Aedifica lanceert forse kapitaalverhoging

Een van de residenties in eigendom van Aedifica. ©Aedifica

Aedifica heeft grote ambities in de wereld van zorgvastgoed en haalt daarvoor 219,3 miljoen euro vers kapitaal op.

De operatie van Aedifica  is de op één na grootste kapitaalverhoging ooit in de Belgische vastgoedsector, na de 285 miljoen die Cofinimmo in het voorjaar van 2015 ophaalde.

'En voor wanneer is het?' Die vraag kreeg de CEO van Aedifica maandenlang voorgeschoteld telkens als hij op recepties mensen uit de sector tegen het lijf liep. Vandaag is het zo ver en lanceert Aedifica de langverwachte kapitaalronde. 

Voor Aedifica gaat het om de vierde kapitaalronde van de voorbije tien jaar, na september 2010 (67 miljoen euro), november 2012 (100 miljoen) en juni 2015 (153 miljoen).

Groeiambities

Een versterking van het eigen vermogen drong zich op bij Aedifica aangezien de groeiambities niet compatibel meer waren met de schuldgraad die is opgelopen tot 54 procent.

Wettelijk mag de schuldgraad van een gereglementeerde vastgoedgroep stijgen tot 65 procent, maar Aedifica heeft zichzelf een plafond van 50 à 55 procent opgelegd. Door het razende investeringstempo steeg de portefeuillewaarde van Aedifica in de periode juli-december met een kwart tot 1,46 miljard euro.

Cannes

Aedifica heeft het momentum mee. Op Mipim, de grootste professionele vastgoedbeurs in Cannes, staat zorgvastgoed dit jaar met een stip genoteerd. Binnen 25 jaar zal een op de twaalf Europeanen ouder zijn dan 80 jaar. Er wordt gewezen op een nijpend tekort aan aangepast vastgoed voor ouderen.  

Er wordt ook op gewezen dat op het Europese continent de ouderenzorg in veel landen nog sterk wordt gedomineerd door de publieke sector en de social profit, maar dat die het steeds moeilijker krijgen omdat overheden moeten besparen. De private sector zou daarom aan belang winnen. Aedifica heeft vooral groeiplannen in Duitsland en Nederland. De Belgische markt van het private rusthuisvastgoed is al verder geconsolideerd en is ook duurder dan in die twee landen.

Verschijnt de grafiek hieronder niet? Bekijk hem dan hier via uw browser.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud