Brussel: Ter Beke valt in de smaak

©BELGA

De Europese beurzen gingen het grootste deel van de dag lager, maar wisten tegen de slotbel nipt te herstellen. Ter Beke profiteerde van een adviesverhoging. Elia ging hoger dankzij zijn Duitse tak. Mithra won dankzij Europese erkenning.

De Europese beurzen begonnen positief aan de dag, maar tegen het middaguur waren de winsten omgezet in kleine verliezen. Beleggers leken daarmee even een pauze in te lassen na de winsten van de afgelopen dagen. In het laatste anderhalf uur trad er herstel op. Het gemiddelde Europese aandeel eindigde 0,1 procent in de plus.

Beursrally De Tijd: Aandelen uit de 'oude economie'

De Bel20 kon niet helemaal volgen en leverde 0,6 procent in tot 3.702,84 punten. Het waren vooral de cyclische waarden die druk zetten zoals ING , Umicore, Aperam en Solvay . Die aandelen stegen de jongste weken fors na het nieuws over verschillende performante vaccins. Dat leidde ertoe dat beleggers een stuk optimistischer werden over de economische toekomst en over de aandelen in de 'oude economie'. Woensdag namen de beleggers echter winst. Dat deden ze ook op bierbrouwer AB InBev , maar KBC hield stand.

Voor de bankaandelen ING en KBC geldt dat de Europese Centrale Bank (ECB) in haar Financial Stability Review zegt dat banken mogelijk te weinig provisies voor slechte leningen hebben opzijgezet . 'De provisies zijn lager dan bij vorige crisissen en zijn ook lager dan in de VS', zegt de monetaire autoriteit.

Ter Beke

Ter Beke klom 6 procent tot 115 euro na een adviesverhoging van KBC Securities. Analist Guy Sips verhoogt zijn advies voor de vleesverwerker van 'houden' naar 'opbouwen'. Hij verhoogt zijn koersdoel 125 naar 140 euro.

Door de coronacrisis zijn veel restaurants gesloten waardoor de vraag naar vlees lager is. Daarnaast is er volgens de analist meer aanbod van vlees omdat Duitsland zijn varkensvlees niet naar Azië kan exporteren nadat Afrikaanse varkenspest werd aangetroffen bij Duitse wildzwijnen. Dat drukt de prijs van varkensvlees.

'Normaal krijgt de vraag naar industrieel vlees een boost rond de feestdagen, maar door de coronarestricties in Europa is de vraag naar vlees onzeker. Daarnaast zijn sommige vleesfabrieken gesloten tijdens de feestdagen, zodat de vraag een extra tik kan krijgen. Dat is positief voor Ter Beke.' Hoe lager de prijs die het betaalt op zijn vlees, hoe meer marge het overhoudt.

Elia

Elia kwam woensdag met een kwartaalupdate. De stroomnetbeheerder verwacht nog altijd dat zijn rendement op eigen vermogen uitkomt in het midden van de vork van 6,5 tot 7,5 procent. In België ligt dat rendement tussen 5 en 6 procent, terwijl het rendement in Duitsland hoger dan verwacht zal uitkomen op 'iets meer' dan de vork van 9 tot 11 procent.

Met dank aan de forse uitbouw van hernieuwbare energie is Duitsland voor Elia uitgegroeid tot de belangrijkste winstmotor. Het rendement ligt er een stuk hoger dan in België.

Bart Cuypers, analist van KBC Securities, herhaalt na de kwartaalupdate van stroomnetbeheerder Elia zijn koopadvies en koersdoel van 102 euro. 'De waardering is de jongste weken weer wat opgelopen, maar is in onze ogen nog altijd aantrekkelijk door zijn solide langetermijnverhaal. Elia is een centrale speler in de Europese energietransitie. We verwachten dat de winst per aandeel over de periode 2020-2024 gemiddeld met 8,5 procent per jaar zal stijgen.'

Het aandeel won 1,6 procent tot 93,60 euro. Sinds begin dit jaar sterkte Elia al ruim 18 procent aan.

Mithra

Het middel Estetrol van Mithra wordt door de Europese geneesmiddelenwaakhond EMA als New Active Substance erkend. Dat meldde het biotechbedrijf woensdag in een persbericht. Estetrol is het middel waarmee Mithra's anticonceptiepil Estelle gemaakt wordt.

'Dat is goed nieuws omdat dat officieel het innovatieve aspect van Estetrol toont en bevestigt dat de EMA vooruitgang boekt met het reguleringsdossier van Mithra', zegt het beurshuis Kepler. De beslissing voor de goedkeuring van de anticonceptiepil wordt verwacht in de eerste helft van 2021. 'Het betekent echter geen grote vooruitgang in de zaak, zodat we ons waarderingsmodel niet aanpassen.'

Het aandeel won 1,2 procent tot 20,10 euro.

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud