Belegger schrikt van oplopende schuldenberg Nyrstar

Nyrstar liet eerder deze maand al weten dat de reconversie van Port Pirie vertraging oploopt en de Australische site dit en volgend jaar minder winst zal bijdragen dan verhoopt. ©nyrstar

Na vijf jaar verliesjaren op rij tobben beleggers in de zinkspecialist over de aanhoudende cash drain, die de schuldenberg moeilijk beheersbaar maakt.

Eerst het goede nieuws: operationeel presteerde Nyrstar over 2016 met een bruto bedrijfswinst (ebitda) van 193 miljoen euro in lijn met de verwachtingen. Daarbij wel de kanttekening dat er iets minder spanning dan gewoonlijk was rond die cijfers.

Het management liet twee weken geleden al weten dat de winstbijdrage van Port Pirie, de cruciale Australische loodsmelter die tot recyclagebedrijf wordt omgevormd, in 2017 lager dan verwacht zal zijn. 

De smelters realiseerden in 2016 een ebitda van 222 miljoen euro, een stuk minder dan de 336 miljoen in 2015 als gevolg van lagere verwerkingslonen voor zink en een pak productieproblemen in het derde kwartaal.

©Tijd Multimedia

Voor de mijnbouwtak is dankzij de hogere zinkprijzen en de verkoop of stopzetting van de minst rendabele mijnen het bloeden gestelpt: hier komt de ebitda op 6 miljoen uit, tegenover een verlies van 31 miljoen in 2015.

Door slecht presterende mijnen in de mottenballen of in de verkoop te zetten, drong Nyrstar over 2016 de kasuitstroom van de afdeling terug van 74 naar 15 miljoen euro. Met de huidige hoge zinkprijs verwacht Nyrstar dat de overblijvende vijf mijnen in 2017 een positieve cash flow blijven draaien.

Hilmar Rode, de CEO van Nyrstar ©rv

Volgens het oorspronkelijk plan hadden alle mijnen eigenlijk tegen eind 2016 de deur uit moeten zijn. 'We hebben het proces verlengd, maar blijven trouw aan de strategie om uit de mijnbouw te stappen', verzekerde CEO Hilmar Rode op de telefonische conferentie met analisten. 'Maar nu de overblijvende mijnen een positieve cashflow opleveren, gaan we alleen verkopen tegen een prijs die waarde schept voor de aandeelhouders.' 

De positieve kasstroom kan niet beletten dat het management de boekwaarde van de resterende mijnen kritisch tegen het licht gehouden heeft, met 133 miljoen afwaarderingen tot geval. Exact even veel afboekingen moest Nyrstar slikken op de mijnen die intussen - soms zo goed als voor niets - de deur uitgingen.

Kloof

Bij Nyrstar met zijn geregelde operationele en strategische problemen gaapt er tussen die brutobedrijfswinst en het eigenlijke nettoresultaat een enorme kloof. Dat is over 2016 met de verdere opkuis van de veel te duur bijeen gekochte weinig performante mijnen -  een erfenis van ex-CEO Roland Junck - niet anders.  

We hebben er alle vertrouwen in dat we nu over de juiste mensen en middelen beschikken.
Hilmar Rode
CEO Nyrstar

De meest concrete erfenis van het mislukte mijnbouwavontuur is de hoge schuldenlast, die nog zwaarder geworden is door het sterk opgelopen prijskaartje van de reconversie van Port Pirie. Inclusief eeuwigdurende obligaties om Port Pirie te financieren en toekomstig zink dat nu al in onderpand gegeven is beloopt de schuldenberg nu 1,16 miljard euro.

De schulden belopen nu liefst 6 keer de ebitda van 193 miljoen euro. Rode erkent dat Nyrstar wat schulden betreft 'aan de bovengrens' zit, maar zegt bij de schuldeisers niettemin nog over bewegingsruimte te beschikken. Ter vergelijking: Telenet heeft met een veel hogere en stabielere cashflow schulden die eind 2016 maar 3,5 keer de ebitda bedroegen. 

De schuldenlast is ook een stuk hoger dan wat analisten verwachten. Bovendien voorspelt Nyrstar voor 2017 kapitaalinvesteringen van 240 à 305 miljoen euro. Het midden van die vork is ook een stuk meer dan verwacht.

'Bijgevolg zal het bedrijf in zijn geheel in 2017 waarschijnlijk een negatieve cashflow hebben in 2017', merkt ABN AMRO-analist Philip Ngotho op. De combinatie van hoge schulden en cash drain is logischerwijs niet bepaald een combinatie waar beleggers voor warm lopen: het aandeel zakte op de Brusselse beurs kort na opening 6 procent naar 6,52 euro. 

Rentelasten en afwaarderingen duwen het resultaat netto 414 miljoen of 3,16 euro per aandeel in het rood. Dat is het vijfde opeenvolgende verlies. Sinds 2012 beloopt het gecumuleerde verlies 1,4 miljard euro

SPAARPOT MET EEN GAT IN

Door de aanhoudende verliezen is het eigen vermogen van Nyrstar - de collectieve 'spaarpot' van de aandeelhouders - sinds eind 2011 van 1,32 miljard naar 544 miljoen euro geslonken.

Dit ondanks de kapitaalrondes van 2014 en 2016, waarbij de aandeelhouders de spaarpot met respectievelijk 252 en 274 miljoen euro spekten.

CEO Hilmar Rode - een expert in metaalrecyclage - houdt er niettemin de moed in: 'We hebben er alle vertrouwen in dat we nu over de juiste mensen en middelen beschikken om door te zetten en stapsgewijs verandering te brengen in de operationele en financiële prestaties.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud