Aston Martin goedkoper naar de beurs

©Dominic Verhulst/dotch.be

De luxewagenbouwer heeft de maximale prijs voor zijn beursintroductie later deze week met 11 procent verlaagd. De waardering komt nu in de buurt van die van Ferrari.

De gehypete beursgang van het Britse Aston Martin, de hofleverancier van de filmheld James Bond, heeft een eerste realitycheck gekregen. De aanvankelijke prijsvork van 17,5 tot 22,5 pond per aandeel is vernauwd naar 18,5 tot 20 pond. Daarmee zal de maximale waardering bij de aftrap van Aston Martins beurscarrière woensdag 4,54 miljard pond (5,1 miljard euro) bedragen, 11 procent minder dan verhoopt.

Analisten waren dan ook sceptisch over het torenhoge prijskaartje dat Aston Martin op zichzelf gekleefd had. De feedback van potentiële institutionele beleggers was gemengd. Zo zijn ze onder de indruk van het management, maar bestaat twijfel over het uitrollen van nieuwe modellen.

Ferrari

Aston Martin ging voor een hogere waardering dan Ferrari, die andere luxeautofabrikant die op de beurs noteert. Met de nieuwe prijsvork strandt Aston Martin in de buurt van de Italianen. De Britten zouden gewaardeerd worden op ongeveer 21,8 keer de aangepaste brutobedrijfswinst (ebitda), en nog hoger als de onderzoeksuitgaven en schulden meegerekend worden. Ferrari, dat vlotjes winst en cash genereert, noteert op 20,9 keer de ebitda. Zulke hoge noteringen zijn typisch voor luxegoederenbedrijven, een label dat Aston Martin zichzelf graag aanmeet.

Tegen de nieuwe prijsvork kunnen alle aandelen geplaatst worden, laat het bedrijf weten. Aston Martin zou ook nipt in de FTSE 100-aandelenindex geraken, waarmee voor het eerst sinds Jaguar een autobouwer in de Britse sterindex zou noteren. De huidige aandeelhouders willen een kwart van de aandelen naar de beurs brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect