Advertentie

Brussel: Life goes on

©BELGA

Knappe bedrijfswinsten blijven de Europese beurzen stuwen. Ageas heeft moeite met zijn Aziatische levensverzekeringstak en Aedifica ziet de bezettingsgraad in woon-zorgcentra weer stijgen. Jensen probeert voorbij corona te kijken.

Europese beleggers keken een hele tijd de kat uit de boom tot het Amerikaanse inflatiecijfer werd bekendgemaakt om 14.30 uur Belgische tijd. De inflatie stabiliseerde op het hoogste peil in 13 jaar, maar allicht hadden beleggers een verdere stijging gevreesd. Bijgevolg bleef de zomerrally intact. Ook in Brussel wist de Bel20 0,3 procent te winnen tot 4.339 punten.

Ageas

Ageas gaf evenwel 2 procent prijs tot 45,24 euro. Over de eerste zes maanden van 2021 boekte Ageas een nettowinst van 407 miljoen euro, iets minder dan de 447 miljoen euro waar analisten op rekenden. De verzekeraar knipt ook in de prognose. In mei voorzag hij een nettowinst tussen 900 en 950 miljoen euro in 2021. Nu verwacht het bedrijf een nettowinst tussen 850 en 950 miljoen euro. De overstromingen in België zullen volgens Ageas - netto - voor 55 miljoen euro wegen op het resultaat.

'De groep boekte erg sterke resultaten voor Europa en de Aziatische niet-leventak', zegt KBC Securities-analist Thomas Couvreur. 'Maar een ongunstige rentewijziging en een kapitaalverlies bij de Aziatische levensverzekeringen leidden tot slechter dan verwachte resultaten.'

Toch blijft Couvreur optimistisch over Ageas. 'We benadrukken de sterke groeiversnelling die we voorzien voor 2022 tot 2024. Die verwachting komt voort uit het ambitieuze driejarenplan van de nieuwe CEO Hans De Cuyper, de versnelling in overnames en de organische groei in Azië.'

De analist denkt dat die zaken het bedrijf meer munitie geven om de aandeelhouders in de watten te leggen, door dividenduitkeringen en de opkoop van eigen aandelen.

En beleggers hoeven daar niet lang op te wachten, want de verzekeraar kondigde woensdag ook aan zichzelf weer voor 150 miljoen euro te gaan opkopen. Dat is normaal goed nieuws voor beleggers. Het opkopen van eigen aandelen is een soort uitgesteld dividend omdat de winst in de toekomst over minder mondjes verdeeld moet worden. Dat is het geval als de aandelen na het aankopen vernietigd worden, en dat is Ageas van plan.

Het is niet de eerste keer dat Ageas zichzelf in bulk opkoopt. Sinds 2010 heeft het al een kwart van zichzelf van de beurs gehaald. Voor beleggers was het afwachten of Ageas deze zomer opnieuw een inkoopprogramma zou aankondigen. Bij de bekendmaking van het nieuwe strategische plan in juni liet De Cuyper verstaan dat zulke inkoopprogramma's niet langer een vanzelfsprekendheid waren.

Aedifica

Life goes on geldt ook voor de rusthuizen van de zorgvastgoedspeler Aedifica . Het bedrijf zei in het halfjaarrapport dat er stilaan een trendbreuk te ontwaren is bij verzorgingstehuizen. 'Nu de vaccinatie van prioritaire groepen in de meeste Europese landen is afgerond, leeft de verwachting dat de risicoperceptie van woon-zorgcentra in de publieke opinie snel positief zal veranderen.' De bezettingsgraad, die in sommige landen door oversterfte en opnamestops met 5 à 10 procent gedaald is, kan dus mogelijk beginnen te herstellen.

Nu de vaccinatie van prioritaire groepen in de meeste Europese landen is afgerond, zal de risicoperceptie van woon-zorgcentra in de publieke opinie snel positief veranderen.
STEFAAN GIELENS
AEDIFICA-CEO

Overigens had de pandemie geen materiële impact op de huurbetalingen. Mede dankzij de steunmaatregelen van (lokale) overheden zijn zorgcentra altijd hun verplichtingen nagekomen. In het rapport viel verder te lezen dat de nettowinst met 26 procent toenam tot 67,4 miljoen euro. De winst per aandeel zakte wel van 2,10 naar 2,02 euro, maar dat kwam louter doordat het aantal uitstaande aandelen met ruim 30 procent steeg als gevolg van een kapitaalverhoging van 300 miljoen euro. Ook Aedifica zakte 1,5 procent tot 121,60 euro.

Jensen

Jensen ging tijdens de beurssessie tot 3 procent hoger, maar bij de slotbel was er nog maar een winst van 0,7 procent tot 30,5 euro. Door de coronacrisis zag de expert in wasserijsystemen de omzet met 4,5 procent dalen, maar dankzij snel schakelen van het management kon de nettowinst fors stijgen van 1,5 miljoen naar 6,9 miljoen euro.

Het investeringsklimaat voor de markten van Jensen blijft onzeker door covid.
GUY SIPS
ANALIST BIJ KBC SECURITIES

Analist Guy Sips verhoogt zijn koersdoel voor het aandeel van 28,50 naar 33 euro. Hij blijft bij zijn opbouwen-advies en is tegelijk voorzichtig. 'Door de aanhoudende onzekerheid over de terugkeer van lockdowns wereldwijd verwachten we dat het investeringsklimaat voor de markten van Jensen onvoorspelbaar blijft in 2021.'

'Maar de groep heeft vertrouwen dat ze de storm kan doorstaan dankzij de herstructureringsmaatregelen die ze vorig jaar heeft doorgevoerd', zegt Sips. 'Die brachten significante financiële ademruimte. Ons nieuwe koersdoel houdt rekening met de voorzichtige prognose van Jensen voor dit jaar, maar ook met de optimistische kijk dat de orders in 2022 weer op precoronaniveau komen.'

Blikvanger

Woensdag

De Europese beurzen stegen voor de achtste dag op rij, goed voor de langste reeks sinds juni. De bedrijfsresultaten blijven de beurzen stutten op recordniveaus, zowel in Europa als in de VS. In Amsterdam won ABN AMRO bijvoorbeeld bijna 9 procent na de herinvoering van een dividend.

Donderdag

De kleinere bedrijven Euronav en Sipef komen in Brussel met resultaten. In de VS is het uitkijken naar de resultaten van Walt Disney na het slot van Wall Street. De ogen zijn vooral gericht op het aantal extra leden dat de streamingdienst Disney+ erbij heeft gekregen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud