Advertentie

'Bpost, mooi alternatief voor lage rente'

©BELGA

Bpost is de primus in de Bel20. 'Een veilig, aantrekkelijk alternatief in tijden van lage rente', klinkt het. Het aandeel maakt sinds vandaag deel uit van de Stoxx 600.

De Bel20 eindigde onveranderd. Het aandeel Bpost   is in de loop van de dag voor het eerst boven 20 euro gegaan. Het aandeel maakt sinds vandaag deel uit van de Stoxx600, de index met de 600 belangrijkste, Europese aandelen. Aangezien heel wat fondsen die index schaduwen, nemen ze het aandeel vandaag op in hun portefeuille. 

Het aandeel loopt evenwel al langer dan vandaag in de kijker. Bpost trok in juni vorig jaar naar de beurs aan 14,50 euro per aandeel. Sindsdien is het aandeel reeds met 38 procent gestegen. En het werkelijke beleggersrendement ligt, rekening houdende met het uitgekeerde dividend, nog hoger. 

Het dividendrendement is volgens analisten zowat hét argument om Bpost-aandelen te bezitten. 'Een belegging met een beperkt neerwaarts risico. En een dividendrendement dat zeer aantrekkelijk is als alternatief voor de lage rente', klinkt het bij het beurshuis ING, dat het aandeel eerder deze maand op zijn favorietenlijstje heeft gezet. 

 

5,6 procent dividendrendement

Over het boekjaar 2013 keerde Bpost 1,13 euro brutodividend per aandeel uit. En het management liet al verstaan dat het dit jaar meer zal zijn. Dat betekent aan de huidige koers minstens een dividendrendement (bruto) van 5,6 procent. Bovendien krijg je dat dividend al voor 10/12e in december gestort en hoef je niet te wachten tot april of mei zoals bij de meeste bedrijven.

Maar hoe zeker ben je als aandeelhouder dat dit dividend de komende jaren niet zal dalen? Anders gezegd, hoe zeker ben je dat Bpost voldoende winst en cashflow zal blijven genereren om zijn aandeelhouders, in eerste instantie de Belgische staat, te plezieren. Tot op heden heeft het Bpost-management de zorgen weten te onderdrukken door keer op keer beter dan verwachte kwartaalresultaten te presenteren. In augustus verhoogde Bpost nog zijn winstprognose.

'Akkoord, de inkomsten uit postvolumes zijn dalende. Maar dat wordt gecompenseerd door het stijgende belang van pakjesverzendingen. Bovendien is er ruimte om de kosten te verlagen', klinkt het bij analisten. Maar of dat voor beurshuizen Petercam en ING voldoende is om hun koopadvies nog te bevestigen, is de vraag. Door de recente koershausse is hun koersdoel van 20 en 20,50 euro bereikt. Of het aandeel van hun kooplijst verdwijnt, zal binnenkort blijken. 

ABN Amro is momenteel het buitenbeentje met een verkoopadvies en een koersdoel van amper 14,50 euro. 'We denken dat beleggers de langetermijnrisico's onderschatten. 'De daling van de postvolumes blijft matig maar we denken dat dat zal accelereren in analogie met wat in andere Europese landen is gebeurd. Bovendien zijn we ervan overtuigd dat de hernieuwing van contracten zoals de bedeling van kranten en magazines tegen minder lucratieve voorwaarden zal gebeuren.'

 

Sipef krijgt bonus van 1 miljoen

Sipef  was de primus in Brussel. De Indonesische regering heeft plannen om de taksen op de palmolie-export in oktober tot nul te reduceren. Dat zou meteen een positieve impact van zowat 1,2 miljoen dollar hebben op het nettoresultaat van Sipef. Meer weten? Lees hier verder.

 

EVS heeft parachute nodig

Het aandeel EVS  blijft maar terrein verliezen. Het Luikse technologiebedrijf stelde investeerders eind augustus zwaar teleur door zijn omzetprognoses aanzienlijk te verlagen van een 'hoge eencijferige' groei naar een 'laag eencijferige' groei. Een winstalarm in een even boekjaar, waarin EVS dankzij talrijke grote sportevenementen steevast goed scoort, was er voor vele beleggers en analisten duidelijk teveel aan. Al haastte de Nederlandse CEO Joop Janssen zich om de zaken te nuanceren. 'Er is geen sprake van een malaise, EVS heeft enkel een tijdelijke dip', zei hij.

Analisten hebben hun koersdoel de voorbije weken en masse verlaagd. Rabobank-analist Hans Slob toonde zich bijvoorbeeld bezorgd over de toenemende concurrentie van het Canadese Evertz dat met zijn Dreamcatcher, een slowmotiontechnologie voor sportevenement, EVS het vuur aan de schenen legt. Andere analisten wijzen dan weer op dat technologie in de sector steeds sneller verouderd is, waardoor de uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling de hoogte zullen moeten ingaan. 

 

Marnix Galle on the move

Immobel  profiteert van het nieuws dat het een nieuwe hoofdaandeelhouder krijgt. Allfin, de vastgoedgroep van MArnix Galle (echtgenoot van Michele Sioen), betaalde 55 miljoen euro voor een belang van net geen 30 procent in Immobel, waar Paul Buysse voorzitter is. Galle nam het belang over van de familie Bruckner en betaalde 44,70 euro per aandeel, een premie bovenop de laatste slotkoers. KBC Securities behoudt zijn koopadvies met een koersdoel van 50 euro. 

De overige Europese beurzen noteren op verlies na uitspraken van Lou Jiwei, de Chinese minister van Financiën. 'China zal zijn economisch beleid niet drastisch veranderen op basis van één economische indicator', zo liet hij het voorbije weekend optekenen. Economen zien daarin een signaal dat, ook al vertragen de economische groei en de kredietgroei, de overheid geen massale stimulus in het leven zal roepen. 'China kan niet enkel afhankelijk worden van de infrastructuurinvesteringen van de overheid', zei Lou nog.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud