Bpost meldt ontslag voorzitter pas na week

François Cornelis, de ontslagen voorzitter van Bpost. ©BELGA

Bpost had bijna een week tijd nodig om het vrijwillige ontslag van zijn voorzitter François Cornelis te melden aan de markten. Geen koersgevoelige informatie, oordeelt de beurswaakhond.

Bpost stuurde dinsdagavond een opmerkelijk persbericht de wereld in. Het postbedrijf meldde dat François Cornelis per direct opstapt als voorzitter, hoewel zijn mandaat tot 2023 liep. Even opvallend was de timing van de communicatie. Volgens het persbericht stelde Cornelis zijn mandaat ter beschikking met ingang van vorige woensdag 31 maart. De woordvoerster van Bpost bevestigt dat de raad van bestuur die dag samenkwam om het vertrek van Cornelis te noteren.

Dat Bpost het ontslag van zijn voorzitter een non-priorbehandeling gaf, wekt verbazing. Beursgenoteerde bedrijven moeten gevoelige informatie onmiddellijk communiceren. Waarom wachtte het postbedrijf dan zes dagen om de financiële markten te informeren over het plotse afscheid van zijn voorzitter, amper drie weken na het gedwongen ontslag van CEO Jean-Paul Van Avermaet?

De essentie

  • Bpost maakte het vrijwillige ontslag van voorzitter François Cornelis pas zes dagen na datum bekend.
  • Dat doet de vraag rijzen of het beursgenoteerde postbedrijf de financiële markten niet sneller moest informeren.
  • Volgens de beurswaakhond FSMA is het vertrek van een voorzitter geen koersgevoelige informatie.

'Het ontslag van de voorzitter moest eerst besproken worden met de minister (federaal minister van Overheidsbedrijven Petra De Sutter, red.)', zegt de woordvoerster van Bpost. Bovendien had Cornelis naar verluidt nog geen officiële ontslagbrief verstuurd. De beslissing werd daarom pas dinsdag betekend.

Het ontslag van de voorzitter moest eerst besproken worden met en aanvaard worden door de minister.
Woordvoerster Bpost

In het postbedrijf valt ook te horen dat nog een opvolger voor Cornelis gevonden moest worden. De keuze viel op onafhankelijk bestuurder Ray Stewart. De vroegere financieel directeur van het telecombedrijf Proximus woont in Florida, vlak bij het golfresort Mar-a-Lago van ex-president Donald Trump.

In de carrousel promoveerde een andere onafhankelijke Bpost-bestuurder, Mike Stone, tot voorzitter van het strategisch comité. Die post bekleedde Cornelis pas sinds drie weken nadat de bestuurders hem hadden afgezet als voorzitter van het bezoldigings- en benoemingscomité. Bestuurder Laurent Levaux, die een MR-etiket heeft, leidt vanuit die functie de zoektocht naar een opvolger voor CEO Jean-Paul Van Avermaet.

Koersgevoelig

De beurswaakhond FSMA ziet geen graten in de trage communicatie van Bpost. Volgens een woordvoerder moet een beursgenoteerd bedrijf zelf beoordelen welke informatie koersgevoelig is. Dat is het geval bij het ontslag van een CEO, maar niet bij het vertrek van een voorzitter, die geen uitvoerende functie uitoefent.

Bij Bpost komt de voorzitter in woelig water terecht. Samen met interim-CEO Dirk Tirez moet interim-voorzitter Ray Stewart het postbedrijf door de coronacrisis loodsen. Stewart blijft aan zet tot de algemene vergadering van 12 mei, die de fel bekritiseerde raad van bestuur grondig zal dooreenschudden.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud