Advertentie

Amazon en Pinterest sluiten fors lager

©AFP

Amazon en Pinterest, twee grote winnaars van de coronacrisis, namen een duik na teleurstellende cijfers.

De Amerikaanse beurzen doken vrijdag lager. De industriegraadmeter Dow Jones verloor 0,4 procent, de Nasdaq zelfs 0,7 procent. De technologiebeurs werd door het aandeel Amazon - dat 7,5 procent daalde na teleurstellende cijfers - lager getrokken.

Amazon

De teleurstelling bij Amazon zat in de kwartaalomzet. Die steeg wel met 27 procent naar 113,1 miljard dollar, maar analisten hadden op 115,2 miljard dollar omzet gerekend. 'Vorig jaar zaten door de coronapandemie veel consumenten thuis, waardoor vergelijken met het afgelopen kwartaal moeilijk was', zei financieel directeur Brian Olsavsky in een gesprek met verslaggevers.

Door de snelle vaccinatie in de VS en de versoepeling van de coronamaatregelen vinden consumenten weer de weg naar de fysieke winkels. Nieuwe winkelmethodes, zoals online bestellen en vervolgens de boodschappen ergens afhalen, concurreren met de snelle leveringen door Amazon. Ketens zoals Walmart en Target zijn tijdens de pandemie online sterkere concurrenten geworden. In Noord-Amerika, nog altijd de grootste markt voor Amazon, stegen de verkopen in het voorbije kwartaal 'maar' met 22 procent tegenover 43 procent vorig jaar.

Dat zaait wat twijfel bij beleggers die in Amazon een monopolist in wording zagen, want nu krijgt de onlinegigant ineens te maken met 'meer' concurrentie in plaats van minder.

Pinterest

De socialemediagroep Pinterest , een app waar gebruikers foto's met elkaar kunnen delen, kreeg een forse klap van 18 procent. Het bedrijf publiceerde teleurstellende cijfers over het tweede kwartaal. Het aantal maandelijkse actieve gebruikers zakte met 9 procent tot 454 miljoen. Dat was veel slechter dan de 487,1 miljoen gebruikers die de analisten hadden verwacht.

De omzet zag het bedrijf verdubbelen tot 614 miljoen dollar. Dat was dan weer beter dan de 562,1 miljoen dollar waarop analisten hadden gerekend. Ook de winst per aandeel lag 10 dollarcent hoger dan de consensus en bedroeg 25 dollarcent. Blijkbaar focussen beleggers vooral op het aantal gebruikers, wat gangbaar is bij socialemediabedrijven.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud