Brussel: banken in de ban

©BELGA

Beleggers bewogen onzeker tussen herstelhoop en besmettingsvrees. Gimv doet zijn grootste investering ooit en doet tegelijk een desinvestering. Sofina kan mogelijk snel langs de kassa.

De Europese beurzen kenden een wispelturige dag waarbij ze nu eens op winst stonden, dan weer op verlies. Aan de ene kant is er de hoop op een snel herstel, maar aan de andere kant is er de vrees voor het snel oplopende aantal nieuwe coronabesmettingen in de VS. Onder invloed van een positief Wall Street hees de Euro Stoxx 50 zich in het laatste halfuur nipt in de plus (+0,1%).

De Bel20 sloot 0,05 procent positief op 3.328,01 punten. De grootste verliezers in de Bel20 waren Proximus (-2%) en Solvay (-1,1%), maar de grootste druk kwam van de bankwaarden. ING verloor 1 procent en KBC leverde 0,5 procent in. Ook elders in Europa moesten de banken verliezen nemen. Banken voorzien bedrijven op dit moment en masse van liquiditeiten. Bij een tweede coronagolf zal de economie nog eens een klap krijgen, waardoor de terugbetalingscapaciteit van bedrijven weer lager wordt. Daarnaast zullen ondernemingen bij een tweede golf weer nieuwe liquiditeiten nodig hebben.

Sofina

In de Bel20 speelde Sofina zich in de kijker. Volgens The New York Times zou het taxibedrijf Uber 2,6 miljard dollar over hebben voor de maaltijdkoerier Postmates.

Een mogelijke deal doet de kassa bij Sofina rinkelen. De spilholding van de familie Boël investeert sinds 2016 in Postmates, de maaltijdkoerier uit San Francisco, met dank aan de decennialange contacten in Silicon Valley. Contacten die er eerder al toe leiden dat Sofina mee aan de wieg stond van Google, YouTube, Facebook, Twitter, WhatsApp en Snapchat.

Sofina won 2,2 procent tot 235 euro.

Gimv

Op de brede markt liep Gimv in de schijnwerpers. De beursgenoteerde investeringsmaatschappij kondigde maandag haar grootste directe investering ooit aan. De groep verwerft een significante minderheid van de Izegemse communicatiespecialist Televic. Gimv legt meer dan 60 miljoen euro op tafel voor een belang van ongeveer 40 procent, vernam De Tijd.

Tegelijk casht Gimv ook op de verkoop van de Vlaamse pallettenspecialist Contraload. Het prijskaartje loopt volgens onze informatie op tot meer dan 250 miljoen euro.

Michiel Declerq, analist van KBC Securities, reageert op de investering en desinvestering van Gimv. Over de verkoop van Contraload zegt Declerq dat de verwachte kapitaalwinst rond 30 miljoen euro uitkomt. 'Dat is een succesvolle exit ondanks een moeilijke marktomgeving', zegt de analist.

Declerq is voorts tevreden over de aankoop van Televic. 'Het management hintte er bij de jaarresultaten al op dat het in meer technologiegedreven ondernemingen wilde stappen. Het is goed te zien dat Gimv daar zo snel op reageert. De toevoeging van Televic aan het Smart Industries Platform stelt het bedrijf in staat te profiteren van opkomende trends als e-learning. Ook de gezondheidssector blijft op de lange termijn een groeimarkt. In combinatie met zijn dominante positie in de wereldwijde spoorsector zien we Televic als een goede diversificatie met ruimte voor verdere acquisities.'

De analist herhaalt zijn houdenadvies en koersdoel van 55 euro. Het aandeel trok 0,6 procent hoger naar 51,20 euro.

Telecom

Volgens David Vagman, analist van ING, is het voor Belgische telecomoperatoren goed nieuws dat de verkoop van het Waalse kabelbedrijf VOO niet doorgaat. VOO zou verkocht worden aan het Amerikaanse Providence, maar omdat die verkoop volgens de rechtbank plaatsvond op een niet-transparante en discriminerende manier ging de verkoop niet door. 'Dat beperkt het risico op een vierde speler op de Belgische telecommarkt. Dat is vooral positief voor Proximus (-2%) en Orange Belgium (-0,3%) omdat die groepen veel Waalse klanten hebben', zegt Vagman.

De analist ziet op lange termijn ook voordelen voor Telenet (+3,7%) en Orange Belgium:

Een overname door Telenet en Orange Belgium zou strategisch logisch zijn. Zo'n aankoop kan veel synergievoordelen opleveren en geeft de mogelijkheid tot cross-selling.
David Vagman
Analist bij ING

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud