Bekaert betaalt 0 procent rente op obligatie

Bekaert-CEO Mathew Taylor (rechts naast voorzitter Bert De Graeve) slaat met nieuwe obligaties een dubbelslag. ©Photo News

Het bedrijf haalt 380 miljoen euro op en moet daar niets voor betalen, met dank aan Mario Draghi.

Bekaert haalde vandaag 380 miljoen euro op via de plaatsing van converteerbare obligaties. Investeerders stellen zich daarbij tevreden met een coupon van nul (!) procent.  

Indien ze enig rendement willen halen, zal de koers van het aandeel Bekaert tussen nu en 2021 (wanneer de obligaties vervallen) aanzienlijk moeten stijgen. Obligatiehouders kunnen hun stukken inwisselen voor aandelen waarbij de conversieprijs op 51,25 euro is vastgeklikt. Dat is 35 procent boven de slotkoers van donderdag.

Indien alle obligaties worden omgezet in aandelen, zal Bekaert 7,4 miljoen nieuwe aandelen creëren. Dat zou een verwatering vazn moeten bestaande aandeelhouders een verwatering van 12 procent betekenen voor bestaande aandeelhouders. 

Het geld zal Bekaert gebruiken om voor 284 miljoen euro andere obligaties (met looptijd tot 2018 en een rente van 0,75 procent) vervroegd terug te kopen. De rest dient om interne en externe groei te financieren. 

De obligaties waren enkel bestemd voor institutionele beleggers. 

Bekaert zit na enkele moeilijke jaren – een gevolg van de zware Chinese concurrentie op de markt van zaagdraad voor zonnepanelenmakers – terug in een groeimodus. Zo nam CEO Matthew Taylor onder meer de staalkoordafdeling over van bandenmaker Pirelli, en fuseerde het zijn staaldraadactiviteiten met die van het Britse Bridon. Intern werd er gewerkt aan efficiëntieverbeteringen. Het aandeel van Bekaert werd dit jaar na een lange winterslaap ook weer tot leven gewekt. 

Bazooka

Bekaert sluit zich aan bij een lange rij van bedrijven die dit jaar de weg naar de Europese obligatiemarkt hebben gevonden. Niet alleen de lage rente speelt daarbij een rol, maar ook de aankondiging van de Europese Centrale Bank, afgelopen maart, dat ze haar monetaire ‘bazooka’ binnenkort ook zal gebruiken om schuldpapier van bedrijven op te kopen.

Dat deed de vraag naar bedrijfsobligaties fors toenemen, omdat beleggers hopen dat ze hun papier tegen hogere koersen aan de ECB zullen kunnen verkopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud