Biocartis mikt op stevige groei dankzij covidtesting

©DB60045103

Biocartis stelt een versnelling van zijn groei in het vooruitzicht, maar koppelt die aan de mate waarin het aantal coronatesten op peil blijft. Een lancering van zaklabo Idylla in China en Japan is op handen.

Hoe cynisch het mag klinken, Biocartis heeft veel te winnen bij corona. Via het minilab Idylla werd in 2020 een test ontwikkeld om Covid-19 op te sporen. Dat leverde extra verkoopvolumes op en die waren welkom. De volumes in kankeronderzoek groeiden immers maar matig doordat patiënten moeilijker toegang hadden tot ziekenhuizen en onderzoeken uitstelden.

Voor het huidige jaar koppelt Biocartis zijn lot dan ook aan het verdere verloop van de pandemie. Het mikt op een versnelde groei van 40-60 procent voor zijn cartrigdevolumes. Dat zijn de patronen die gebruikt worden om in Biocartis' minilaboratorium Idylla, bloed-, urine- en weefsteltesten uit te voeren. 'De bovenkant van die groeivork kan alleen bereikt worden indien de vraag naar covidtesten op peil blijft', zegt het persbericht. De cartridges zijn de grote motor van de groei. De zaklabo's zelf zouden stagneren: daar mikt Biocartis opnieuw op 300 tot 350 nieuwe installaties. Het hoopt het jaar af te sluiten met 50 miljoen euro in kas.

In China staat Idylla dichtbij een markttoelating van de lokale autoriteiten en ook in Japan is een vergunning op handen. 'Maar beiden zullen nog niet bijdragen aan het resultaat in 2021', zeggen analisten.

Naast kankers en infectieziekten werkt Idylla ook aan een nieuw toepassingsgebied: het opsporen van genetische afwijkingen. 'De lancering van de nieuwe toepassing GeneFusion kan de nodige aandacht van farmabedrijven lokken die op zoek zijn naar een diagnosticapartner', zeggen de analistenThomas Vranken en Lenny Van Steenhuyse van KBC Securities.

bio

Begin januari kwam Biocartis al met de mededeling dat het voor 2020 zijn pre-pandemiedoelstelling had behaald, en bevestigt dat nu in de cijfers. Het aantal steeg met 31 procent naar 230.000, een tikje hoger dan de doelstelling. Ook het aantal geïnstalleerde Idylla's ligt met 335 boven de in november verlaagde doelstelling en komt uit op de doelstelling die Biocartis zich voor de pandemie had opgelegd.

Die volumegroei resulteerde in een omzet van 31 miljoen euro. Biocartis moet nog altijd torenhoge kosten maken voor de commerciële uitrol van Idylla. Het staat zelf in voor de verkoop van de zaklabo's sinds het afspringen van een samenwerking met Thermo Fischer in 2019. Het verlies werd weliswaar teruggedrongen en bedroeg nog 46,9 miljoen tegenover 55,6 miljoen in 2019. De kaspositie is met 124 miljoen euro een stuk sterker dan verwacht. Operationele winstgevendheid wordt volgens de analisten niet voor 2024 verwacht.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud