Ambitieus Umicore verpulvert recordkoers

©Umicore

Dat Umicore het equivalent van een halve Tesla-gigafabriek in batterijmaterialen investeert, doet analisten én beleggers duizelen.

Voor de tweede dag op rij houdt Umicore   in zijn eentje de Brusselse Bel20-index overeind. De materialengroep schoot in de ochtendhandel meer dan 7 procent hoger tot boven 60 euro en verpulverde zo de vorige recordkoers die van oktober 2016 dateerde. 

De aanleiding is het ambitieuze investeringsplan voor NMC-materialen in herlaadbatterijen (nikkel/mangaan/kobalt) dat CEO Marc Grynberg maandag aankondigde. Het plan doet beleggers én analisten duizelen. Tussen haakjes: de 'grondstof' voor die 300 miljoen extra investering is bijna gratis, gelet op de 330 miljoen die Umicore dankzij het gratisgeldbeleid van de Europese Centrale Bank onlangs met de vingers in de neus ophaalde

Berenberg verhoogde dinsdagochtend het koersdoel van 56 naar 68 euro. Het advies blijft logischerwijs 'kopen'. Het beurshuis denkt dat de materialengroep op weg is naar 50 procent marktaandeel in de cruciale materialen die de vloot elektrische auto's op lithium-ionbatterijen zoemend op de weg moeten houden.

Dat bijna-monopolie moet op termijn de bedrijfswinst een serieuze boost geven. Door het beleggersenthousiasme over de doorbraak van elektrische auto's is Umicore het Amazon van de Bel20 geworden: het gros van de huidige waardering van het aandeel komt van de toekomstige winst die de investeringen moeten opleveren die beleggers naar het heden vertalen.

De analistenrapporten doen met hun geëxtrapoleerde groei soms duizelen: Berenberg rekent erop dat batterijmaterialen tegen 2025 bijna 1 miljard bedrijfswinst opleveren, tegenover ... 35 miljoen dit jaar.  

Om een idee te geven: het beurshuis becijfert dat Umicore tegen 2020 de materialen voor het equivalent van 20 GWh batterijkracht kan aanleveren. Dat is 57 procent van de 35 GWh die Tesla tegen 2018 met zijn gigafabriek in Nevada ambieert. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud