Marktenchat: 'Synchroon sombere ondernemers voorspellen weinig goeds'

Op de wekelijkse marktenchat ging redacteur Kurt Vansteeland dieper in op het recessiegevaar en op de gevolgen voor de markten.

Een kleine selectie van vragen en antwoorden uit de chat.

Hoe groot is het gevaar op een recessie? 

Dat risico is vrij groot. Ook al is de verwerkende nijverheid een relatief klein deel van de economie, bedrijfsinvesteringen zijn meestal de 'swing factor' die een economie uit een recessie halen of in een recessie duwen. En deze grafiek baart me zorgen, ja. Zo'n synchroon sombere ondernemers voorspellen weinig goeds.

De huidige Amerikaanse economische expansie duurt al 123 maanden of meer dan tien jaar. Dat is de langste onafgebroken expansie sinds het auguste gremium genaamd NBER in 1854 statistieken begon bij te houden. Om de hoog- in laagconjunctuur te doen omslaan heb je een externe factor nodig: een escalatie van de Chinees-Amerikaanse handelsoorlog is potentieel zo'n factor. 

Hoe gaat de dollar evolueren?

Het reputatiekerkhof is bezaaid met mensen die denken dat ze valutakoersen kunnen voorspellen, maar twee factoren pleiten volgens mij in het voordeel van de dollar. Ten eerste blijft de Federal Reserve ondanks alle gebrom van president Donald Trump minder happig dan de Europese Centrale Bank om de rente heel fors te verlagen. De jongste renteknip was bijvoorbeeld zeer halfslachtig, bijna met de handrem op, terwijl Draghi & co. de handrem intussen vervangen hebben door de overdrive. Dus blijft er een duidelijk rentevoordeel op dollarcash ten opzichte van cash in euro. 

Ten tweede is de dollar de meest liquide belegging ter wereld. Beleggers vluchten altijd in die meest liquide belegging als het fout dreigt te gaan, zelfs al gaat het in de Verenigde Staten zelf fout. Die factoren kunnen nog wel een tijd de dollar ondersteunen, denk ik. Maar een exacte wetenschap is dat geenszins.

Volgt u de groeiende kritiek op exchange traded funds (ETF) dat aandelen die het nochtans uitstekend doen mee afgestraft worden bij een correctie omdat het grootste deel van de verhandelbare aandelen deel uitmaken van een of meerdere ETF’s, en dus zakken als beleggers die ETF's massaal verkopen?

De opmars van ETF's hangt samen met de opmars van de computergestuurde handel. Zakenbanken zijn extreem creatief in het bedenken van aandelenmandjes om met één muisklik in of uit een sector te stappen. Zo kan Umicore gekocht of verkocht worden louter omdat iemand een mandje 'autoaandelen' of 'batterijaandelen' koopt of verkoopt in functie van een mee- of tegenvallend cijfer over de verkoop van elektrische wagens in China, zonder dat dat fundamenteel veel uitstaans heeft met de business van de materialengroep. Met die steeds frenetiekere handel kunnen beleggers met een koel hoofd hun voordeel doen. Denk aan de afstraffing vorig jaar van Melexis, dat bleek een mooie koopkans. 

Welke aandelen zijn in Brussel bestand tegen een recessie of hebben door hun hoge kaspositie of niet-cyclische activiteiten een streepje voor? Mogen we denken aan Moury Construct, VGP, Elia, TINC en Ter Beke?

Het kleine Moury Construct is de koning van de nettokaspositie, maar wie op zoek gaat naar het minst conjunctuurgevoelige aandeel van de Brusselse beurs komt altijd uit bij Elia. Bij die beheerder van het hoogspanningsnet moet u proberen alles te vergeten wat u over aandelen denkt te weten. Hier probeerden we het fascinerende bedrijfsmodel van Elia uit te leggen. Vergelijkbaar is Fluxys Belgium. De winst van de gasnetbeheerder is totaal niet afhankelijk van de conjunctuur en hoeveel gas er vloeit, wel van de winst die de natuurlijke monopolist 'mag' boeken op zijn activa. 

U kunt de hele chat nog lezen in onderstaande box. Ziet u de box niet op uw toestel, klik dan hier

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud