Advertentie

Brussel: VGP van stratosfeer naar troposfeer

©BELGA

De Europese beurzen wonnen terrein. VGP haalde woensdag in een uurtje 300 miljoen euro op om de groei te versnellen, maar bekoopt dat met een fikse koerstuimeling. AB InBev presteerde net voor de slotbel opvallend sterk.

Na enkele dagen van dalingen slaagden de Europese beurzen erin hoger te eindigen. Beleggers trokken zich weinig aan van de Fed-notulen die woensdagavond naar buiten kwamen en die wezen op een mogelijk sneller dan verwachte afbouw van het stimulusbeleid.

Terwijl in de VS de geldkraan langzaam dichter wordt gedraaid, houdt de Europese Centrale Bank (ECB) ze stevig open. Begin deze maand smoorde ECB-voorzitster Christine Lagarde de speculatie over een renteverhoging in 2022 in de kiem. Het gevolg van dat verschil in monetair beleid is dat de euro met 1,12 dollar is gezakt naar het laagste niveau sinds juni 2020. Een sterke dollar is positief voor dollargevoelige aandelen, met andere woorden voor bedrijven die veel inkomsten in dollar boeken.

In de namiddag trok AB InBev een spurtje om 3,8 procent hoger te eindigen tot 54,35 euro. De bierbrouwer heeft een gewicht van 11,2 procent in de Bel20, waardoor de Brusselse graadmeter de hoogte inging. De Bel20 eindigde 0,8 procent hoger op 4.237 punten. Ook de Boël-holding Sofina presteerde sterk met een winst van 3,3 procent tot 400,4 euro.

Telenet en Proximus

Telenet herstelde met 1,4 procent tot 31,3 euro, terwijl Proximus 0,5 procent inleverde tot 16,78 euro. De Bel20-telecommers hebben relatief weinig last van de dreiging van een vierde telecomspeler op de Belgische markt na het politieke akkoord dinsdag.

We denken dat de wettigheid van een vierde telecomspeler onzeker is.
David Vagman
Analist ING

'Het was voor ons een wat negatieve verrassing', zegt ING-analist David Vagman. 'We dachten dat de lokale overheid meer weerstand zou bieden tegen de wil van de federale overheid om ruimte te bieden aan een vierde speler. We denken dat de wettigheid van een vierde speler onzeker is, omdat de Raad van State geen duidelijk akkoord heeft gegeven aan de federale overheid. De betrokken partijen kunnen dat juridisch aanvechten.'

Volgens de analist is er weinig kans op een nieuwe speler op de consumentenmarkt, omdat de spectrumveiling zo flexibel is dat potentiële spelers op de Belgische telecommarkt ook alleen op de (lucratievere) bedrijvenmarkt actief kunnen worden. Omdat Orange Belgium waarschijnlijk VOO overneemt, verdwijnt een potentieel relatief vlot toegangsticket tot de Belgische markt.

VGP

VGP maakte een tuimeling van 10,2 procent tot 237 euro. De ontwikkelaar van logistieke parken haalde woensdagnamiddag vlotjes 300 miljoen euro op met een kapitaalronde. 'De boeken waren gevuld in een uur', zegt Wim Lewi, een analist van KBC Securities. 'De korting op de beurskoers bedroeg 9 procent, maar de koers was met 13,1 procent opgelopen sinds de slotkoers vorige week donderdag.' Het bedrijf gaf toen een goede tradingupdate.

Lewi voorspelt dat de schuldratio (nettoschuld/balanstotaal) zal zakken van 30,4 procent eind juni naar 20,5 procent voor het volledige jaar. 'We verwachten dat die ratio pas in 2025 weer op 30,2 procent belandt. Verder verwachten we een piek in 2022-2023. Als de ontwikkeling vaart verliest, zal het inkomen uit de joint venture blijven groeien, waardoor het geïnvesteerde geld in 2024-2025 zal terugvloeien. Het bedrijf verwacht binnenkort een kredietrating van S&P te krijgen. Een hogere kredietrating zal de rente op de schulden drukken.'

Een hogere kredietrating voor VGP zal zorgen voor een lagere rente op de schulden.
WIM LEWI
ANALIST BIJ KBC SECURITIES

De analist voorspelt een explosief groeipad voor VGP in de komende twee tot drie jaar, waarbij het bedrijf nieuwe regio's zal betreden zoals Frankrijk, Servië en Zweden. 'Nu de grondprijzen en de constructiekosten stijgen, zal de hoeveelheid kapitaal stijgen. VGP verwacht dat het zijn ontwikkelingswinsten per vierkante meter minstens stabiel kan houden.'

'Nu VGP uitbreidt naar nieuwe regio's is het mogelijk dat de investeringsportefeuille de historische bandbreedte van 200.000 tot 250.000 vierkante meter overstijgt', zegt Lewi.

Payton Planar

Op de fixingmarkt zakte het Israëlische technologiebedrijf Payton Planar met 5,3 procent tot 8 euro. De producent van transformatoren publiceerde over de eerste negen maanden van het jaar iets minder goede cijfers. De omzet kwam uit op 29,2 miljoen dollar tegenover 30,8 miljoen een jaar eerder. Het bedrijf schrijft de daling toe aan de vraag van klanten om leveringen uit te stellen omdat ze met tekorten aan onderdelen kampen. Payton Planar kende hogere ontwikkelings- en loonkosten, vooral door de stijging van de Israëlische sjekel. Terwijl de Turkse lira onderaan staat in de muntrangschikking tegenover de euro dit jaar (-35%), staat de sjekel bovenaan (+11%).

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud