Brussel: Portugese zon straalt niet af op Ageas

Ageas blaast vandaag verzamelen in Lissabon voor de jaarlijkse beleggersdag ©REUTERS

Een beleggersdag in Portugal kon beleggers bepaald niet vrolijker stemmen over Ageas, de slechtst presterende Bel20'er dit jaar. Het was de op zes na sterkste daler van de Stoxx Europe 600

De Bel20  sloot bijna 0,6 procent lager op 3.878 punten. 

Zeggen dat beleggers enthousiast waren over de Portugese beleggersdag van Ageas  is de waarheid geweld aandoen: het aandeel van verzekeraar ging kort na de middag kopje onder. Analisten verwijzen naar de presentatie over de vrije kasstroom, waarbij de verzekeraar voor het eerst inzage gaf in de impact van de nieuwe strengere Solvency II-regelgeving voor de sector. 

Cruciaal is slide 31: die geeft aan dat de operationele cashflow over boekjaar 2016 met 359 miljoen kleiner was dan het uitgekeerde dividend over dat boekjaar (417 miljoen euro), zelfs als je rekening houdt met de Aziatische joint ventures die eigenlijk buiten Solvency II vallen. Dat voedt bij beleggers de vrees dat het dividend voor de komende jaren niet 'gedekt' is, ook al stelt Ageas bij monde van CEO Bart De Smet van wel.

Met een verlies van 8 procent heeft Ageas Bpost nu 'ingehaald' als slechtst presterende Bel20'er in 2017. Het aandeel stond al voor de niet bijster geslaagde beleggersdag onder druk, mede door de boodschap dat de problemen van de Britse dochter ook nog in 2017 doorwerken.

Vandaag stond ook de bijzondere aandeelhoudersvergadering (BAV) bij Tessenderlo . CEO en grootaandeelhouder Luc Tack koopt al jaren in bulk aandelen bij en heeft zo zijn macht bij de chemiegroep gebetonneerd. Mogelijk komt er na de BAV een nieuwe grote koper bij: Tessenderlo zelf. Eerste punt van de BAV is namelijk de raad van bestuur machtiging geven om de komende vijf jaar tot een vijfde van de eigen aandelen in te kopen.

'Tessenderlo heeft de voorbije jaren de schulden fors afgebouwd', stipt KBC Securities-analist Wim Hoste aan. 'De nettoschuld beloopt nu nog slechts 0,7 keer de brutobedrijfswinst (ebitda). Op basis van onze prognoses zal het bedrijf in de loop van 2018 niet alleen schuldenvrij zijn, maar netto cash op de balans hebben. Een inkoop zou dan niet alleen een manier zijn om die cash aan het werk te zetten, maar ook om het belang van Tack in het bedrijf extra te verhogen'.

Hoste handhaaft zijn 'houden'-advies, aangezien het aandeel tegen de huidige koers correct gewaardeerd is. Tessenderlo, dat er dit jaar al een stevige rit heeft opzitten, gaat 0,9 procent lager op 38,42 euro. 

De grootste daler tot nog toe op de Brusselse beurs is D'Ieteren . De holding noteert vandaag zonder het recht op de 0,95 euro dividend bruto over boekjaar 2016 en zakt iets meer: 1,46 euro of 3,3 procent naar 43,45 euro. 

KBC Ancora  zakt 2,9 procent of 1,33 euro tot 44,02 euro. Dat is minder dan het dividend van bruto 2,13 euro dat er vandaag van de koers afgaat. Pro memorie: KBC Ancora is de verankeringsholding boven KBC, met als enig actief 77,52 miljoen aandelen van de bank- en verzekeringsgroep. Er staan 78,3 miljoen stuks KBC Ancora uit, waardoor elk aandeel KBC Ancora dus 0,99 'onderliggende' aandelen KBC vertegenwoordigt.

De intrinsieke waarde van de monoholding is dus makkelijk te berekenen: de beurskoers van KBC maal 0,99, minus de schuldenlast ten belope van nog 4,21 euro per aandeel. Bij de huidige beurskoers van KBC  - bij het schrijven van deze post 66,5 euro - beloopt die intrinsieke waarde 61,63 euro en noteert het aandeel KBC Ancora dus tegen een korting van 28,6 procent. Die korting schommelt trouwens al een tijd tussen 25 en 30 procent. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect