Beleggers straffen Twitters trage groei af

Jack Dorsey, co-stichter en interim-CEO van Twitter ©REUTERS

Het sociaal netwerk Twitter worstelt meer dan ooit met stevige groeipijnen. Beleggers straffen het aandeel woensdag dan ook genadeloos af, met een koersval van 12 procent.

'Onaanvaardbaar', zo omschrijft CEO Jack Dorsey het huidige groeitempo van Twitter . De omzet steeg wel met 61 procent, maar dat was vooral omdat het sociaal netwerk meer advertenties wist te puren uit in essentie dezelfde groep gebruikers.

Het aantal actieve gebruikers steeg 15 procent, tot 316 miljoen. Maar zonder rekening te houden met gebruikers in opkomende markten die alleen Twitter volgen via sms, steeg het aantal intensieve gebruikers dat rechtstreeks via de app of de website inlogt slechts met 1 procent tot 304 miljoen. Die uiterst trage groei kunnen beleggers niet appreciëren: het aandeel krijgt woensdag een klap van jewelste. 

'Onze resultaten tonen goede vooruitgang in advertentie-inkomsten, maar we zijn niet tevreden met de groei van ons publiek', zegt Dorsey. 'We moeten veel duidelijker het antwoord op de vraag 'waarom Twitter?' formuleren', erkende de interim-CEO in de live via streamingdochter Periscope uitgezonden toelichting.

'Twitter moet zo makkelijk zijn als jouw venster om te zien wat er in de wereld gebeurt', vervolgde Dorsey. 'Maar dat is niet genoeg. We moeten ook 's werelds krachtigste megafoon zijn om je boodschap uit te dragen'.'We bereiken de early adopters van technologie, maar niet de massa. Pas als we erin slagen die massa te bereiken, zal onze groei aantrekken. Maar dat kan nog een tijd duren', erkent CFO Anthony Noto. 

We moeten veel duidelijker het antwoord op de vraag 'waarom Twitter?' formuleren
Jack Dorsey
Interim-CEO Twitter

Twitters kwartaalomzet (502 miljoen dollar) en winst per aandeel (7 cent) lagen iets boven de marktverwachting. Maar analisten schrokken van de sterke vertraging bij de groei van het aantal gebruikers. Bovendien liet het management weten niet meteen beterschap te verwachten. CFO Anthony Noto waarschuwde op de telefonische analistenconferentie dat de 'vrij scherpe vertraging' van de groei van het aantal gebruikers ook de advertentie-inkomsten bedreigt.

Bovendien is de - kleine - winst per aandeel louter het gevolg van het feit dat Twitter net als veel bedrijven in Silicon Valley heel wat kosten - zoals die voor aandelenopties - uit het 'aangepast' nettoresultaat filtert. Inclusief aandelenopties dook het bedrijf weerom 137 miljoen dollar of 21 cent per aandeel in het rood.

Twitter verwacht dat de omzet in het derde kwartaal zal uitkomen tussen 545 en 560 miljoen dollar. De jaaromzet voor 2015 zal volgens de prognoses van het bedrijf afklokken tussen 2,2 en 2,7 miljard dollar. Maar door de afzwakkende groei blijft Twitter het dus erg moeilijk hebben omzet te vertalen in een rendabel onderste lijntje.

Q2'15 rev: $502M; adj. EBITDA: $120M; non-GAAP net income: $49M. Key info: http://t.co/vD89osWNNi #TWTRearnings $TWTR pic.twitter.com/L1t8IYge0g— TwitterIR (@TwitterIR) July 28, 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud