Bpost-aandeel in twee weken 700 miljoen lichter

Bpost noteert nu één derde onder de intekenprijs van juni 2013, 14,50 euro ©Photo News

Het beurshuis HSBC vreest dat het postbedrijf de komende drie jaar onvoldoende cashflow zal genereren om het dividend te dekken.

Het beleggersvertrouwen in Bpost  is volledig zoek. Maandag tuimelt het postaandeel op de Brusselse beurs nog eens tot 8 procent naar 9,57 euro, een diepterecord.

Sinds de publicatie van tegenvallende kwartaalresultaten minder dan twee weken geleden is het aandeel 28 procent of 700 miljoen euro afgeprijsd. Tegenover de piek van 28,30 euro begin dit jaar beloopt het verlies zelfs 66 procent. 

-66%
Rampjaar 2018
Sinds de piek begin dit jaar is het aandeel Bpost twee derde van zijn waarde verloren

HSBC is het jongste beurshuis dat de handdoek gooit. Analist Edward Stanford haalt Bpost van de kooplijst en verlaagt het koersdoel met 30 procent tot 11 euro. Dat het dividendrendement opgelopen is tot 13 procent bruto, vindt Stanford geen geruststelling. 'Het dividendrendement is geen koersbeschermer als fundamentele vragen over het bedrijfsmodel gesteld worden.'

We denken dat de casflow minstens drie jaar onvoldoende zal zijn om het dividend te dekken
Edward Stanford
HSBC-analist

Hij twijfelt er niet aan dat Bpost dit jaar een stabiel dividend van bruto 1,31 euro per aandeel zal uitkeren, net zoals het management beloofde. Maar zo'n uitkering is pas duurzaam als het management de operationele problemen in eigen land - in zowel de klassieke brievenpost als in de pakjesdienst - en bij de Amerikaanse dochter Radial opgelost krijgt, luidt het.

Ontgoochelingen

'Dit jaar zijn er op dat vlak alleen ontgoochelingen geweest en door de toenemende kosten beloven de plannen van het management ook tijdens de komende eindejaarspiek getest te worden', klinkt het droog.

Net als veel andere analisten merkt ook de HSBC-analist op dat Bpost extra schulden zal moeten aangaan om zijn royaal dividend - dat jaarlijks 262 miljoen euro kost - te blijven uitkeren.

Bovendien is ook Stanford 'not amused' over de weinig transparante rapportering van Bpost, dat pas na het derde kwartaal van 2018 meldde dat de resultaten over het derde kwartaal van 2017 een uitzonderlijke meevaller van 22 miljoen euro bevatten.

Stanford: 'Door de zware druk op de sector en de onzekerheid over de onderliggende rendabiliteit van de groep denken we dat er tenminste de komende drie jaar onvoldoende cashflow zal zijn om het dividend te dekken. Daarom vinden we het moeilijk nu te zeggen waarom beleggers het aandeel zouden moeten kopen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud