AvH stapt in kankerspecialist

Voorzitter Luc Bertrand en CEO Jan Suykens van AvH ©Thomas De Boever

OncoDNA, een start-up die via DNA-analyse betere kankerdiagnoses aanlevert, haalt 7,7 miljoen euro kapitaal op. Onder meer Ackermans & Van Haaren komt aan boord.

Het Henegouwse OncoDNA, dat dankzij DNA-analyses kankerspecialisten helpt om de juiste diagnoses te stellen, heeft er met Ackermans & Van Haaren (AvH) een belangrijke aandeelhouder bij. Het bedrijf dat in 2012 werd opgericht door Jean-Pol Detiffe haalde in een kapitaalronde 7,7 miljoen euro op bij een groep investeerders. De Antwerpse investeringsmatschappij AvH is de hoofdinvesteerder en wordt met een belang van 15 procent de belangrijkste aandeelhouder van OncoDNA.

15 %
AvH verwerft een belang van 15 procent in OncoDNA en wordt de grootste aandeelhouder.

Behalve AvH komt ook de Waalse participatiemaatschappij SRIW aan boord, samen met de bank Crédit Professionel du Hainaut (CPH) en InVentures, het investeringsfonds gelieerd aan het crowdfundingplatform MyMicroInvest.

Ook de aandeelhouders van het eerste uur schrijven in op de kapitaalverhoging: de investeringsmaatschappij Sambrinvest, Bio.be (verbonden aan het Institut de Pathologie et de Génétique, IPG), de voormalige CEO van GSK Jean Stéphenne, de ondernemer François Blondel en oprichter Jean-Pol Detiffe. Met de nieuwe injectie komt het totaal opgehaalde kapitaal van OncoDNA op 8,8 miljoen euro.

OncoDNA
  • OncoDNA werd in 2012 opgericht door Jean-Pol Detiffe en helpt kankerspecialisten dankzij DNA-analyses de juiste diagnose te stellen.
  • Meer dan 2.000 oncologen in 60 landen maken gebruik van OncoDNA’s database om genetische informatie van tumoren te koppelen aan de juiste behandeling op maat.
  • Haalt 7,7 miljoen euro kapitaal op bij een groep van investeerders met AvH, SRIW, Sambrinvest, SPH en InVentures.
  • Beloftevolle Onderneming van het Jaar 2015.

OncoDNA, dat in Gosselies is gevestigd op het researchpark vlak bij de luchthaven van Charleroi, analyseert stukjes tumorweefsel om het ‘moleculaire paspoort’ van de tumor op te stellen.

Door de resultaten van de verschillende proeven te kruisen met de gegevens over de kankermedicijnen op de markt wordt precies duidelijk welke geneesmiddelen zullen werken en welke niet. ‘Op die manier is de behandeling doelgerichter en dus meer efficiënt’, zegt de CEO Detiffe. ‘Het grote voordeel is dat we alle data bijhouden en beschikbaar maken voor kankerspecialisten. Die informatie kan hen helpen snel een beslissing te nemen.’

OncoDNA noemt zich dan ook graag de ‘Facebook voor oncologen’. Al meer dan 2.000 artsen uit 60 landen zijn aangesloten op de database van de Waalse start-up. Ze kunnen er voor iedere kankerpatiënt op zoek gaan naar eerdere patiënten met gelijkaardige genmutaties om na te gaan of een specifieke behandeling kans maakt op succes.

Het bedrijf, dat door de consultant EY werd uitgeroepen tot Beloftevolle Onderneming van het Jaar 2015, telt ruim 10.000 patiëntenprofielen. Meer dan 9.000 genetische kankermutaties zijn in de database gekoppeld aan ruim 600 medicijnen, zodat een zeer gerichte behandeling geselecteerd kan worden.

Kritische massa is cruciaal om naar gepersonaliseerde kankerbehandelingen op maat te gaan. OncoDNA wil het verse kapitaal gebruiken om zijn commercieel team en het aantal informatici uit te breiden. De komende twaalf maanden wil het bedrijf 20 mensen aanwerven en het internationaal klantenbestand van oncologen uitbouwen.

Voor ons is het een atypische investering, maar bij een beloftevol bedrijf als OncoDNA moet dat kunnen.
John-Eric Bertrand
Directielid AvH

Dat het biotechbedrijf Ackermans & Van Haaren aan boord haalt, ligt zeker niet voor de hand. De beursgenoteerde holding is niet thuis in de gezondheidssector en staat vooral bekend om haar industriële participaties (de baggeraar DEME, het plantagebedrijf Sipef) en investeringen in vastgoed en de financiële sector.

AvH investeert in OncoDNA via zijn durfkapitaalvehikel Sofinim, dat ook aandeelhouder is in de mediagroep Corelio en de transportgroep Turbo’s Hoet. ‘Voor ons doen is het een atypische kleine investering, maar af en toe vinden we dat dat moet kunnen voor veelbelovende bedrijven die het potentieel hebben om internationaal door te stoten’, zegt John-Eric Bertrand, lid van het uitvoerend comité van AvH.

‘OncoDNA spreekt ons aan wegens zijn maatschappelijke impact in de strijd tegen kanker. We geloven in het disruptieve karakter van DNA-analyse om betere diagnoses te kunnen stellen.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content