Advertentie

AB InBev bereikt nieuw record

©BELGA

De Bel20 kon volop mee profiteren van de algemene euforie op de Europese beurzen en boekte zijn grootste dagwinst sinds midden oktober van vorig jaar. Met dank aan AB InBev en UCB, twee zwaargewichten in de Brusselse index.

De Bel20 sloot na een dolle rit op 3.283 punten, dat is een stijging van liefst 2,8 procent. Parijs, Frankfurt en Milaan gingen zelfs 3,5 procent hoger. AB InBev en UCB zetten de toon met een sprong voorwaarts van respectievelijk 5,0 en 5,4 procent.

De biergroep surfde niet alleen mee op de golf van optimisme, maar profiteerde ook van een gunstig rapport van Edward Mundy van het beurshuis Nomura. De analist verhoogde zijn advies voor 's werelds grootste biergroep van 'neutraal' tot 'kopen' met een koersdoel van 105 euro. Mundy had hier wel wat inhaalwerk voor de boeg, want tot gisteren hanteerde hij een koersdoel van 80 euro.

De analist baseert zijn verhoogd optimisme en navenant koersdoel op vier pijlers: de lagere gasprijzen in de VS die de consumptie zouden aanzwengelen; een stevig hefboomeffect als een overname van SAB er komt - al is Mundy niet enthousiast over zo'n fusie. Verder het hogere rendabiliteitspotentieel in China en ten slotte de aanhoudende forse bijdrage van Mexico en Brazilië tot de groepswinst.

Trevor Stirling van Sanford C. Bernstein mikt exact even hoog als zijn collega - 105 euro - maar houdt zijn advies op 'market perform', neutraal dus. Het slot van 96,41 euro betekende een nieuw record en een beurswaarde van 155 miljard euro. Er werden voor meer dan een kwart miljard euro aandelen verhandeld, goed voor bijna 40 procent van de dagomzet van Euronext Brussel.

Farmagroep UCB moest niet onderdoen voor de biergroep. Dermira, een Californisch biotechbedrijf, en UCB kondigen aan dat ze starten met de derde fase van een studie voor het gebruik van Cimzia tegen de huidziekte psoriasis. Cimzia is één van de topproducten van de Belgische farmagroep en wordt vooral aangewend tegen reumatische arthritis. 

Dat nieuws verklaart natuurlijk niet alles, uiteraard profiteerde het aandeel mee van de algemene koopwoede. Maar bovendien kwamen op dezelfde dag vier analisten met een rapport. En al had noch Jefferies (underperform), noch Alpha Value (hold), noch Natixis (neutral), noch ING (hold) een koopadvies, drie van de vier hebben een koersdoel van 68 tot 70 euro. UCB won 5,4 procent tot 65,38 euro.

Van de Velde (39,90 euro, +1,6%) haalde over 2014 een sterke omzetstijging, ondanks de aanhoudende crisis bij de Amerikaanse retailketen Intimacy, waarop de lingeriegroep waarschijnlijk een nieuwe afboeking zal moeten slikken. De jaaromzet kwam uit op 198,5 miljoen euro, een stijging van 8,8 procent. Van de Velde boekt zo sinds de beursgang in 1997 voor het 17de opeenvolgende jaar groei. 

Cardio3BioSciences heeft Vincent Brichard benoemd tot vicevoorzitter immuno-oncologie, hij zal de leiding krijgen over het nieuw verworven technologieplatform voor immuno-oncologie, meldt het biotechbedrijf. Cardio3, dat sinds begin dit jaar al meer dan tien procent duurders was geworden, deed er nog eens 5 procent bij tot 39,45 euro.

Toch was Cardio3 daarmee niet het best presterende biotechbedrijf. arGEN-X deed nog beter met een sprong van 7,7 procent tot 8,40 euro, wat trouwens goed was voor de eerste plek op de brede markt. Even was de notering gestopt wegens een onduidelijke reden en een duidelijke verklaring voor de forse opstoot was er ook niet. Het aandeel staat nu op zijn hoogste peil sinds begin oktober.

Roularta kwam eindelijk met een mededeling waarin de West-Vlaamse mediagroep bevestigde dat hij exclusieve gesprekken voert voor de verkoop van een deel van zijn Franse activa. De vrees bij de belegger dat die transactie (weer) een minwaarde oplevert, is groot. Toen de notering werd hervat ging Roularta ruim prompt lager. Het sloot op 11,29 euro, een daling met 4,1 procent.

Galapagos meldt dat het gestart is met de tweede fase van de klinische studie  met GLPG1205 bij patiënten met colitis ulcerosa, dat is een potentiële nieuwe behandeling tegen darmontstekingen. De eerste resultaten worden pas het eerste halfjaar van 2016 verwacht. Voor deze ziekte bestaat vandaag nog geen genezende behandeling, ze vraagt levenslange zorg. Het Belgische biotechbedrijf noteert in Amsterdam.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud