Advertentie

Belron legt D'Ieteren in de watten

Belron is ons land vooral bekend als Carglass-eigenaar ©Christophe Ketels

De Carglass-eigenaar steekt zich fors dieper in de schulden om eigenaar D'Ieteren een uitzonderlijk dividend uit te keren.

1,3 miljard euro. Dat is het bedrag dat de autobeglazingsspecialist Belron met nieuwe leningen in euro en dollar gaat ontlenen.

Een deel van het bedrag zal aangewend worden om oude schulden af te lossen, maar toch zal de schuldgraad per saldo fors toenemen: na de deal zal de Carglass-eigenaar naar eigen zeggen een schuldenlast van 4,25 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst (ebitda) torsen, tegenover 2,6 keer nu. Dat is zeer fors: bij de telecom- en televisiegroep Telenet, die met zijn notoir hoge en stabiele cashflow flink wat schulden aankan, belopen de schulden op dit ogenblik 'maar' 3,4 keer de ebitda

Met de opbrengst gaat Belron nog eens de huidige hoofdaandeelhouder D'Ieteren in de watten leggen voor die een tweede keer - via de huidige zoektocht naar een minderheidsaandeelhouder - langs de kassa passeert. Belron keert de aandeelhouders - vooral de holding D'Ieteren (95%) - een uitzonderlijk dividend van 450 miljoen euro uit. Bovendien betaalt Belron een lening van 180 miljoen euro aan D'Ieteren terug. 

Op het eerste gezicht lijkt het vreemd dat D'Ieteren schulden op de balans laadt nog vóór er een partner gevonden is. Maar toch is dat niet zo, stipt KBC Securities-analist David Vagman aan. Ten eerste zal door ten koste van het eigen vermogen meer schulden op de balans van Belron te zetten de toekomstige minderheidsaandeelhouder minder kapitaal moeten inbrengen, wat de zoektocht potentieel vergemakkelijkt.

Ten tweede herfinanciert Belron zo de nu relatief dure schuld (4,4 procent rente) op een ogenblik dat de financiële markten dat nog vlotjes toelaten. Belron betaalt nu gemiddeld 4,4 procent rente op schulden met een looptijd van minder dan vier jaar.

Door nieuwe schulden op zeven jaar uit te geven kan Belron niet alleen de aflossing verder in de toekomst schuiven, maar ook de rentelast verminderen. Belron zal zo'n 2,5 à 3 procentpunt extra betalen boven Libor en Euribor, het tarief voor respectievelijk leningen in dollar en euro. De rente op de dollarschuld zal zo ongeveer 4 procent belopen, die op de euroschuld 2,5 procent. 

Met de extra uitkering zegt D'Ieteren verder te investeren in 'andere activiteiten met een sterk groeipotentieel'. Vorig jaar verraste de groep al met een eerste investering buiten de autosector, via de aankoop van de Italiaanse notitieboekjesproducent Moleskine.

Belron is lang niet het enige bedrijf dat profiteert van het jarenlange gratisgeldbeleid van ECB-voorzitter Mario Draghi om goedkoop geld bij te tanken. Vorige week nog klikte Fluxys de lage rente vast tot 2029. Ook een hele reeks andere bedrijven gingen de autobeglazingsspecialist voor. 

GRAZIE MILLE, MARIO

Belron is lang niet het enige Belgische bedrijf dat gretig gebruik maakt van het lagerentebeleid van de Europese Centrale Bank. Ondernemers kunnen zo goedkoop schulden tanken om overnames en/of investeringen te financieren en een hefboom te zetten op de winst.

De 'sponsoring' uit Frankfurt smeerde de miljardenovername van SABMiller door AB InBev en vormde ook een belangrijke factor bij het - afgeketste - stevige bod van Bpost op PostNL.

En wie niet onmiddellijk plannen koestert, kan de rentelasten fors verminderen door de schulden te herfinancieren, zoals een huiseigenaar die bij de huisbank zijn woonkrediet heronderhandelt. Onder meer Fluxys Belgium, Balta, EandisUmicoreTelenetProximus, GBLEtexEuronavGreenyard,Ontex, Cofinimmo, Telenet, Elia, Bekaert en Immobel kozen die weg al. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud