Beleggers in China krijgen correctie om de oren

Chinese kleine beleggers zitten met de handen in het haar na de correctie. Groene cijfers staan in China voor verlies. ©BELGAIMAGE

De Chinese beurzen zijn vrijdag officieel in een correctie gesukkeld. Beleggers tonen zich ongerust dat de grootste rally uit de Chinese beursgeschiedenis toch limieten kent.

De Shanghai Composite-index, de belangrijkste graadmeter voor de beurzen op het Chinese vasteland, keldert vrijdag meer dan 6 procent. Daarmee is de aandelenkorf 13 procent gedaald sinds zijn piek, wat beleggers officieel met een correctie opzadelt.

Volgens de theorie is zo'n correctie - een daling van 10 procent of meer - een tijdelijke terugval in een langetermijnhausse. Maar het woord hausse is een behoorlijk understatement voor de evolutie van de Chinese beurzen de jongste maanden en zelf jaren (zie grafiek onderaan). Op anderhalf jaar tijd is de Shanghai-index bijvoorbeeld ruim verdubbeld (+124%).    

Rally

Zoals overal elders ter wereld is de Chinese rally in grote mate gedragen door het soepel monetair beleid van de centrale bank. Peking probeert de klemtoon binnen de economie te verschuiven van export en industrie naar consumptie en diensten. Met haar stimulusbeleid wil de centrale bank die overgang naar een model met minder hoge groeicijfers in goede banen leiden.    

Daarnaast heeft de rally ook nog eens miljoenen kleine beleggers naar de beurs gelokt. Die nieuwkomers stuwden de waarderingen - vaak met geleend geld - nog verder de hoogte in. En om het plaatje compleet te maken, trekt de toenemende toegankelijkheid van de Chinese beurzen ook veel internationaal kapitaal aan.

Crash  

Na de grootste en langste rally - de stierenmarkt duurde volgens Bloomberg in totaal 928 dagen - sinds de opening van de Chinese beurzen in 1990 krijgen beleggers nu blijkbaar toch hoogtevrees. Shanghai beleefde zelfs zijn slechtste week sinds oktober 2008, toen de financiële wereld in brand stond. 

Volgens David Woo, strateeg bij Bank of America, kan de Chinese rally makkelijk de vergelijking met de technologiebubbel van de jaren 2000 doorstaan. En als de zeepbel barst, dreigen ook nu zware gevolgen voor de financiële markten wereldwijd.  

Volgens JPMorgan biedt de correctie dan weer een koopgelegenheid. De Amerikaanse zakenreus gaat ervan uit dat Peking tijdig zal ingrijpen als de daling uit de hand dreigt te lopen. 

JPMorgan staat wel in toenemende mate geïsoleerd met die mening. Een rondvraag van concurrent Morgan Stanley leerde dat nu al meer dan de helft van de investeerders erkent dat de Chinese beurzen een zeepbel kennen. 

Donderdag dook ook de beurs van Brussel al in een correctie. Maar daar houdt de vergelijking met China zowat op. De Bel20 deed twee maanden over de neerwaartse rit die de Chinese beurzen in vijf handelssessies aflegden. 

©(rv)

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud