Brussel: Lof voor Galapagos, sinterklaasdividend bij Bpost

Slechte Chinese handelscijfers duwden de Bel20 lager. Beleggers in Galapagos trokken zich daar echter weinig van aan. Analisten trokken na een positief bericht hun koersdoel op.

Met een verlies van 1,4 procent naar 3.617 punten, verloor de Bel20 minder dan het Europese gemiddelde (-1,9%). De koersdaling van Bpost  (-4,4%, 22,70 euro) was dan nog louter het gevolg van het interim-dividend van 1,05 euro (bruto) dat van het aandeel werd geknipt.

Fundamenteler was de koersdaling bij D'Ieteren met 5,4 procent naar 31,20 euro. De groep gaat er nog steeds vanuit dat de winst (courant resultaat voor belastingen) in 2015 met 20 à 25 procent zal groeien, ondanks de impact van het schandaal bij Volkswagen. D’Ieteren becijferde dat ‘emissiongate’ een negatieve impact van 19 miljoen euro zal hebben in 2015, waarvan 11 miljoen euro uitzonderlijke kosten voor het terugroepen van auto’s. ‘Zowel D’Ieteren als Belron moeten een solide verbetering laten optekenen in 2015’, klinkt het. Het bedrijf schrapt wel de doelstelling om tegen 2019 een winstmarge van 8 procent te halen bij Belron. ‘Prognoses maken voor die business is blijkbaar moeilijk, ook voor het management’, reageert Bank Degroof Petercam.

Op de brede markt was Galapagos de ster van de dag met een winst van 13,4 procent naar 50,77 euro. Het reumamedicijn Filgotinib blijkt ook te werken om de ziekte van Crohn te behandelen.  Galapagos meldt dat het medicijn werkt bij 48 procent van de patiënten. De studie leverde bovendien geen onverwachte neveneffecten op.
Galapagos noemt de resultaten ‘spannend’. ‘We zijn van plan het geneesmiddel zo snel mogelijk naar fase 3 te brengen.’ Daarmee wordt meteen duidelijk wat het bedrijf met zijn riante cashpositie van plan is.

Galapagos toonde eerder al dat Filgotinib een interessant middel is om reumatoïde artritis te behandelen. Filgotinib maakte oorspronkelijk deel uit van de deal die Galapagos in 2012 sloot met AbbVie, maar in september kwam daar een eind aan. Toen haakte AbbVie plots af als partner voor zowel reuma als de ziekte van Crohn.
Met de nieuwe resultaten voor de ziekte van Crohn op zak, zal de zoektocht naar een nieuwe partner in een stroomversnelling geraken. ‘Galapagos staat in poleposition om een lucratieve deal te sluiten’, aldus Jan De Kerpel van KBC Securities, die zijn koersdoel optrekt naar 60 euro. ‘Dat opent de deur naar een nieuwe partner’, is ook de mening van Bank Degroof Petercam.

KBC Securities reageerde positief op de nieuwste zet van Mithra (-3,8%, 10,15 euro). Het bedrijf neemt de volledige controle over van Novalon. Het koopt de Ierse partner GSP - in handen van de farmaondernemer Stijn Van Rompaey - uit voor 9,4 miljoen euro. Novalon is gespecialiseerd in de zogeheten polymeertechnologie, die dient om geneesmiddelen heel geleidelijk vrij te geven in het lichaam.

Mithra neemt bovendien de rechten over twee producten in ontwikkeling, MyRing (vaginale contraceptie-ring) en Zoreline (borstkankermedicijn). Dat zijn twee generische medicijnen, die zeer complex zijn om te maken. Mithra betaalt 10 miljoen euro, maar daar komen nog royalty’s bij. En gedurende 10 jaar zal het een deel van de brutomarge afstaan aan GSP.

KBC Securities schat de waarde van de twee producten op 1,20 euro per aandeel. Gelet op de prijs die Mithra betaalt, verhoogt het beurshuis het koersdoel met 0,50 euro tot 14 euro. ‘Kopen’, luidt het advies.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud