Bel20-koekoek Delta Lloyd wordt lelijk eendje

Delta Lloyd kreeg in januari 2013 een bijkomende notering op de Brusselse beurs. Sinds maart van dat jaar maakt de groep deel uit van de Bel20. ©Mathieu Paternoster_nyseEuronext

Delta Lloyd verloor woensdag bijna 8 procent omdat beleggers vrezen voor een kapitaalverhoging. Sinds de Nederlandse verzekeraar in 2013 werd opgenomen in de Bel20 daalde het aandeel ruim 13procent.

Van komkommertijd is er dezer dagen niet bepaald sprake op de beurs van Amsterdam. Eerder deze week crashte Imtech nadat de industriële dienstverlener uitstel van betaling moest aanvragen. En dezer dagen is Delta Lloyd de pineut.

Terwijl de meeste analisten op positieve cijfers hadden gerekend, bleek dinsdag dat de verzekeraar voor liefst 533 miljoen euro in het rood was gegaan. Op zich al dramatisch nieuws, maar daarbovenop bleek nog dat de groep helemaal niet op schema zit om de nieuwe kapitaalnormen te halen die begin volgend jaar van kracht worden.

De kans op een kapitaalverhoging is toegenomen.
Marcel Houben
SNS Securities-analist

Daardoor beginnen beleggers te vrezen dat Delta Lloyd andermaal vers geld zal moeten ophalen door nieuwe aandelen uit te geven en door in het dividend te schrappen. Nog geen half jaar geleden had Delta Lloyd al een kapitaalverhoging van net geen 400 miljoen euro doorgevoerd.

Timing

Slechter kon de timing niet zijn voor Delta Lloyd. Nog geen tien dagen geleden zag de verzekeraar zijn financieel directeur Emiel Roozen opstappen. De Nederlandse toezichthouder had Roozens scalp geeïst omdat Delta Lloyd drie jaar terug misbruik van voorkennis zou hebben gepleegd toen de overheid had laten weten dat ze haar zogenaamde rekenrente op levensverzekeringen zou aanpassen.

De gevolgen laten zich raden. Dinsdag was het aandeel al met ruim 20 procent gekelderd. Woensdag krijgt Delta Lloyd opnieuw een oplawaai van bijna 8 procent, wat wil zeggen dat de groep op twee dagen tijd een kwart van zijn beurswaarde verloor. 

Teleurstelling

Ook bij analisten is de teleurstelling groot. ‘Voor de eigenlijke verzekeringsactiviteiten verandert dit eigenlijk niet veel’, zegt SNS Securities-analist Marcel Houben. ‘Maar het  management is er niet in geslaagd om ons ervan te overtuigen dat de kapitaalpositie van Delta Lloyd onder controle is en dat ze zal verbeteren. De kans op een kapitaalverhoging is dan ook toegenomen. Zo’n operatie zou het aandelenkapitaal natuurlijk erg verwateren. Bovendien moeten de aandeelhouders zich eerst uitspreken over zo’n kapitaalverhoging op een buitengewone algemene vergadering.’ 

Gelijkaardige verhalen vallen te horen bij de andere beurshuizen. In een gesprek met het persagentschap Bloomberg schat een analist van ABN Amro dat Delta Lloyd nog zo’n 500 miljoen euro zal moeten ophalen om zijn solvabiliteitsdoelstellingen te halen. 

Kritiek op de koekoek

De koersval van Delta Lloyd heeft ook gevolgen voor indexbeleggers. Delta Lloyd kreeg in maart van 2013 immers een bijkomende notering op Euronext Brussel en belandde prompt in de Bel20-index. Dat was geen onverdeeld succes, want het aandeel verloor sindsdien ruim 13procent.

Bovendien kon je je afvragen hoe Belgisch de Bel20 nog was met de komst van nog maar eens een buitenlands aandeel. Ter verdediging wierp Euronext op dat Delta Lloyd belangrijke activiteiten had op de Belgische markt. Maar de hoofdmoot van die Belgische tak, Delta Lloyd Bank België, werd verkocht aan het Chinese Anbang. Nu de verkoop van die Belgische bank deze zomer definitief werd afgerond, komt de plaats van het Nederlandse ‘koekoeksjong’ binnen de Bel20 wellicht weer meer ter discussie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud