Ackermans zit op 100 miljoen cash om te investeren

CEO Jan Suykens (m.) tussen voorzitter Luc Bertrand (l.) en CFO Tom Bamelis (r.). ©BELGA

De Antwerpse investeringsmaatschappij maakt zich geen zorgen na een boekhoudkundige, beperkte daling van de nettojaarwinst. Het bedrijf heeft meer dan 100 miljoen euro cash.

Ackermans & van Haaren investeerde 85,7 miljoen euro in de loop van 2018 - mede dankzij de deelname aan een kapitaalverhoging bij Leasinvest - en zag daarbovenop nog eens de cashpositie aandikken van 80 naar 103 miljoen. Geen reden om bruusk aan het stuur te trekken dus: de langetermijnbelegger blikt 'met vertrouwen' vooruit op 2019.

De duurzame winstgroei van de onderliggende bedrijven blijkt niet uit de gedaalde nettowinst. 'Doordat Sipef zijn belang in Agro Muko naar 100 procent optrok in 2017 moesten we boekhoudkundig 19,8 miljoen euro winst inschrijven dat jaar,' verduidelijkt financieel directeur Tom Bamelis. Dat bedrag overbrugt de daling van de nettowinst met 12,9 miljoen euro.

De gerealiseerde meerwaarde door de exit uit vastgoedgroep Atenor en verzekeraar BDM-Asco konden zoals verwacht niet het verlies van bijna 31 miljoen goedmaken dat Ackermans doorslikte bij de verkoop van Distriplus (Di, Planet Parfum). 'De recurrente resultaten van de groep zijn dus stijgende,' benadrukte CEO Jan Suykens bij de presentatie in Antwerpen. Dat blijkt ook uit de optelsom van de winstbijdragen van de afzonderlijke afdelingen, het courant resultaat.

De cijfers van de cruciale participatie in CFE waren geen voltreffer: de bouw-, bagger- en offshoregroep publiceert traditiegetrouw op dezelfde ochtend. Daarnaast is het telkens uitkijken naar de prestaties van de banken. Die twee poten zijn samen goed voor driekwart van de groepswinst van Ackermans.

In de financiële poot zakte het totale beheerd vermogen van 47,8 naar 45,4 miljard euro. De beheerskosten zijn de belangrijkste winstmotor voor de banken. 'Bij Bank van Breda nam het beheerd vermogen het hele jaar lang toe,' stipt Suykens aan. 'Dat is waarschijnlijk uniek in België gezien de beursomstandigheden, en illustreert de commerciële kracht van onze bankenpoot.'

De banken zagen netto veel geld instromen in 2018, maar het rampzalige vierde kwartaal op de beurzen veegde al die verse euro's weer van tafel. 'Dat is al ongeveer goedgemaakt door het beursherstel van 2019 tot dusver,' verklapt voorzitter en voormalig CEO Luc Bertrand.

Omdat de beursmalaise pas op het einde plaatsgreep bleef de totale winst bij zowel Bank J. Van Breda en Delen Private Bank wel mooi overeind. Samengeteld steeg die jaarwinst van 114 naar 121 miljoen euro.

Vooruitblik

Opnieuw kan het dividend van Ackermans en Van Haaren stijgen, zoals het dat al jaren doet. Aandeelhouders werd vorig jaar 2,2 euro bruto gegund, en deze keer 2,32 euro. De holding benadrukt dat het op een berg cash zit om in 2019 te investeren, en dat er nog cash gemaakt kan worden via verkopen.

Mede door de beursdaling van eind vorig jaar zakte het aandeel in de loop van 2018 9,3 procent. Ongeveer de helft daarvan heeft de koers al gerecupereerd nadat het beursklimaat kantelde, in de eerste weken van 2019.

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect