AvH op de beurs: maal vijftig op dertig jaar

Luc Bertrand, de CEO van Ackermans & Van Haaren ©Sofie Van Hoof

Van 1,95 naar 100 euro in 30 jaar. Dat is het opmerkelijke beursparcours van de investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren.

De Antwerpse investeringsmaatschappij Ackermans & Van Haaren tikte dinsdag - even - voor het eerst de kaap van 100 euro aan. Pro memorie: AvH trok op 20 juni 1984 tegen omgerekend 1,95 euro per aandeel naar de beurs. Dat is dus een vervijftigvoudiging van de inleg op goed dertig jaar.

Bovendien verdienden de trouwe intekenaars van het eerste uur ook nog eens louter met de gecumuleerde 13,85 euro nettodividenden zeven keer hun inleg terug. Globaal leverde het aandeel AvH sinds 1984 volgens onze berekeningen 5.941 procent rendement op. Dat is een jaarrendement van 14,6 procent, bijna het dubbel van de 8,6 procent jaarrendement voor wie over dezelfde periode gewoon 'de Brusselse beurs' (in casu de Belgian All Shares-returnindex) kocht.

CFE (DEME) 36,6%

Bank Delen 28,4%

Bank J. Van Breda 13,3%

Sofinim 6,9%

Extensa 5%

Sipef 3,6%

Rest 6,2%

Ramingen: KBC Securities

AvH voert over de jaren heen een voorzichtig dividendbeleid. De groep geeft er de voorkeur aan het gros van de winst te herinvesteren in de portefeuille en die zo over de lange termijn uit te bouwen. CEO Luc Bertrand formuleerde het in 2009 in een interview naar aanleiding van een kwart eeuw beurscarrière als volgt: 'We reserveren onze middelen zo veel mogelijk opnieuw om de langetermijngroei veilig te stellen. Bovendien is het dividend de voorbije tien jaar jaarlijks met zo'n 15 procent gestegen. We hebben vorig jaar bijna even veel dividend uitgedeeld dan de marktkapitalisatie bij de beursgang'.

Slim

De beurskoers (zie onder) ging vooral het voorbije jaar erg hard. Dat is vooral te danken een typische slimme 'Bertrand-deal'. Ackermans & Van Haaren greep in september 2013 de volledige controle over baggeraar DEME. Tot dan zat 50 procent van DEME bij de bouw- en baggergroep CFE .

Bertrand verwierf de controle op DEME indirect en kocht voor 45 euro per aandeel de Franse bouwreus Vinci uit bij CFE. Dat moet zowat de 'deal (of steal zo u wil) of the century' zijn: de beurskoers van CFE is sindsdien bijna verdubbeld en de jongste update leerde dat baggeraar DEME in cashflow nauwelijks zijn gelijke heeft. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud