Amazon-topman casht 1,1 miljard dollar op eigen aandelen

Jeff Bezos, de voorzitter en CEO van Amazon.com ©REUTERS

Jeff Bezos, de rijkste man op de planeet, heeft vorige week een miljoen aandelen Amazon.com verkocht. De opbrengst pompt hij wellicht in zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin.

De verkoop van het pakket, dat 1,3 procent van het aandelenkapitaal van de internetwinkel vertegenwoordigt, raakte vrijdagavond bekend via een officiƫle melding aan de U.S. Securities and Exchange Commission, de Amerikaanse beurswaakhond. Bezos verkocht 1 miljoen aandelen van het bedrijf dat hij oprichtte en nog steeds leidt, wat hem 1,1 miljard dollar opbracht. Hij houdt nu nog een belang van 16,4 procent over in Amazon.com.

Bezos heeft zijn moment goed gekozen. Het aandeel Amazon noteert op een record sinds het bedrijf op 26 oktober steengoede resultaten publiceerde over het derde kwartaal. Niet alleen ging de omzet in het zomerkwartaal een derde hoger, de investeringen in Amazon Web Services (AWS) blijken ook een schot in de roos. De servers van AWS hebben een enorme computerkracht waar onder meer Netflix of Spotify gebruik van maken om hun diensten aan te bieden.

Na het sterke derde kwartaal doorbrak het aandeel opnieuw de grens van 1.000 dollar, waar het aandeel in juli onder was gezakt. Intussen wordt voor Amazon.com al meer dan 1.100 dollar per aandeel neergeteld.

Vermoedelijk zal Bezos de 1,1 miljard dollar die de verkoop van het aandelenpakket opbrengt, investeren in zijn ruimtevaartbedrijf Blue Origin. In april kondigde hij aan dat hij jaarlijks voor een miljard dollar aandelen Amazon van de hand zou doen om dat project te financieren. Met zijn raketbedrijf wil de visionaire ondernemer op termijn mensen in de ruimte brengen. In mei verkocht Bezos overigens al eens een miljoen aandelen van zijn geesteskind Amazon.com.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud