Apple meer dan 900 miljard waard

Apple, het bedrijf van de superlatieven ©Bloomberg

De hoge vlucht van 's werelds waardevolste bedrijf levert de Dow Jones het 75ste record van het 'Trump-tijdperk' op.

900 miljard dollar (775 miljard euro). Een 9 en 11 nullen. Een bedrag waarmee je twee keer de volledige Bel20 kunt kopen. Zoveel achten beleggers Apple , het waardevolste bedrijf ter wereld, nu waard. 

Apple is al langer het bedrijf van de superlatieven, maar dit jaar gaat het mede dankzij de lancering van de nieuwe iPhone - het meest lucratieve hebbeding ter wereld - crescendo: dit jaar is het aandeel van de Californische reus al met meer dan 50 procent gestegen.

©Tijd Multimedia

Het onwaarschijnlijke is dat Apple ondanks die 900 miljard die zijn gelijke niet heeft in de beursgeschiedenis eigenlijk niet ongewoon duur noteert: tegen 19 keer de winst over het voorbije jaar en 15 keer de verwachte winst voor het lopende boekjaar. Dat komt omdat het bedrijf van Tim Cook ook bijna onzedig rendabel is: over het eind september afgesloten boekjaar draaide Apple dik 48 miljard dollar nettowinst op 229 miljard dollar omzet. 

De producent van de iPhone rijft jaarlijks ook sneller en meer cash - dik 60 miljard dollar - binnen dan het aan de aandeelhouders kan uitkeren. Daardoor is de berg cash intussen aangezwollen tot 269 miljard dollar. Om een idee te geven: daarmee zou Tim Cook in theorie AB InBev kunnen kopen en voldoende zakgeld overhouden voor KBC, Ageas, Umicore en Solvay. 

Met een winst van 0,8 procent naar een zoveelste recordkoers levert Apple ook de Dow Jones een uiterst bescheiden winstje van 0,03 procent op. Daarmee zet de oudste beursbarometer ter wereld met 23.563 punten koers naar het 75ste slotrecord sinds de verkiezing van Donald Trump tot Amerikaans president, vandaag exact 365 dagen geleden. 

En zo blijven beleggers onverminderd inzetten op de door Trump beloofde belastingverlaging, ook al is van die belofte voorlopig weinig in huis gekomen. Een belastingverlaging zou Amerikaanse bedrijven in staat stellen buitenlandse cash te 'repatriĆ«ren' zonder dat de fiscus 35 procent inpikt. En u mag twee keer reden welk bedrijf daar het meest van zou profiteren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect