Brussel: Fagron incasseert rake tik

©BELGA

Bij een vlakke beurshandel valt een misser des te meer op: Fagron trapt de kwartaalupdates af met een serieuze tegenvaller.

Wie vandaag actie zoekt op de Brusselse beurs, moet zijn blik tot buiten de Bel20 verruimen. In de beursbarometer beweegt alleen Umicore (74,51 euro, +2,9%) duidelijk. De materiaaltechnologie heeft een klein dipje van de voorbije dagen verteerd, mede dankzij ABN AMRO dat in een rapport over de chemiesector in de Benelux het advies ('kopen') en koersdoel (82 euro) ongemoeid laat. 

Bpost  zakt 0,4 procent naar 23,89 euro. Beleggers zijn ook in tweede lezing niet echt overtuigd van de maandag aangekondigde overname van de Amerikaanse e-commercespecialist Radial. Beurshuis HSBC verhoogt het koersdoel licht van 25 naar 25,80 euro, maar raakt niet verder dan een 'houden'-advies.

'Het is een belangrijke stap om de balans van Bpost efficiënter te maken en weg van het krimpende briefverkeer te diversifiêren', erkent analist Edward Standord. 'Bovendien, mocht er enige twijfel geweest zijn is het nu echt wel duidelijk dat een potentiële deal met PostNL niet snel zal gereanimeerd worden.'

Toch ziet de analist ook risico's. 'Ten eerste koopt Bpost een bedrijf dat nog volop aan het fuseren is. Dat is duur en de belangrijkste reden waarom Radial niet meteen aan de winst zal bijdragen. Maar is volgens ons ook een klein risico dat er integratieproblemen opduiken eenmaal het management volledige toegang heeft tot de business. Daarnaast zijn er de klassieke risico's zoals een bedrijf van de overzijde van de Atlantische Oceaan aansturen en het management temidden een snel veranderende sector aan boord houden'. 

Op de lokale markt is er meer actie. Fagron tuimelt na de teleurstellende kwartaalupdate 6,4 procent naar 11,77 euro. ING haalt na die misser én de sterke koersstijging sinds begin dit jaar (+30%) de specialist in magistrale bereidingen voor apothekers van de kooplijst. Het advies gaat van 'kopen' naar 'houden', het koersdoel van 14,5 naar 14 euro.

Analist Matthias Maenhaut verwijst naar de tegenvallende verkopen in Europa, door de achterstand bij externe labo's. 'We verwachten dat die problemen in het eerste kwartaal van 2018 opgelost zijn', benadrukte CEO Hans Stols op de telefonische conferentie met analisten. Maar ook in de Verenigde Staten is er een hapering. Daar kon de opstart van de fabriek voor steriele bereidingen in Wichita de krimp in de verkoop van grondstoffen niet kon compenseren. 

'Aangezien Noord-Amerika de regio is waar de toekomstige groei vandaan moet komen, zal het belangrijk zijn die trend in de gaten te houden', stippen KBC Securities-analist Lenny Van Steenhuyse en Sandra Cauwenberghs aan. 

Fagron gunt traditioneel beleggers als eerste inzage een kwartaalupdate. Die aftrap is er dus één in mineur. 

Een andere opvallend aandeel is VGP , met een verlies van 4,2 procent tot 63,99 euro. De twee grootaandeelhouders van de Centraal-Europese vastgoedontwikkelaar lanceren vandaag de publieke plaatsing van een flink pakket aandelen. Maximaal brengen ze een extra 35 procent van het kapitaal naar de beurs, waardoor het percentage vrij verhandelbare aandelen in één klap ruim zou verviervoudigen.

Beleggers kunnen tot 25 oktober intekenen tegen 55 à 63 euro per aandeel, een korting van 6 tot 18 procent op de slotkoers van woensdagavond. Logisch dus dat het aandeel een tikje krijgt, met een verlies van 4,3 procent naar 63,91 euro. 

Care Property Invest laat 0,2 procent liggen tot 20,36 euro. Eigenlijk gaat de aandeelhouder er per saldo op vooruit. De specialist in zorgvastgoed noteert vandaag immers zonder twéé coupons: een met het tot nog toe verdiende dividend over 2017 en één met het voorkeurrecht om tegen de gunstprijs van 16,80 euro op de nieuwe aandelen in te schrijven. Pro memorie: per zeven aandelen kunnen aandeelhouders op twee nieuwe inschrijven. Concreet betekent de dubbele ex-coupon dat Care Property deze ochtend in theorie aftrapte op 19,16 euro.

Twee jaar nadat Gimv  in Biom'up stapte, trekt de Franse specialist in chirurgiebenodigdheden naar de beurs van Parijs. De eerste notering is vrijdag. Met de beursgang haalt Biom'up 38 miljoen euro op. De intekenprijs vna 10,5 euro per aandeel waardeert het bedrijf op 113 miljoen, stipt KBC Securities aan. Analist Cédric Duinslaeger raamt bijgevolg het Gimv-belang van 12 à 12,6 procent op 14 miljoen euro, een bescheiden 1 procent van de totale portefeuille van de investeringsmaatschappij. Logisch dus dat beleggers niet euforisch reageren: het aandeel koerst 0,2 procent hoger op 52,45 euro. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content