Brussel: Bpost klautert uit het dal

©BELGA

Ook al noteert Bpost nog steeds ruim onder de intekenprijs van vijf jaar geleden, mede dankzij de duurdere postzegel gloort er voor het aandeel wat beterschap.

De Bel20   ging een half procent hoger tot 3492 punten. Europese beleggers waren dus iets minder enthousiast dan hun Amerikaanse collega's, nu Fed-voorzitter Jerome Powell lijkt te suggereren dat er niet zo heel veel renteverhogingen meer in de pijplijn zitten. Vooral recent afgestrafte chemieaandelen werden opgepikt: in Brussel gingen Umicore  en Solvay  respectievelijk 3,5 en 2,1 procent hoger. 

Twee factoren temperden het enthousiasme. Ten eerste natuurlijk het vooruitzicht dat het renteverschil tussen dollar en euro minder hard zal toenemen dan gedacht. Dat remt even de recente dollarklim af.

Tweede factor was de opnieuw zwakke prestatie van de banken, die opnieuw in het rood gingen. Dit nu het er steeds meer naar uit ziet dat de Europese Centrale Bank tot 2020 de rente op nul zal betonneren, wat de rendabliteit van het kernmetier van een bank - kortlopende deposito's in langer lopende kredieten recycleren - onder druk zet.

De grootste stijger in de Bel20 was Bpost  , met een winst van 4,3 procent naar 11,55 euro. Zo klauterde het aandeel weer wat verder weg van het dieptepunt van twee weken geleden. De postbode kondigde voor 2019 en de jaren daarop nieuwe tariefplannen aan. ING-analist Marc Zwartsenburg noemt die verhoging 'hoger dan verwacht'. 

De stevige tariefverhoging lijkt de vrees bij beleggers wat te temperen dat Bpost gelet op de tegenvallende resultaten niet langer het royale dividend zou kunnen handhaven. Veel zal natuurlijk afhangen hoe de briefvolumes zullen reageren op de nieuwe tariefverhoging. Toch is KBC Securities-analist Ruben Devos er vrij gerust in dat Bpost het dividend zal kunnen blijven uitkeren, onder meer via de cash uit de verkoop van vastgoed en dividenden vanuit dochterbedrijven. 

Volgende week woensdag, 5 december, houdt telecom- en mediagroep Telenet   in Londen zijn beleggersdag.

Deutsche Bank blikt vooruit en handhaaft in dat rapport het koopadvies en het koersdoel van 62 euro. Analist Roshan Ranjit denkt dat CEO John Porter op pakjesavond mogelijk voor Sinterklaas zal spelen. 'De hamvraag is hoe Telenet de komende jaren zijn omvangrijke vrije kasstroom zal besteden. Dit zeker nu het management duidelijk heeft laten uitschijnen dat overnames geen prioriteit zijn'. 

De analist denkt dat Telenet ruimte heeft om ook na het forse dividend van 600 miljoen euro deze zomer aandeelhouders in de watten te blijven leggen met een 'regulier' stevig dividend. 'Het management is comfortabel met schulden die tussen 3,5 en 4,5 de jaarlijkse ebitda (brutobedrijfswinst, red.) liggen. Zeker gelet op het schuldprofiel met een gemiddelde looptijd van negen jaar en geen grote schuldaflossingen tot in 2026.'

Toch lopen beleggers voorlopig niet warm voor Telenet, dat er dankzij het superdividend van deze zomer en de remonte van de hele sector al een stevige rit heeft opzitten sinds het dieptepunt aan het begin van de zomer. Het aandeel ging 0,4 procent lager naar 43,12 euro. 

Befimmo   koerste na de beleggersdag gisteren 1,4 procent hoger op 50,80 euro. De focus lag op de herontwikkeling van de Brusselse Noordwijk, de presentatie focuste op die belangrijke kantorenmarkt. 

Precies die herontwikkeling is samen met de algemene malaise op de Brusselse kantorenmarkt een belangrijke reden waarom de vastgoedgroep als één in van de weinigen in zijn sector tegen een korting in plaats van een premie op de intrinsieke waarde noteert. Door de renovatie en bouw van enkele grote projecten zal er grote leegstand (en dus minder huurinkomsten) zijn en zal het beloofde dividend - 3,45 euro bruto per aandeel - dus ook niet meer door de courante nettowinst gedekt zijn. 

Je kunt niet zeggen dat het enthousiasme bij analisten na afloop groot is. KBC Securities, Degroof Petercam en ING blijven bij hun 'neutraal' advies en dat woordje is in tegenstelling tot bij het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank geen reden tot opwinding. 

'Activa en strategie in aanbouw', besluiten KBC Securities-analisten Jan Opdecam en Alexander Makar. En dat mag je dus bij Befimmo letterlijk nemen. De groep heeft twee grote projecten in de Noordwijk. De eerste is Quatuor. Dat gebouw, waar vroeger het Boudewijngebouw van de Vlaamse Gemeenschap stond, wordt midden 2020 opgeleverd.

De 60.000 m² kantoorruimte van Quatuor is voor de helft verhuurd aan Beobank en de specialist in deelwerken Silversquare. Nog geen daverend succes, maar ook die 50 procent is al een hinderpaal stippen de analisten aan. 'Dat laat geen ruimte meer om mee te doen aan de aanbesteding van het Brussels Gewest. Daar is minstens 40.000 m² voor nodig en zal sowieso voor na de verkiezingen van 2019 zijn.'

En dan is er 'ZIN', met 350 miljoen euro het duurste en meest ambitieuze in de Befimmo-portefeuille. Befimmo hoopt twee uitgeleefde kantoortorens in het Noordkwartier, WTC I en II, om te toveren in een 'smart city' met 110.000 m² ruimte voor kantoren, appartementen en een hotel. Als er groen licht komt midden 2020 zou de oplevering midden 2023 zijn. Befimmo doet alle ontwikkeling zelf. Dat levert potentieel meer marge op, maar KBC wijst ook op de keerzijde: meer risico. 

In de biotechsector zetten MDxHealth   en ASIT   hun remonte voort, de eerste dankzij het nieuws dat de prostaatkankertests nu op het hele Amerikaanse grondgebied kunnen verkocht worden en de twee dankzij de aandeelhoudersrevolte. Let wel, de remonte - 9 procent voor MDxHealth en 6,2 procent voor ASIT - is relatief: beide noteren sinds nieuwjaar nog altijd bijna een derde lager. 

Atenor koerste 1,2 procent hoger tot 52 euro. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 52 naar 63 euro. Het beurshuis handhaaft het koopadvies.

Degroof Petercam is positief over de sterke groei van Atenors portfolio. Het aantal projecten in de portefeuille zal gestegen zijn van 9 in 2009 naar 190 in 2019. Bovendien is het aandeel Belgische projecten verkleind. De Belgische markt maakt nu nog maar de helft uit van de portefeuille van de vastgoedgroep.

De diversificatie verlaagt het risico en maakt de winsten van Atenor ook minder cyclisch. Dat het winstniveau minder schommelt, moet een gestage dividendgroei mogelijk maken, denkt het beurshuis. Degroof Petercam verwacht dat Atenor haar voetafdruk in het buitenland vergroot omdat er daar meer kansen liggen dan in de Belgische markt.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud