Advertentie

Brussel: Akka(nsen)

©BELGA

De Bel20 vermagerde licht. Analisten zien kansen voor Akka Technologies, dat flink hoger trok. Econocom verandert van versnelling. Berenberg ziet voor Kinepolis een 'aantrekkelijk instapmoment'.

De Europese beurzen openden hoger na de forse herstelbeweging die de Amerikaanse technologiebeurs Nasdaq woensdag maakte. Maar het optimisme bekoelde al snel. ECB-voorzitster Christine Lagarde praatte de euro omhoog en de ECB trok haar inflatieverwachting op. De beurzen doken in het rood en verloren gemiddeld 0,4 procent.

De Bel20 hield iets beter stand met 0,2 procent verlies op 3.355,85 punten. En dat ondanks een klim van zwaargewichten KBC (+1,2%), ING (+0,8%) en AB InBev (+0,6%) Donderdag raakte bekend dat de bierreus dwangsommen eist tegen stakers in de brouwerij in het Luikse Jupille, waar eerder tien mensen besmet raakten met het coronavirus. Er zou volgens het bedrijf sprake zijn van een onveilige situatie, sabotage en bedreiging.

Akka

Voor actie moesten we op de brede markt zijn. Akka won 8,6 procent tot 18,90 euro na de publicatie van zijn halfjaarcijfers. De Franse ingenieursgroep met een notering in Brussel draaide een nettoverlies van 57 miljoen euro, terwijl analisten een verlies van 71 miljoen euro hadden voorzien. De omzet zakte met 12,7 procent naar 778 miljoen euro. Maar de vrije kasstroom viel goed mee. Die bedroeg 46 miljoen euro tegenover een analistenverwachting van 8 miljoen euro.

CEO Mauro Ricci is tevreden. 'Ondanks de heftige effecten van de coronacrisis op onze prestaties in het eerste halfjaar zijn we in snel tempo aan het transformeren om sterker uit de crisis te komen. Op basis van de trends die we zien sinds het einde van de lockdown verwachten we in de tweede jaarhelft weer winstgevend te zijn.'

Analist Ruben Devos van KBC Securities is positief: 'De coronamaatregelen hebben een stevige impact gehad op veel van de grootste klanten van Akka, zeker in de auto- en vliegtuigsector. Maar van hieruit zouden de trends moeten verbeteren. Hoewel de luchtvaart nog steeds in de moeilijkheden zit, zien we de autosector sneller herstellen. De afgelopen weken zagen we dat klanten van Akka veel betere resultaten boekten dan gevreesd.'

Kansen

Het opwaarts potentieel is groter dan het risico.
RUBEN DEVOS
ANALIST BIJ KBC SECURITIES

Daarnaast ziet Devos kansen voor de onderneming: 'De autosector heeft verschillende uitdagingen voor zich liggen op het gebied van elektrificatie, automatisering en strengere emissie-eisen. Dat levert grote mogelijkheden voor bedrijven als Akka die genoeg ervaring, reputatie en omvang hebben om een concurrentieel voordeel te hebben op kleinere partijen.'

De balans van Akka ziet er momenteel niet zo best uit maar zou volgend jaar gevoelig moeten verbeteren. Devos schat dat de schuldgraad (nettoschuld op ebitda) eind dit jaar 6x zal bedragen. Daarbij houdt de analist geen rekening met 'concrete opties' die Akka op zeer korte termijn zou nemen. De schuldgraad zou volgend jaar echter gevoelig moeten dalen tot 3x in de veronderstelling dat de organische groei toeneemt tot 8 procent, geen cash wordt uitgekeerd en de ebitda-marge herstelt tot 9 procent (van 5 procent in 2020).

'We denken dat het opwaarts potentieel groter is dan het risico', zegt Devos. De analist behoudt zijn koopadvies en koersdoel van 30 euro voor het aandeel.

Kinepolis

De bioscoopgroep Kinepolis kreeg prettig nieuws van Berenberg. Het beurshuis zegt dat de lage koers een mooi instapmoment biedt. 'Kinepolis is hard geraakt door de coronacrisis, maar we denken dat de markt te negatief is over de korte- en langetermijnimpact van de pandemie op de filmindustrie. Het aandeel staat sinds begin dit jaar meer dan 60 procent lager. Op deze niveaus is dat een mooi instappunt.'

Berenberg heeft een koopadvies voor Kinepolis, maar verlaagt het koersdoel van 45 naar 42 euro. Beleggers waren minder positief: ze stuurden het aandeel 0,7 procent lager naar 36,20 euro.

Biocartis

Biocartis kreeg net als Kinepolis goed nieuws van het beurshuis Berenberg. Het verhoogt zijn koersdoel voor de Mechelse leverancier van snelle labtests van 6,60 naar 7 euro. 'Biocartis durft de in april ingeslikte jaarprognose weer uit te spreken. Dat is een duidelijk teken dat het management weer vertrouwen heeft in zijn vooruitzichten. De meer optimistische vooruitzichten vertalen zich in een koersdoelverhoging.'

Berenberg heeft een koopadvies voor het aandeel. Biocartis won 3,7 procent tot 4,80 euro.

Econocom

Econocom kwam voor de openingsbel met vooruitzichten naar aanleiding van zijn beleggersdag. Voor 2020 verwacht de IT-dienstengroep een operationele winst die minimaal op het niveau van 2019 moet liggen. In de tweede jaarhelft zou de winstgevendheid moeten toenemen omdat de kostenbesparingen hun vruchten beginnen af te werpen en de economische activiteit verbetert. De nettoschuld zal verder dalen. Het doel is die op termijn tot nul te reduceren.

Analist Thomas Couvreur van KBC Securities reageert: 'Het is duidelijk dat Econocom na de recente overnames en de prognoses in een nieuwe versnelling schakelt. We zijn zeer geĆÆnteresseerd in de beleggersdag en hopen dat het bedrijf nieuwe informatie geeft over de herstructureringen die het doorvoert. Verder kijken we uit naar de groeiplannen voor de toekomst.'

Couvreur heeft een koopadvies en koersdoel van 2,70 euro voor het aandeel. Beleggers waren minder enthousiast: Econocom daalde 2,8 procent tot 2,44 euro. Kepler Cheuvreux maant aan tot voorzichtigheid, zeker omdat de nakende overname van het Franse scheepvaartbedrijf Les Abeilles volgens hen strategisch weinig steek houdt.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud