Biocartis beloond voor sterk jaareinde

Het labo van Biocartis in Mechelen. ©Kristof Vadino

Beleggers beloonden Biocartis na het overtreffen van de jaarprognose. Biocartis profiteerde van de lancering van de coronatest.

Biocartis schoot maandag 6 procent hoger tot 4,76 euro. De koersreactie volgde op een kort persbericht waarin de Mechelse diagnosticagroep meldt de eigen doelstellingen voor 2020 te hebben behaald.

In 2020 mocht Biocartis 335 nieuwe Idylla-minilabs plaatsen. Daarmee overtrof de groep niet alleen de recentste neerwaarts bijgestelde doelstelling van 300 plaatsingen van midden 12 november, maar ook de oorspronkelijke doelstelling van 300 tot 350 Idylla's. Het aantal geïnstalleerde labs lag eind vorig jaar op 1.581.

Nog in 2020 heeft Biocartis zijn commercieel cartridgevolume met 31 procent laten groeien, iets meer dan de doelstelling van 30 procent. Toch wijst het management op de zware disruptie in de oncologiemarkt als gevolg van Covid-19. 'De cijfers en het begeleidende commentaar wijzen erop dat Biocartis veel succes heeft geboekt met de coronatest', zegt Berenberg-analist Michael Healy. Hij hanteert een koopadvies en een koersdoel van 6,50 euro. 'Een mogelijke Amerikaanse FDA-goedkeuring van die coronatest kan het aandeel dit jaar nog een extra boost geven', zegt Healy.

Kaspositie

Eind 2020 lag de kaspositie op 124 miljoen euro, terwijl de recentste raming 120 miljoen euro bedroeg. Dat was het derde cijfer dat in het persbericht van Biocartis vermeld stond. Voor de volledige jaarcijfers is het wachten op 25 februari.

'Een operationeel break-evenresultaat verwachten we niet voor 2024', zegt Degroof Petercam-analist Thomas Guillot. Hij denkt dat Biocartis extra cash nodig heeft over de komende 12 à 24 maanden. 'Daarom zou een versnelling van de business welkom zijn in 2021.' Guillot hanteert een 'houden'-advies en een koersdoel van 3,8 euro.

Biocartis gaf maandagochtend geen vooruitzichten voor 2021. Analisten hopen op prognoses bij de jaarresultaten op 25 februari.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud