1

Brussel: Kinepolis in de gunst van Berenberg

Greenyard levert (diepvries)groenten en fruit aan veel grote supermarktketens. ©BELGAIMAGE

De Brusselse beurs verloor licht terrein. Op de brede markt stond Kinepolis in de schijnwerpers na een positief rapport van het Duitse Berenberg.

De Bel20 verloor 0,2 procent tot 3.467,9 punten.

KBC Securities zoomde in op AB InBev (+0,5%, 96,96 euro), de reus op de Brusselse beurs. Het koersdoel van 110 euro blijft ongewijzigd. Maar door de sterke koersval van de afgelopen weken naar minder dan 100 euro stijgt de rating van 'houden' naar 'opbouwen'.

De prijsdruk op het aandeel van de laatste weken is volgens analist Yves Franco gelinkt aan een geloof dat de historische activiteit zijn beste tijd gehad heeft. Daarbij komt onzekerheid over de Mexicaanse business, na de Amerikaanse presidentsverkiezingen. 'We vinden dat laatste wat overdreven, Mexico levert maar 7 procent van de omzet aan de fusiegroep (8,5% van de bedrijfswinst voor afschrijvingen),' zegt Franco. 'De bezorgdheid over de perspectieven voor de bierverkoop stak ook de kop op toen Anheuser-Bush het Mexicaanse Grupo Modelo overnam (de helft in 2006, de andere 50% in 2012, red.).'

Zoals toen het geval was, zal het nu ook wachten zijn tot synergiepotentieel in de cijfers doorsijpelen, vindt Franco. 'Ter herinnering: het management van AB InBev wil 1,4 miljard dollar aan kosten wegsnijden dankzij de overname van SAB Miller.'

Het Chinese Kingfa heeft niet-exclusieve gesprekken gevoerd over de overname van de polyamidendivisie van Solvay (+0,9%, 104,25 euro). Ook andere partijen toonden al interesse. Volgens analisten kan de verkoop van de divisie 800 miljoen à 1 miljard euro opleveren. Ook Acetow, dat vezels voor sigarettenfilters maakt, staat te koop. Acetow wordt gewaardeerd op 1 miljard euro.

Ablynx (stabiel, 8,98 euro) kwam met een trading update. De groep verloor deze zomer de interesse van partner AbbVie voor het reumamiddel Vobarilizumab. Dat is het meest veelbelovende middel dat het bedrijf in Gent in portefeuille heeft. Vervanging voor AbbVie is er nog niet, anders had Ablynx dat wel vermeld in zijn kwartaalupdate. Vobarilizumab moet nog zijn nut bewijzen in het fase III-onderzoek om gecommercialiseerd te worden. Voor dat laatste moet er een grote farmaspeler interesse tonen.

Berenberg publiceerde een positief rapport over Kinepolis (-0,7%, 41,20 euro). In de sector valt het op als 'een van de meest winstgevende bioscoopbedrijven van West-Europa'. De markt is volledig matuur, zegt analist Anne Patrice. Daarom zijn cinema's afhankelijk geworden van het succes van van blockbusterfilms. Niet zo bij Kinepolis, zegt Patrice. De evolutie wordt gedreven door expansiepolitiek en de winstmaximalisatie van overgenomen bioscopen.

Het is geen geheim dat Kinepolis er wonderwel in slaagt zijn bezoekers steeds meer te doen uitgeven. Dat recept zorgde ervoor dat in thuismarkt België een hogere bedrijfswinst voor afschrijvingen (EBITDA) geboekt werd, terwijl het aantal bezoekers met 11 procent terugviel in het derde kwartaal. Dat gebeurde ondanks een vergelijking die gemaakt werd met 2015, waarin 5 van de 11 meest populaire films aller tijden in de zalen kwamen.

Terwijl dit jaar minder kaskrakers kent, keert die rugwind voor de sector terug in 2017. Analiste Anne Patrice noemt enkele reeksen zoals Star Wars, Guardians of the Galaxy en Planet of the Apes. Zij denkt dat Kinepolis de expansie zal voortzetten en mogelijke nieuwe landen zal aanboren zoals het VK en Duitsland. 'Kopen', luidt het advies, 49 euro is het koersdoel.

Gesponsorde inhoud

Partner content