouders van KBC  mogen zich in de handen wrijven. De bank- en verzekeringsgroep krikt het dividend met 17 procent op tot 3,50 euro, van 3 euro een jaar eerder. Daarmee keert de groep bijna zestig procent van haar jaarwinst uit. 

  Die jaarwinst beloopt 2,57 miljard euro of 5,98 euro per aandeel, vrijwel stabiel vergeleken met boekjaar 2017. Over het vierde kwartaal beliep de nettowinst 621 miljoen euro, een stuk meer dan de 595 miljoen euro die analisten verwachtten. 

 • Airbus begraaft A380

  De geruchten blijken te kloppen: Airbus  draagt nu ook officieel de A380 ten grave. Niet dat beleggers er wakker van lagen: vorig jaar was de vliegtuigbouwer door de boomende markt het best presterend aandeel in de Euro Stoxx50.

 • Een moeilijk 2018 voor Sipef

  Ook de altijd boeiende plantagegroep Sipef  komt met de resultaten over 2018. En die zullen geen topper zijn, liet CEO François Van Hoydonck eerder al verstaan. Je moet geen raketwetenschapper zijn om de resultaten te doorgronden: een fors lagere palmolieprijs vertaalt zich cash in een lagere winst.

  KBC Securities bijvoorbeeld rekent op een omzet van 285 miljoen dollar , 12 procent minder dan in 2017. En aangezien een plantage veel vaste kosten heeft, zakken de winstmarges fors. De bedrijfswinst voor afschrijvingen (rebitda) zou 30 procent zakken naar 87 miljoen dollar, de nettowinst zou zelfs van 140 naar 31 miljoen dollar zakken. 

 • Een vlakke outlook voor Telenet?

  Eveneens klokslag 7 is ook een andere Bel20'er aan zet, Telenet . De operator beleefde een moeilijk 2018, mede omdat een herboren Orange Belgium klanten lijkt af te snoepen. De analistenconsensus rekent op omzet van 2,53 miljard euro, nauwelijks meer dan de 2,52 miljard in 2017. De brutobedrijfswinst (ebitda) zou door lagere kosten op 1,32 miljard uitkomen, 9 procent meer dan de 1,21 miljard een jaar eerder. 

  Belangrijker is de outlook voor 2019. De beurskoers van de kabel- en telecomgroep stond de jongste maanden onder druk, omdat het analisten begint te dagen dat er waarschijnlijk in 2019 voor het eerst sinds de beursgang in 2005 geen winstgroei zal zijn. De consensus rekent op dit ogenblik op een ebitda van 1,32 miljard euro, in lijn met het verwacht cijfer voor 2018 dus. Bijgevolg is het uitkijken wat CEO John Porter voor omzet en winst in 2019 vooropstelt. 

 • Hoe stevig is het dividend bij KBC?

  Goedemorgen! Even een blik op de Aziatische markten: vlak. Zo: dan hebben we nu de volle aandacht voor de eerste piek van het resultatenseizoen. Ten eerste KBC , klokslag 7 uur. 

  Analisten rekenen voor het vierde kwartaal gemiddeld op 595 miljoen euro nettowinst, een stuk meer dan de 399 miljoen over het laatste kwartaal. Dat was echter vooral door de eenmalige minwaarde die de bank- en verzekeringsgroep een jaar eerder moest boeken als gevolg van de Belgische belastingshervorming. 

  KBC-CEO Johan Thijs ©REUTERS

  Over heel 2018 zou de nettowinst uitkomen op 2,54 miljard euro of 5,99 euro per aandeel, iets minder dan de 2,58 miljard euro of 6,03 euro per aandeel over boekjaar 2017.

  Opvallend: analisten rekenen gemiddeld op een stevig dividend. De prognose ligt op 3,67 euro bruto per aandeel, een stuk meer dan de 3 euro over boekjaar 2017. Daarmee zou KBC ook in één trek meer dan 60 procent van de nettowinst naar de aandeelhouders laten vloeien, tegenover 50 procent de twee voorgaande boekjaren.

  CEO Johan Thijs gaf de vorig jaren nochtans geregeld aan niet te plooien voor de druk van analisten en geen zotte dingen te zullen doen door bijvoorbeeld plots een fors groter deel van het dividend uit te keren. 

Meer uit Markten Live

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud