Advertentie

Aandeelhouders Bekaert blokken dubbel stemrecht af

©Wouter Van Vooren/ID

Een voorstel van de familiale aandeelhouders om hun macht via een dubbel stemrecht te betonneren, stuit verrassend op een njet bij de andere aandeelhouders. 'Een goede zaak voor het deugdelijk bestuur', reageren analisten.

De aandeelhouders van Bekaert hebben een voorstel van de raad van bestuur om een dubbel stemrecht in te voeren verworpen. Dat maakt de staaldraadgroep bekend nadat donderdag een bijzondere algemene vergadering plaatsvond op de hoofdzetel in Zwevegem. Daarbij werd het vereiste quorum, het minimumaantal aanwezigen, van 50 procent bereikt. Er zal dus geen tweede stemming volgen waardoor de plannen van de familiale aandeelhouders om meer macht naar zich toe te trekken voorlopig in het koelvak belanden.

'Het was een bijzonder geanimeerde buitengewone algemene vergadering met een hoge partcipatiegraad', zegt Katelijn Bohez, woordvoerster bij Bekaert. 'Daarbij waren 65 procent van de aandelen vertegenwoordigd en dus ook grote institutionele aandeelhouders. Zij stemmen vaak principieel tegen dubbel stemrecht'.

'Het is verrassend', reageert Stijn Demeester, analist bij ING. ‘Typisch hebben dergelijke vergaderingen een lage opkomst, waardoor de stem van de referentieaandeelhouder zwaarder doorweegt. Maar met de betere resultaten hebben ook institutionele beleggers hun weg teruggevonden naar Bekaert'.

De raad van bestuur riep in mei op tot de invoering van het dubbel stemrecht. Ze besloot daartoe op vraag van de familieaandeelhouders, verenigd in de (fiscaal vriendelijke) Stichting Administratiekantoor Bekaert.

'Dubbel stemrecht is een middel om de langetermijnvisie en de loyauteit van aandeelhouders te belonen', luidde het argument toen. Het dubbel stemrecht zou worden toegekend aan alle aandelen die minstens twee jaar ononderbroken in bezit zijn van de aandeelhouder. De familieaandeelhouders van Bekaert hebben een belang van 34 procent. Indien het dubbel stemrecht werd goedgekeurd, zouden zij 55 procent van de stemrechten in handen krijgen. Door het verwerpen van het voorstel blijft het huidige principe van 'één aandeel, één stem' gelden.

'Institutionele beleggers vinden dubbel stemrecht zelden een goed idee met het oog op deugdelijk bestuur', zegt Demeester. ‘Indien doorgevoerd, zou het op de beurskoers kunnen wegen.’

Ondernemingen kunnen in ons land sinds 1 mei 2019 het dubbel stemrecht invoeren. Dat gebeurde reeds bij Picanol, Tessenderlo, IBA en GBL.

Om dubbel stemrecht in te voeren moeten ondernemingen hun statuten wijzigen. In beursgenoteerde vennootschappen moet dat met 66 procent van de stemmen.  'Bij Bekaert stemde 61,3 procent voor het dubbel stemrecht, dus we zaten niet erg ver van die drempel', zegt Bohez die niet uitsluit dat het later weer op tafel komt. 'Onze focus blijft het uitvoeren van onze nieuwe strategie. Daar verandert enkel- of meervoudig stemrecht niets aan'.

Bekaert komt op 30 juli met resultaten.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud