Beleggers zien liever pef dan pet

©BELGA

Avantium en Resilux waren de winnaars van de dag na een pefdeal.

De Europese beurzen wonnen een halve procent nadat uit de notulen van de Amerikaanse centrale bank (Fed) is gebleken dat de monetaire autoriteit nog even doorgaat met stimuleren. De Fed-bestuurders waren eensgezind over het inflatierisico, dat blijft volgens hen laag. Ook over de stijgende rente maken ze zich weinig zorgen.

Wat gebeurt er met tech?

De beleggers waren blij met het vooruitzicht van laag blijvende rentes. De Bel20-stieren lopen zich weer warm om naar de 4.000-puntengrens te gaan en duwden de index 0,4 procent hoger naar 3.941 punten. De grootste stieren in de Bel20 waren Sofina en Argenx met dagwinsten boven 2 procent. Het zijn aandelen die baat hebben bij een soepel monetair beleid met een lage rente.

Aperam

Een andere stijger was de inoxproducent Aperam die 1,1 procent won tot 41,09 euro. Analist Frank Claassen van Degroof Petercam zegt dat hij het herstelpotentieel van Aperam heeft onderschat. 'Enkele weken geleden verhoogden we ons advies voor Aperam van 'houden' naar 'kopen' omdat we een tweede sprint verwachtten in de rally van het aandeel door het herstelmomentum in de metaalmarkten. Maar het lijkt erop dat we de kracht van dat momentum hebben onderschat. We dachten dat de prijs voor basismetalen nu rond 900 euro per ton zou liggen, maar inmiddels liggen de prijzen in Europa al boven 1.000 euro per ton. Met die prijzen zien we ruimte voor een brutobedrijfswinst van meer dan 300 euro per ton. In het vierde kwartaal van 2020 was dat 253 euro per ton.'

'Ondanks de lockdowns blijft de vraag naar roestvrij staal sterk in Europa. De aantrekkende auto- en constructiemarkten stuwen de vraag. Al met al zien we een volumegroei tussen 8 en 9 procent in 2021.' De analist heeft een koopadvies en koersdoel van 52 euro.

Avantium

We blijven bezorgd over de vele geld dat Avantium nodig heeft.
Wim Hoste
Analist bij KBC Securities

Voor de grootste actie moesten we op de brede markt zijn. Daar klom Avantium met 5,2 procent naar 6,12 euro. Het bioplasticsbedrijf sloot een deal met de petflessenproducent Resilux voor de afname van het milieuvriendelijke pef. Daardoor behaalt Avantium eindelijk het vooropgestelde doel van 50 procent afname voor zijn nog te bouwen FDCA-fabriek (FDCA is de grondstof voor pef).

Blikvanger

Donderdag

De Europese beurzen stonden in het groen nadat de notulen van de Federal Reserve beleggers woensdagavond geruststelden. Ook de Duitse fabrieksorders stutten het sentiment. In februari gingen de bestellingen maand op maand 1,2 procent hoger.

Vrijdag

De beursnieuweling Nyxoah komt met cijfers over 2020. Het wordt de eerste echte test voor de producent van een implantaat tegen slaapapneu. Degroof Petercam rekent voor 2020 op een omzet van 200.000 euro - Nyxoah commercialiseert sinds juli één product in Duitsland - en een verlies per aandeel van 0,87 euro. Ook de komende jaren zal Nyxoah nog verlieslatend zijn, maar de omzet moet exponentieel groeien. De nettokaspositie komt naar verwachting uit op 84,1 miljoen euro, met dank aan het geld van de beursgang.

Dat is een opsteker. Eind maart zat Avantium nog maar op 30 procent. Daarmee lijkt een definitieve investeringsbeslissing voor de bioplasticfabriek nabij. Avantium trok in 2017 met vage plannen voor de droomfabriek naar de beurs en was tot voor kort een seriële ontgoocheling.

Analist Wim Hoste van KBC Securities verhoogt zijn koersdoel voor Avantium van 1,75 naar 3 euro, nog ruim onder de beurskoers dus. 'We blijven bezorgd over het vele geld dat Avantium nodig heeft. Een finale investeringsbeslissing is nog altijd niet genomen omdat de financiering nog niet rond is. Daarom blijven we aan de zijlijn met een verkoopadvies.'

ING-analist Greg Watson zegt dat de mijlpaal van 50 procent afname dingen in gang zal zetten. 'We verwachten dat dat de 55 miljoen euro aan bankfinanciering losmaakt die nodig is om de fabriek te bouwen. Daarom verwachten we een investeringsbeslissing tegen de zomer.' Watson heeft een koopadvies en een koersdoel van 13,44 euro voor Avantium.

Resilux profiteerde ook van het nieuws en trok 3,1 procent hoger naar 168 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud