Brussel: grootste aandeelhouder wordt grootste klant

©BLOOMBERG NEWS

Grondstoffentrader Trafigura neemt de rol over van Glencore als grootste klant van Nyrstar. Biocartis veerde op na een reeks verliesdagen. De bankwaarden zetten de Bel20 op winst.

De Brusselse beurs koos na een twijfelende start voor winst. De Bel20 eindigde 0,4 procent hoger op 3.994,73 punten. De bankwaarden KBC (+2,3%) en ING (+2%) trokken de kar, samen met Proximus (+1,6%), dat van overnamespeculatie genoot. De grootste druk op de index kwam van Bpost (-3,3%), dat ex interimdividend noteerde, UCB (-1,6%) en AB InBev (-0,9%). Bij het bierconcern werkte het verkoopadvies J.P. Morgan nog na.

De biotechaandelen zetten een punt achter een reeks verliesdagen en bevolkten donderdag de top van het klassement. Biocartis was het beste voorbeeld, met een koerswinst van 7,1 procent tot 11,74 euro. Het was de grootste dagsprong in een jaar voor de Mechelse specialist in moleculaire diagnose. Maar ook Ablynx en Celyad deden het goed met respectievelijk 2,6 en 2,5 procent winst.

Ook de smallcap Smartphoto liep in de kijker. Dat aandeel maakt wel vaker grote sprongen. Omdat er per dag zo weinig aandelen verhandeld worden, zijn er geen enorme orders nodig om de koers omhoog of omlaag te sturen. Donderdag ging het nog eens scherp omhoog: Smartphoto veerde 7,1 procent op tot 16,66 euro. Twee grote aandeelhouders die niet al te nauwkeurig op de precieze koers letten, zijn al wekenlang aan het bijkopen. Etienne Kaesteker (E5 Mode) en Marc Coucke (Omega Pharma, Fagron, ...) kopen, door het beperkte handelsvolume, mondjesmaat aandelen bij. Kaesteker kwam al in 2011 aan boord, Coucke's investeringsvehikel Alychlo in de tweede helft van 2016.

Trafigura, de grondstoffenmultinational die al lang nauwe banden smeedt met het van oorsprong Belgische Nyrstar (-0,4%, 5,67 euro) wordt vanaf 2019 de grootste klant van het zinkbedrijf.

Volgens het vakblad Metal Bulletin vervalt na 2018 de deal waarmee Glencore aanspraak kan maken op het gros van de output van Nyrstars zinkconcentraat. Voor handelaren in zink is een stevige toevoer van verse voorraden mooi meegenomen. De zinkprijs verdubbelde in de afgelopen twee jaar. De nieuwe deal met Glencore werd volgens Metal Bulletin al op 20 juli van dit jaar ondertekend.

Glencore verliest volgens ingewijden de marketingrechten op zink uit de fabrieken van Nyrstar in het Amerikaanse Clarksville en de smelterij in Hobart, op het eiland Tasmanië onder Australië. De hudige deal omvat 3 procent van de jaarlijkse productie van zuiver zink en is daarmee de grootste in zijn soort.

Trafigura neemt nu over, en benut zo zijn stevige voet tussen de deur bij Nyrstar in het eigen voordeel. De handelaar in olie, mineralen, en metalen bezit bijna een kwart van alle Nyrstar-aandelen. De oorspronkelijke deal met Glencore was op een gelijkaardige manier tot stand gekomen. Ooit had Glencore een belang van bijna 7,8 procent in Nyrstar, maar dat moest het onder druk van de Europese Commissie verkopen om te mogen fuseren met het Zwitserse Xstrata.

De rating van Degroof Petercam voor de specialist in logistiek vastgoed Warehouses Estates Belgium (+0,2%, 61 euro) zakt van 'bijkopen' naar 'houden'. Het advies zakt omdat de beurskoers het koersdoel van analist Herman van der Loos benadert. 'Een kleine stijging is niet slecht ondanks de barslechte prestaties van de meeste beheerders van retailvastgoed,' oordeelt hij. Vrijdagavond publiceert WEB jaarresultaten (tot en met september), en analist Herman van der Loos legt de lat wat lager. Hij verwacht een bezettingsgraad van 95 procent in plaats van 97 procent voordien. 'De grootste onzekerheid is de bezettingsgraad sinds maart, toen een historisch dieptepunt van 92,2 procent werd bereikt. De bezetting is de laatste maanden behoorlijk volatiel geworden.'

En dan is er nog het ambitieuze koersdoel van een Italiaanse analist voor SolvayMarket moving is het koopadvies van Equita SIM niet gebleken: Solvay verloor donderdag 0,7 procent tot 116,30 euro. Analist Massimo Bonisoli is plotsklaps wel de grootste believer in het aandeel, met een koersdoel van 160 euro over 12 maanden. Deze week verving JPMorgan zijn koopadvies nog door 'houden'. Nu komt de teller volgens Bloomberg opnieuw op 9 koopadviezen te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content