Aedifica vervangt Ontex in Bel20

Een woon-zorgcentrum van Aedifica in Duitsland.

De zorgvastgoedspeler Aedifica wordt op 23 maart opgenomen in de Bel20. Hij vervangt de luierprocent Ontex. De herschikking van de Bel20 is minder ingrijpend dan sommigen hadden voorspeld.

De promotie van Aedifica van de BelMid-index naar de index van de 20 steraandelen van de beurs van Brussel is te danken aan de sterke koersstijging in het voorbije jaar. Euronext bepaalde de nieuwe samenstelling van de Bel20 op basis van de vrij verhandelbare beurswaarde op 21 februari. 

Dit is een beloning voor 15 jaar hard werken.
Stefaan Gielens
CEO Aedifica

'We zijn heel blij. Dit is een beloning voor 15 jaar hard werken', zegt Stefaan Gielens, CEO van Aedifica. 'De opname in de Bel20 biedt een stukje prestige. We behoren tot de 20 grootste beursgenoteerde bedrijven. Dat zal een positieve invloed hebben op onze naambekendheid en op de liquiditeit van het aandeel. We krijgen meer visibiliteit.'

Vastgoedaandelen

Gielens merkt op dat de sector van de Belgische vastgoedaandelen sterk presteert. 'Dit toont aan dat de sector bloeit. Belgische spelers groeien uit tot Europese spelers.' Aedifica is actief in België, Nederland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Finland. Ook Cofinimmo en WDP, twee andere vastgoedaandelen, zitten in de Bel20.

Ontex verdwijnt uit de Bel20 omdat zijn beurskoers het jongste jaar sterk is gedaald. De winstmarge van de luierproducent is flink teruggevallen.

Elia heeft een hogere vrije beurswaarde dan Aedifica. Maar de beheerder van het hoogspanningsnet kwam niet in aanmerking voor de Bel20, omdat de omloopsnelheid van het aandeel onvoldoende is. Bij nieuwkomers moet in één jaar minstens 35 procent van alle verhandelbare aandelen worden verhandeld. Elia is een typisch langetermijnaandeel dat goede huisvaders in portefeuille houden.

Euronav

KBC Securities voorspelde twee weken geleden een grotere herschikking van de Bel20. Het beurshuis verwachtte naast de vervanging van Ontex door Aedifica dat de tankerrederij Euronav de staalproducent Aperam uit de index zou kegelen.

Een Bel20-lid waarvan de beurswaarde niet de top 22 haalt verdwijnt uit de index. Volgens berekeningen van KBC Securities was Aperam gezakt naar de 23ste plaats. Euronext zegt dat Aperam slechts naar de 21ste plaats is teruggevallen. 'KBC houdt ten onrechte ook rekening met aandelen die niet in aanmerking komen, zoals Elia', zegt Vincent Van Dessel, voorzitter van de beurs van Brussel.

Drie Nederlandse bedrijven - Aperam, Galapagos en ING - blijven lid van de Bel20. Een buitenlandse onderneming kan worden opgenomen in de index als ten minste 15 procent van het personeel in België werkt. Aperam (20%), ING (17%) en Galapagos (42%) voldoen volgens Van Dessel aan die voorwaarde.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud