Advertentie

Activist wil Shell opbreken in twee stukken

'Om ESG-beleggers ter wille te zijn moet Shell zijn duurzame-energiepoot afsplitsen.' ©REUTERS

Een Amerikaans hefboomfonds heeft een belang van een half miljard dollar in Shell genomen met als doel de olie- en gasreus in tweeën te kappen.

Als Shell zijn investeerdersbasis wil behouden en nieuwe investeerders wil aantrekken, moet het zichzelf opdelen in twee afzonderlijke bedrijven. Dat is de mening van Third Point, het hefboomfonds van de New Yorkse investeerder Daniel Loeb.

Third Point nam volgens The Wall Street Journal een belang van ruim 500 miljoen dollar in Shell om dat standpunt af te dwingen.

De Nederlands-Britse energiereus zou er volgens het hefboomfonds alle baat bij hebben twee entiteiten te creëren. Een entiteit met de oude 'legacy'-activiteiten zoals de ontginning en raffinage van olie en gas kan stabiele cashflows genereren. Een andere kan zich bezighouden met duurzame energie en nog activiteiten die veel nieuwe investeringen vergen.

Third Point zegt in een brief aan klanten - die The Wall Street Journal kon inkijken - dat Shell met een onterechte korting handelt ten opzichte van zijn concurrenten. Een spin-offbedrijf met een focus op duurzame energie zal waarde blootleggen en de nieuwe stroom duurzame beleggers ter wille zijn, denkt Third Point. Het is niet duidelijk of Shell ontvankelijk is voor het idee. Volgens de brief zijn er 'prille gesprekken' gaande.

In mei oordeelde een Nederlandse rechtbank dat Shell zijn uitstoot tegen 2030 met 45 procent moet verminderen. Shell heeft aangekondigd in beroep te gaan tegen de beslissing.

Donderdag rapporteert Shell kwartaalcijfers. Die zijn moeilijker te voorspellen dan anders. De orkaan Ida, die een deel van de olie- en gasproductie in de Golf van Mexico stillegde, zal een totale negatieve impact hebben van 400 miljoen dollar op de gecorrigeerde winst, waarschuwde Shell eerder. Al zit de wind mee dankzij de sterk gestegen prijzen voor olie en gas.

Shell won dit jaar 44 procent op de beurs van Amsterdam, maar noteert nog een derde onder zijn piek van 2018.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud