Brussel: AB InBev en Ontex genieten van Latino-samba

Analisten plaatsen kanttekeningen bij de Amerikaanse deal van Bpost ©Photo News

De Bel20 hield pas op de plaats, maar dat verhulde een knik voor de banken terwijl AB Inbev en Ontex stevig weerwerk boden dankzij hun Latijns-Amerikaanse connecties.

De Bel20 sloot vrijdag met een bescheiden minnetje van 0,02 procent op 4.069,91 punten. Dat de index nipt geen terrein won, was te wijten aan KBC en ING, die samen een kwart van de beursbarometer vertegenwoordigen. KBC liet 0,7 procent liggen op 71,63 euro, bij ING ging er 0,6 procent af tot 15,58.

De grootbanken staan onder druk door de dalende Europese lange rentes, als gevolg van berichten dat de Europese Centrale Bank in iets getemperde vorm nog een hele tijd de stimulus zal voortzetten. En zoals de jongste wel vaker is sturen beleggers Pavloviaanse de banken lager als de rente zakt en vice versa

Megabrouwer AB InBev bood stevig weerwerk. AmBev, de Braziliaanse dochter van AB InBev, waar de Leuvense gigant 54 procent van controleert, is de jongste weken en maanden aan een indrukwekkende race bezig en tikte gisteren op een record af. Dit dankzij de rugwind van de sterkere Braziliaanse real in combinatie met de heropleving van de lokale economie na jaren crisis.

Credit Suisse benadrukte recent in een koopadvies voor zowel moeder als dochter de sterke vooruitzichten van AmBev: een grotere marktaandeel in Brazilië nu de twee enige rivalen (Heineken en Kirin) er fuseren en sterke groei in Argentinië nu AmBev er weer het merk Budweiser controleert. 

Bpost zakte initieel vrij stevig, maar beperkte uiteindelijk de schade. Bij analisten groeit de scepsis over de grootste overname ooit: maandag trok de Belgische postbode 700 miljoen euro uit voor de Amerikaanse e-commercespecialist Radial. ING haalt bij tweede lezing van die deal Bpost van de kooplijst. Het advies luidt nu 'houden', het koersdoel gaat van 25,80 naar 24,20 euro.

Analist Marc Zwartsenburg toont zich opvallend kritisch over de deal. Hij erkent dat de deal 'potentieel een succesvol e-commerceplatform kan zijn', MAAR:

  • 'We hebben moeite met de strategische en operationele logica, gelet op het beperkte marktaandeel van Radial, de 'winner-takes-all' kenmerken van de markt de afwezigheid van een bewezen staat van dienst'
  • 'De cijfers werken voor ons niet aangezien, op basis van de voorspellingen van Bpost, Radial op middellange termijn geen waarde lijkt te creëren tenzij Radial beter dan verwacht zou presteren of er minder risico's dan gedacht zijn.'

Niet iedereen is er van overtuigd dat de lange reeks recordkoersen van Umicore  (75,75 euro, +0,9%) kunnen blijven duren. Volgens het overzicht van beurswaakhond FSMA zijn er nu al twee fondsen die een serieuze gok nemen op een terugval van de koers.

Vrijdagochtend raakte bekend dat het Franse Capital Fund Management sinds 11 oktober 0,50 procent van de aandelen heeft geshort, vorige week dook al een andere 'wiskundebelegger' WorldQuant - uit de Amerikaanse hedgiehoofdstad Greenwich - op die speculerend op een koersdaling 0,6 procent van de aandelen geleend heeft.

De materialengroep moet met een winst van 38 procent sinds nieuwjaar slechts nipt de duimen leggen voor Galapagos (+44 procent) als Bel20-kampioen. 

Wel even meegeven dat Umicore maandag bij de openingsbel optisch minder duur zal ogen. Het aantal aandelen stijgt van 112 naar 224 miljoen, de beurskoers halveert normaal gezien van de huidige 75 euro naar zo'n 37,5 euro.

Maar dat is niet de hoofdreden van de operatie: de splitsing maakt een eind aan één van de fijnste anachronismen van de Brusselse beurs. Namelijk dat de materialengroep het enige aandeel was dat 'zondigde' tegen het basisprincipe 'één aandeel, één stem'. Bij Umicore telde elk aandeel tot nog toe twée stemmen. Even democratisch natuurlijk, maar een anachronisme dat nog dateerde uit de tijd dat Umicore Union Minière was en onderdeel van het imperium van wijlen Generale Maatschappij. 

Berenberg start de opvolging van Biocartis  met een 'kopen'-advies en een stevig koersdoel van 16,50 euro. In een lijvig rapport van dik 100 pagina's met de kop 'Groei in zijn DNA' is het beurshuis erg enthousiast over de langetermijnvooruitzichten van de specialist in zaklabo's.

'Ook al zijn de vooruitzichten op korte termijn hoogst onzeker, wij geloven dat het bedrijf over een periode van 2 tot 3 jaar genoeg kritische massa kan bereiken en voorspellen tegen 2020 120 miljoen inkomsten', schrijft analist Jakob Berry. 'Op dat ogenblik zal het bedrijfsmodel ook break-even draaien. En eenmaal het omslagpunt bereikt is verwachten we dat de hoge rendabiliteit van de kernactiviteit aan de oppervlakte komt.'

Biocartis krijgt nog méér fanmail. Degroof Petercam herhaalt in een eveneens lijvige update het koopadvies en het koersdoel van 17 euro. Ook hier schrijft analiste Stéphanie Put dat het bedrijf met de nieuwe CEO Herman Verrelst op een keerpunt zit. 'Wij denken dat Biocartis de juiste maatregelen neemt - op eigen kracht en viel partnerschappen met spelers als Amgen, Thermo Fisher en Genomic Health - om zijn commerciële slagkracht te vergroten.'

De analiste rekent er ook op dat de lancering van de MSI-test in 2018 een belangrijke groeimotor wordt. MSI staat voor 'microsatellite instability'. Met die MSI-testen kan kanker in een vroeg stadium worden opgespoord. De huidige technieken voor MSI testing zijn echter duur, complex en nemen veel tijd in beslag. Het Vlaams Instituut voor Biotechnologie werkt aan een volledig geautomatiseerde MSI test op het Idylla-platform van Biocartis. 

Biocartis legt sinds de beursgang in 2014 eigenlijk een vrij stabiel groeipad voor met zijn Idylla-zaklabo, maar daar drapeert de immer manisch-depressieve belegger een zeer grillige koers over. Vandaag vertaalt het aandeel bij een stevige handel van een 600.000 stuks - nu al 30 keer het gemiddeld handelsvolume van 21.000 stuks - de fanmail in 5,2 procent winst naar 11,05 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content