Advertentie

Bel20 sluit 1,1 procent hoger af

Een positief analistenrapport zet het aandeel Telenet op een record ©BELGA

De Bel20 zette de rally voort met een winst van 1,1 procent. Meest in het oog sprongen Telenet, Mobistar en Fagron, dat het ‘cijferseizoen’ in stijl aftrapte. 

De Brusselse beurs koppelde zijn karretje aan de Europese beurshausse. De Bel20 sloot 1,1 procent hoger af op 3.871,66 punten, een nieuw hoogtepunt sinds mei 2008.

Fagron gaf voorbeurs met de kwartaalupdate de intussen klassieke aftrap van het cijferseizoen in Brussel. En die gaat afgaand op de stevige koersreactie meteen de winkelhaak in met een koersstijging van 5,3 procent naar 40,08 euro: De specialist in magistrale bereidingen voor apothekers boekt een organische omzetgroei van dik 10 procent, zelfs abstractie gemaakt van de goedkope euro.

Volgens Petercam is er vooral sprake van opluchting, omdat het met de gevreesde klap door een strengere terugbetalingspolitiek voor magistrale bereidingen in de VS lijkt mee te vallen. 'De resultaten komen met de analistenconsensus overeen, maar dat is an sich een opluchting', stelt Petercam. 'Midden vorig jaar in een grondige wijziging in van de Amerikaanse terugbetalingspolitiek voor magistrale bereidingen en de eerste impact zou in dit kwartaal zichtbaar moeten geweest zijn'. Het beurshuis handhaaft het 'kopen'-advies.

Bank of America Merrill Lynch joeg kabel- en televisiegroep Telenet 2,2 procent hoger naar 53,6 euro, een record. Tegelijk zakte de mobiele operator Mobistar nog eens 2,5 procent naar 17,7 euro. Het beurshuis denkt dat de toenadering tussen Telenet en Voo, die mogelijk samen op Mobistar-rivaal BASE zouden bieden, in alle scenario's positief is voor Telenet en negatief voor Mobistar. Analist David Wright schetst vier scenario's:

  • Een heronderhandeling van de MVNO-deal, waarbij Telenet gunstiger voorwaarder bedingt om als 'virtuele operator' het netwerk van Mobistar te gebruiken. Dat zou jaarlijks 32 miljoen extra kasstroom voor Telenet opleveren, terwijl Mobistar eenzelfde bedrag moet inboeten. Impact per aandeel: minus 7,2 euro voor Mobistar, plus 3,8 euro voor Telenet.
  • Een fusie van Telenet met BASE. Mobistar verliest zo Telenet als grootklant, met een zware impact van minus 8,6 euro per aandeel voor de beurskoers. Omgekeerd krikt zo'n deal dankzij forse kostenbesparingen de beurskoers van Telenet naar schatting met 12,4 euro op. 
  • Een fusie met Mobistar tegen voorwaarden waarbij Telenet alle synergievoordelen naar zich toe trekt. Impact is minus 4,6 euro per aandeel bij Mobistar en plus 7,8 euro per aandeel voor Telenet. 
  • Een fusie met Mobistar tegen voorwaarden waarbij Telenet 'maar' 75 procent van de synergieën capteert. Impact is minus 0,9 euro voor de beurskoers van Mobistar en plus 5,8 euro per aandeel Telenet. 

BofA becijfert zo gemiddeld de positieve impact op de kasstroom voor Telenet op 7,40 euro per aandeel, de negatieve impact voor Mobistar op 5,3 euro euro per aandeel. Bijgevolg zet het beurshuis Mobistar op de verkooplijst met een koersdoel van 17,2 euro, Telenet verdwijnt van de verkooplijst en krijgt met een 'neutraal'-advies een koersdoel van 54,40 euro. 

IBA ging 4,3 procent hoger naar 24,8 euro. De Waals-Brabantse specialist in kankerbestrijding blijft de goednieuwsshow een vervolg geven. Vorige maand waren er de stevige jaarresultaten waarbij CEO Olivier Legrain voor 2015, 2016, 2017 én 2018 forse omzet- én winstgroei belooft, even later volgde een fors contract voor de installatie van een protontherapiecentrum in Florida

IBA sluit nu voor de verkoop van protontherapiesystemen in Japan een alliantie met Toshiba. Dat is nog geen contract, maar kan volgens analisten belangrijk zijn om op de Japanse markt - na de Verenigde Staten de belangrijkste ter wereld voor protontherapie - door te breken. 


 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud