Bekaert tankt 200 miljoen bij spaarder

©BELGA

De staaldraadgroep maakt dankbaar gebruik van de extreemlage rente om de cashbuffer aan te vullen, anticiperend op schuldpapier dat volgend jaar afgelost moet worden.

Bekaert haalt geld op bij de kleine belegger via een obligatie-uitgifte. De staaldraadproducent wil maximaal 200 miljoen euro ophalen. De obligaties lopen over zeven jaar en bieden een jaarlijkse brutocoupon van 2,75 procent.

Voor particuliere beleggers bedraagt de uitgifteprijs 101,875 procent van de nominale waarde. Dat betekent dat u 1.018,75 euro betaalt voor een obligatie van 1.000 euro. Daardoor bedraagt het brutorendement 2,45 procent en het nettorendement, na 30 procent roerende voorheffing, 1,64 procent.

Bekaert zal het verse geld volgens het prospectus in eerste instantie gebruiken om een converteerbare obligatie van 380 miljoen terug te betalen die in juni 2021 op vervaldag komt. De rest van de schuld die op vervaldag komt, zal Bekaert met eigen middelen betalen. 'Dat is een bemoedigend teken en geeft vertrouwen over de verwachte kasstroom', aldus ING-analist Stijn Demeester.

Primeur

Bekaert is dit jaar het eerste Belgische bedrijf dat bij de kleine belegger aanklopt via de plaatsing van een obligatie. Bedrijven kiezen vooral voor obligatie-uitgiftes bij institutionele beleggers. Umicore en GBL zijn daarvan recente voorbeelden. 'Na overleg met de banken bleek een retailbond voor ons de beste optie', verklaart woordvoerster Katelijn Bohez. 'De omstandigheden zijn erg gunstig en het werd ons afgeraden een converteerbare obligatie te vervangen door een nieuwe. Vandaar deze diversificatie.'

De staaldraadproducent steekt met de nieuwe uitgifte nog een tandje bij in het hamsteren van cash als buffer tegen de coronacrisis. Eerder stelde het bedrijf uit Zwevegem zijn dividend en de terugbetaling van een lening bij de Europese Investeringsbank uit. Die werd intussen terugbetaald, bevestigt Bohez.

Kredietlijnen bij banken werden in de eerste jaarhelft volledig opgenomen, maar ook die zijn intussen in grote mate terugbetaald. 'We hebben een stevige slag om de arm genomen aan het begin van de crisis', zegt Bohez. 'Onze kaspositie is heel sterk, ook vanuit onze operaties hebben we een positieve kasstroom kunnen behouden.'

Bekaert is actief in een erg competitieve markt die gevoelig is voor economische schokken. 'De visibiliteit op herstel blijft laag', zegt KBC-analist Wim Hoste. Bekaert verloor dit jaar 31 procent van zijn waarde op de beurs.

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud